Güncelleme Tarihi:
Bisikletin sürdürülebilir ve çevre dostu bir ulaşım aracı olarak Ankara trafiğini rahatlatabileceğini dile getiren Ankara Bisiklet ve Doğa Sevenleri Derneği (ABİDOSD) Başkan Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Bisiklet Meclisi kurucu üyelerinden Murat Görücü, “Araç yoğunluğunu azaltmak için toplu taşıma araçlarıyla bisikletin teşvik edilmesi çok önemli. Bunun için bisiklet yolları, güvenli park alanları ve tamir istasyonları gibi altyapıların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi. 11 Şubat’ın “Kışın İşe Bisikletle Gitme” günü olduğunu da hatırlatan Görücü, “Trafikte bizde varız demek için işimize bisikletle giderek farkındalık oluşturalım” çağrısında bulundu. Görücü, özetle şunları söyledi:
BİSİKLET, TOPLU TAŞIMA İLE ENTEGRE EDİLMELİ
“Başkent Ankara’da trafik yoğunluğu giderek artıyor ve bu yoğunluk tabi ki biz bisiklet kullanıcılarını da olumsuz etkiliyor. Bu yoğunluğun azaltılması için en önemli faktörlerden biri olan toplu taşıma araçları ile birlikte trafik sıkışıklığındaki zaman kaybını önleyici, gürültüsüz, doğa ve çevre dostu bisikleti teşvik edici çalışmalar yapılması gerekli. Araç yoğunluğunu azaltmak için toplu taşıma araçlarıyla bisikletin teşvik edilmesi çok önemli. Bunun için bisiklet yolları, güvenli park alanları ve tamir istasyonları gibi altyapıların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bisiklet, toplu taşıma ile entegre edilmeli. Bu hem sürdürülebilir hem de teşvik edici olacaktır. Bu gibi çalışmalar, trafikteki sıkışıklığı azaltacak, şehrin nefes almasını sağlayacaktır. Şehir içinde kısa mesafelerde bile örneğin, alışverişe giderken dahi araç kullanımı artıyor, bunun yerine güvenli bisiklet park alanları olan yerlere bisikletle gidildiğinde karbon salınımının azaltılması ile çevre için küçük gibi görünen büyük bir adım atılmış olacaktır. Bisikleti teşvik etmek, trafik sıkışıklığını ve zaman kaybını önlemek için bisikletle işe gidip gelenlere çeşitli ülkelerde işletmeler tarafından ödenek verilmekte, bizde de uygulanabilir. Yakıta harcadığınız bütçe ve teşvik edici uygulama olan ödenekle, sağlığa, ekonomiye, çevreye ve doğaya faydalı olan bisikleti sürmek yaşamamıza olumlu etki edecektir. Yakıt tüketimini, doğa ve çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmak için son zamanlarda lojistik hizmetleri de bisikletle verilmektedir.
BİSİKLETLİLER OLARAK GÖREVE HAZIRIZ
Ankara’da bisiklet sürmenin çeşitli zorlukları var. Kanun ve yönetmeliğin bize verdiği haklardan dolayı kent içi ulaşımda bisikleti tercih ediyoruz. Bazen ‘bu yolda ne işiniz var’ gibi tepkilerle karşılaşıyoruz. Biz de bisikletliler olarak trafikte biz de varız diyoruz. Bisiklet sürücüleri olarak trafikte yapılan hataların bedelini yaralanmakla, ölmekle ya da maddi hasarla ödüyoruz. Biz bisikletliler incinebilir yol kullanıcılarıyız. Evimize, ailemize, sevdiklerimize ve işimize giderken ölmek istemiyoruz. Bisikletliler olarak trafikte ve yaşamın her alanında çözümün parçası olmak istiyoruz. Doğa dostu bisikleti Ankara’da yoğun bir şekilde görmemiz gerekiyor. Teşvik edici etkisini artırmak, farkındalık ve trafikte biz de varız demek için Ankara sokaklarında bisikletlerimizle çeşitli turlar yapıyoruz. Herkesin evine, işine gittiği rahat ve güvenli yolları kim istemez. Bu konuda ilgili ve yetkililerle birlikte hepimize görevler düşmekte. Biz bisikletliler olarak göreve hazırız. 11 Şubat “Kışın İşe Bisikletle Gitme” gününde trafikte bizde varız demek için işimize bisikletle giderek farkındalık oluşturalım. Trafikte hepimizin sağlığı için saygı kültürü oluşturalım.”