Güncelleme Tarihi:
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Ankara metrosunun ne zaman ve kim tarafından yapılacağı konusunda net bir yanıt veremedi, “Kaynak verilirse Bakanlık olarak biz yapabiliriz” dedi. Metro gibi büyük yatırımları merkezi idarenin yapması gerektiğini belirten Yıldırım, “Bunlar belediyelerin altında kalkacağı bir iş değildir. Nitekim başlıyorlar, sonunu da getiremiyorlar” itirafında bulundu. Yıldırım, “Metro gündemimizde” dedi ancak, kimin tarafından ne zaman yapılacağı konusunda Başkentliler’e ne bir müjde, ne de takvim verebildi.
Bakan Yıldırım, Ankara Metrosu konusunda Hürriyet’in sorularını şöyle yanıtladı:
Hürriyet Başbakan ve Ulaştırma Bakanı’nın taahhütünü anımsattı
Soru: “29 Mart Yerel seçimlerine gidilirken, Sayın Başbakan ve Ulaştırma Bakanı olarak da siz, Ankara Metrosu’nu Ulaştırma Bakanlığı’nın yapacağını söylemiştiniz. Sonra Meclis’ten geçen ilgili yasada Ulaştırma Bakanlığı’nın yapacağına ilişkin hüküm metinden çıkarıldı. Bu konuda son durum nedir?”
Kaynak yok verilirse yapabiliriz
Bakan Yıldırım: Yerel seçim öncesinde Ankara AK Parti İl Kongresi’nde Sayın Başbakan metro ile ilgili sıkıntı var. Biz bunu gerekirse merkezi hükümet olarak yapabiliriz. Ondan sonra da bana talimat verdi. Ben bu konuyu araştırdım ve şöyle bir açıklama yaptım. Metroyu tabi Büyükşehirlerde, Ankara ve İstanbul’da, belediyeler yapıyor. Ama belediyelerde kaynak sıkıntısı var. Dolayısıyla gecikmeler oluyor. O yüzden de bakanlığın yapmasının doğru olacağı yönünde düşünceler var. Fakat kaynak olmazsa ister bakanlık olsun, ister yerel yönetimler olsun ne değişecek? Kaynak verilirse yapabiliriz.”
Gökçek başladı sonunu getiremedi
Yıldırım, ardından şu acı gerçeği itiraf etti:
“Doğru olan bu gibi büyük yatırımları merkezi idarenin yapmasıdır. Bunlar belediyelerin altında kalkacağı bir iş değildir. Nitekim başlıyorlar, sonunu da getiremiyorlar.”
“Yurt dışında da böyle midir?” sorumuzu ise Bakan Yıldırım şöyle yanıtladı:
Belediyenin karar vermesi kolay ama
“Öyle. Ama ne oluyor. Belediyeler bir projeyi daha çabuk yapma kararı aldığı için, onların bizim gibi DPT’si, Hazinesi yok. Belediye Meclisi’nde karar veriyor, hemen proje hazırlıyor, yola çıkıyor. Asıl ondan sonra sorunlar başlıyor. Şu anda belediyelerimiz, onun getirdiği bazı sıkıntıları yaşıyor.
Kaynakları da birlikte düşünülmeli
Bunda, yapılması gereken, eğer bakanlığa devredilecekse, bunun kaynaklarının da beraber düşünülmesi gerekiyor. Aksi halde sorunun sahibi değişir. Sorun ortada devam eder. Bu sefer, millet belediyeye söylenirken, bu sefer bakanlığa söylenecek. Yani mesele buysa devralalım. Ama bizim amacımız bu değil ki. Alırsak tak tak yapıp çıkmamız lazım. Şimdi iş bu aşamada. Bunun alt yapısını hazırlamaya çalışıyoruz.
Belediye ile görüşülecek çok şeyimiz yok
Belediye ile şu aşamada görüşülecek çok bir şeyimiz yok. Biz sadece bir durum tespiti yaptık orada. Bu aşamada ne kadar para lazım; Ankara için 1.5 milyar TL civarında bir para gerekiyor. İstanbul’da istiyor mesala. Ankara Metrosu’nu Ulaştırma Bakanlığı yapacak diye haber alan, metro yaptırmak isteyen diğer belediyeler de sıraya girdi. Nasıl olacak? Bu konuda ciddi şekilde planlama yapmamız ve kaynak ayırmamız lazım.
Müjde de tarih de takvim de veremedi
Yıldırım, “Bir süreç ve takvim var mı? Ankara halkına bir müjdeniz olacak mı” sorusuna şu karşılığı verdi:
“Ben olduğu gibi söyledim. Bunun ötesinde söylenecek birşey yok. Dediğim gibi kaynağını oluşturmadan öyle veya böyle bu konu gündemde. Hem belediyenin, hem bizim gündemimizde. Ama şu anda buna bir takvim-tarih vermemin çok fazla katkısı olmaz.”