Güncelleme Tarihi:
Emekli albay Hayati Arslan, çalınan bisikletinin peşini bırakmadı ve hırsızların izini sürerek yakalanmalarını sağladı. Bisiklet hırsızlıklarının, uyuşturucu bağımlılarınca yapıldığına dikkat çeken Arslan, “Bunlar sinek. Esas bunları yönetenler var. Benim canım yandı, başkalarının ki yanmasın” dedi.
Batıkent Kardelen Mahallesi’nde yaşayan emekli albay Hayati Arslan, iki ay önce çalınan bisikletinin peşini bırakmadı. Oturduğu sitenin bodrum katında bulunan 3.5 bin TL değerindeki bisikletinin temmuz ayında çalınmasının ardından polise giden Arslan, kendi çabalarıyla hırsızların izini sürdü. Ankara’daki hırsızlık mağduru bisikletlilerin Facebook ve diğer internet forumları üzerinden kurdukları sayfalar aracılığıyla şüphelilerin en son görüldüğü yerlerin adresini öğrenen Arslan, tekrar polise gitti. Güvenlik kamerası görüntülerinden kimlikleri netleştirilen şüphelilerin, daha önce de bisiklet hırsızlığından gözaltına alınan ve ‘uyuşturucu kullanıcılığı’ndan sabıkası bulunan M.E. ile kardeşi Z.E. olduğu tespit edildi. Yakalanmaları için çalışma başlatılan kardeşler, birer hafta arayla farklı adreslerde bisiklet çaldıkları sıra suçüstü yakalandı. Ancak Arslan’ın bisikleti henüz bulunamadı.
100 TL’YE SATTI
Arslan, tutuklu olarak yargılanan şüphelilerden abi M.E. ile önceki gün mahkemede yüzleşti. Şüpheli duruşmada, bisikleti açık alandan aldığını ve İtfaiye Meydanı civarında 100 TL’ye sattığını söyledi. Arslan, bisikletin bedelini karşılayacağını belirten şüpheli için “Bedelini nasıl karşılayacakmış. Bir bisikleti 100 liraya sattığını söylüyor. 30 insanın daha bisikletini çalıp, canını mı yakacakmış” ifadelerini kullandı. Mahkeme, şüphelinin tutukluluğunun devamına karar verdi.
TAKİP EDİLMELİ CEZA ARTIRILMALI
Çalınan bisikletlerin İtfaiye Meydanı’ndaki bir dükkana getirildiğini ve buradan satışa çıkarıldığını da iddia eden Arslan, şunları söyledi:
“Bu çocuklar, uyuşturucu bağımlısı. Bunlar sinek. Esas bunları yönetenler var. Bu çocuklar çalıp, işi idare edenlere 50-100 lira arasında veriyor. Onlar da internet üzerinden ya da geçtiği paraya satıyor. Esas bisikleti kimler alıp satıyorsa onların cezalandırılmasını istiyorum. Olayla ilgili defalarca polise gittim ama birinin şikâyetçi olması, kendi bisikleti olduğunu ispat etmesi gerekiyormuş. Bisikleti çalınan mutlaka karakola gidip, şikayetçi olacak ve takip edecek. Ayrıca cezaların da kesinlikle artırılması gerek. Benim canım yandı, başkalarının yanmasın.”
ÖNCE KEŞİF SONRA ÇALMA
Son dönemde bisiklet hırsızlıklarının arttığını vurgulayan Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği (ABİDOSD) Başkanı Murat Yumrutaş ise şunları söyledi: “Ankara’da son bir yılda dernek üyesi 50-60 arkadaşımızın bisikleti çalındı. Onun dışında gün içinde bir sürü bisiklet çalınıyor. Bununla başa çıkamıyoruz. Hırsızlar genelde apartmanlara girip ön keşif yaptıktan sonra tekrar geliyor ve kesici aletlerle kilitleri kesip bisikleti götürüyorlar. Çok çabuk paraya çevrilen bir eşya. Bir kısmı bisikleti ederinin çok altında dışarıda satıyor, bir kısmı da internet ya da akıllı telefon uygulamaları üzerinden satışa çıkarıyor. Hırsızlığı önlemek adına bisikleti evin içinde muhafaza etmek gerekiyor. Hırsızlık olaylarına karşı mutlaka bisikletle çekilmiş bir fotoğrafınız, bisikletin size ait olduğunu gösteren garanti belgesi gibi bir evrak, bisikletin seri numarasının elinizde olması gerek. Bunlarla karakola başvuruyorsunuz.”
BİSİKLETLİ HIRSIZLIK TİMLERİ
Çalınan bisikletlerin sabah saatlerinde İtfaiye Meydanı’nda ortaya çıktığını gören arkadaşlarımız var. Çalınan bisiklet ilk iki gün içinde burada satıldı satıldı yoksa şehir dışına gönderiliyor. Bunu takip eden timler oluşturduk. Sürekli İtfaiye Meydanı, Yiba Çarşısı arkası ve Cebeci bit pazarı çevresinde dolaşıp, yeni bir bisiklet görüldüğü zaman haber veriyorlar. Biz de sahibine ulaştırmaya çalışıyoruz.”
FACEBOOK VE WHATSAPP GRUBU KURDULAR
Öte yandan ABİDOSD, Ankara’da çalınan bisikletlerle ilgili Facebook ve WhatsApp grupları da kurdu. “Ankara’da çalınan bisikletler” adlı gruplara üye bisiklet tutkunları, çalınan bisikletlerle ilgili paylaşımlarda bulunup, birbirlerine hırsızlık durumunda yapılması gereken prosedürleri anlatıyor.
Arslan, 15 Temmuz 2017 tarihinde yaşanan hırsızlıkla ilgili güvenlik zafiyeti olduğu gerekçesiyle site yönetiminden de şikâyetçi olacağını söyledi.