Bir yılda 6 bin eseri iyileştirdiler

Güncelleme Tarihi:

Bir yılda 6 bin eseri iyileştirdiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2022 17:17

Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda geçen sene 6 bin eser restore edilerek sergilendikleri müzelere gönderildi.

Haberin Devamı

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda, tarihi eserlerin bakım ve yenilemesi yapılarak müzelerin envanterine kazandırılıyor. Röntgen cihazında detaylı görüntülenen küçük eserler, mikroskop altında birleştiriliyor. Bazı eserlerin düzeltilmesinde doktorların ameliyatlarda kullandığı bistüri kullanılırken, kumaş ipliklerinin ayrılmasında diş hekimlerinin kullandığı aletlerden yararlanılıyor. Laboratuvarda, restoratör ve konservatörlerden oluşan 25 kişilik ekiple 2021’de 6 bin eser üzerinde çalışılarak ait oldukları müzelere gönderildi. Eserlerin teslim edilmesinin ardından yaşadıkları hissin tarif edilemez olduğunu belirten laboratuvar müdürü Cengiz Özduygulu, “Binlerce yıl öncesinden gelen bir objeyi o zamandaki zanaatkarın hislerini yaşayarak birtakım katkılar da bulunuyoruz. İşlemler bittikten sonra o his muhteşemdir” diye konuştu. Özduygulu, yaptıkları çalışmalarla ilgili özetle şu bilgileri verdi:

Bir yılda 6 bin eseri iyileştirdiler


RÖNTGENİ ÇEKİLİYOR

“Bize gelen eserlere detaylı inceleme sonrası gerekli işlemler yapılmaya başlanıyor. Her eserin çalışması kendi özeline göre farklılık göstermektedir. Röntgen cihazında özellikle metal eserler detaylı görüntüleniyor. Metal eser çalışırken ameliyat bıçağı olarak bilinen bistürileri kullanıyoruz. Mikroskop altında parçalara ayrılan eserleri birleştiriyoruz. Eserlerin ömrünü uzatırken mümkün olduğunca kimyasal madde kullanmamaya çalışırız. İnsanlar eski eserleri çok seviyorlar fakat onlara birtakım katkılarda bulunurken zararlı işlemler de yapıyorlar. Bu gibi işlemlerde bizlerden destek ve bilgi alarak yaparlarsa esere zarar vermezler.” 

Bir yılda 6 bin eseri iyileştirdiler

Bir sikkenin bakımı 1 gün ile 1 hafta sürebiliyor. Ahşap ya da tekstil eserlerin restorasyonu birkaç yıl sürebiliyor.

Haberin Devamı

Bir yılda 6 bin eseri iyileştirdiler

Amasya Müzesi’nden gelen 18’inci yüzyıla ait sancak da restore edildikten sonra tekrar müzeye gönderilecek.

BAKMADAN GEÇME!