Bir rektörün sekiz yılı

Güncelleme Tarihi:

Bir rektörün sekiz yılı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2008 00:00

Patron Patrona bu hafta Ankara Üniversitesi’nin patronu röktör Prof. Dr. Nusret Aras’ı ağırladı. Aras, yasaya göre bu dönem rektörlüğe aday olamayacak.

Cumhuriyetin 100.kuruluş yıldönümünde Ankara Üniversitesi nerede olacak?

- Hedeflerimiz arasında, tüm eğitim programlarının uluslararası standartlarla uyumlu hale gelmesi, dünya genelinde işbirliği yapılan kurumlarla öğrenci ve akademisyen değişiminin artması, öğrencilerin en az bir yabancı dil bilerek mezun olması, Gölbaşı Kampüsü ve Teknoloji Geliştirme Bölgesinin en etkin şekilde kullanılır hale gelmesi, biyoteknolojide uluslararası mükemmeliyet merkezi olunması, kariyer planlama merkezinin talep eden öğrencilere uygun iş imkanı bulabilir hale gelmesi, Sürekli Eğitim ve Uzaktan Eğitim Merkezlerinin şehir/toplum genelinde bilinir ve kullanılır hale gelmesi, hizmetlerinin yaygınlaşması bulunuyor.

Ankara Üniversitesi’nin Türkiye’deki diğer üniversiteler ve dünya üniversiteleri içindeki yeri nedir?

- Çeşitli parametrelere göre Ankara Üniversitesi, uluslararası yayınlar (ISI) bakımından Türkiye’deki diğer üniversiteler arasında yayın sıralamasında toplam bin 238 yayınla üçüncü sırada yer alıyor. Webometrics Ranking of World Universities kriterlerine göre ise dünya üniversiteleri arasında 798’inci sırada, Türk Üniversiteleri arasında da dördüncü sırada bulunuyor. Diğer önemli bir kriter olan TÜBİTAK destekli proje kazanımında da son altı yılda ikinci, son üç yılda ise birinci durumdayız.

Sizin rektörlük döneminize ait hizmetler neler?

- Benim dönemimde, Yabancı Diller Yüksekokulu kuruldu.. Üniversitemiz Avrupa Üniversiteler Birliği’nin denetiminden geçti. Biyoteknoloji Enstitüsü Kuruldu; araştırma ve eğitim çalışmaları başlatıldı. Nükleer Bilimler Enstitüsü kuruldu; araştırmalarına başladı. Mühendislik Fakültesi kuruldu. Elmadağ Meslek Yüksekokulu açıldı. Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOPARK) kuruldu. Yüzme havuzu bitirilerek faaliyete geçirildi. İbni Sina Hastanesi Acil Servisi yeniden inşa edildi, Türkiye’nin en büyük acil servisi haline getirildi.

Ayrıca Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim merkezi (ANKÜSEM) ve Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ni (ANKUZEM) hizmete açtık. Özel İlköğretim Okulu için yeni binalar yapıldı. İlahiyat Fakültesi Ek Bina İnşaatı yapımına başlandı. 50. yıl kampusunda Yabancı Diller Yüksekokulu inşaatı bitirildi. Gümüşdere Yerleşkesi Zirai Donatım Kurumu’ndan Üniversitemize devredildi. Dikimevi kampusu yeniden canlandırılarak modern bir hale getirildi. Yine aynı dönemde Öğrenme Merkezleri açıldı. Hukuk Fakültesi Kütüphanesi tamamen yenilendi. Göz Bankası yenilenerek Göz Hastanesi’ne dönüştürüldü. Türkiye’de ilk kez Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi açıldı. Tarihi Hitit Barajı kazılardan sonra ortaya çıkarıldı. Ziraat Fakültesi Müzesi açıldı. Veteriner Fakültesi uluslararası akreditasyondan geçti. Beden eğitimi yüksekokulu için yeni bina yapıldı. Kreş binası yapılarak hizmete girdi.

Peki, rektörlük döneminde yapamadıklarınız var mı?

- Mecburi yabancı dil hazırlık sınıfının tüm öğrencilere yaygınlaştırılması, genişletilmesini hayata geçiremedik. Her türlü plan ve projesi yapılan ödeneği hazırlanan Ankara Üniversitesi Kültür Merkezi İnşaatı’na da başlamak mümkün olmadı.

Yeni rektör olacak hocamıza önerileriniz neler?

Yukarıda açıklanan eksikliklerin tamamlanması ve Ankara Üniversitesi’nin sekiz yıl içinde elde ettiği bilimsel seviyenin korunması ve ileri götürülmesi. Ayrıca Atatürk’ün üniversitemize görev olarak verdiği "Cumhuriyetin Yaptırımı" olma misyonundan ve çağdaşlıktan ödün verilmemesi.

Ankara Üniversitesi-sanayi ilişkileri (TEKNOKENT) nasıl?

- 1996’da KOSGEB-Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi kuruldu ve faaliyetlerini başarıyla yürütüyor. Merkezin hizmetlerini sunacağı ve teknoloji yönelimli gelişimi destekleyeceği öncelikli sektör olarak gıda sanayi ve gıda teknolojileri belirlenmiş ancak, Ankara Üniversitesi’nin bilimsel alt yapısı dikkate alınarak, (tarım, gıda, sağlık, elektronik, bilgisayar, kimya, biyoloji ve diğer uygulamalı fen alanları) Türkiye Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından ekonominin bütün sektörlerini ve yaşamın hemen tüm alanlarını etkilemesi nedeni ile öncelikli konular olarak belirlenen jenerik teknolojiler çerçevesinde hizmet ve faaliyetlerin yaygınlaştırılması düşünülmüştür. Bunlar, enformasyon teknolojileri, esnek üretim ve esnek otomasyon teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, biyoteknoloji, uzay teknolojileri, nükleer teknolojilerdir.

Temelini Atatürk attı

Sayın Hocam bize Ankara Üniversitesi’n tanıtır mısınız?

- Ankara Üniversitesi’nin açılışı, bilinen üniversite amaçlarının çok ötesinde, farklı bir misyonun somutlaşmasını ifade eder. Ankara Üniversitesi, Atatürk ilke ve inkılaplarının dayanaklarını oluşturmak, yurt geneline yaymak, kökleştirmek ve çağdaşlığın, bilimin ve aydınlığın ifadesi olan bu ilkelerin yılmaz savunuculuğunu yapmak üzere, temeli bizzat yüce Atatürk tarafından atılmış bir üniversitedir.

1925’te kurulmuş olan Hukuk Fakültesi, 1933’te eğitime başlayan Ziraat ve Veteriner Fakülteleri, 1935’te faaliyete geçen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, 1943’te açılan Fen Fakültesi, 1945 yılında kuruluşu tamamlanan Tıp Fakültesi’nden oluşan Ankara Üniversitesi 1946 yılında resmen kuruldu. 1949’da İlahiyat Fakültesi, 1960’da Eczacılık Fakültesi, 1963’de Diş Hekimliği Fakültesi, 1965’de Eğitim Bilimleri Fakültesi ile yine 1965 yılında oluşturulan ve 1992 yılında İletişim Fakültesi’ne dönüşen Basın Yayın Yüksekokulu kuruldu. Sağlık Eğitim Fakültesi ise 1996 yılında eğitim-öğretime açıldı ve 2007 yılında da adı Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak değişti. En son olarak 2001’de açılan Mühendislik Fakültesi ile toplam 14 fakülteye ulaştı. Ayrıca Ankara Üniversitesi’nin 1980’lerde kurulan ya da kendisine bağlanan üç yüksekokulu, altı meslek yüksekokulu ve bir devlet konservatuvarı bulunuyor. Üniversitemizde son yıllarda açılan Nükleer Bilimler Enstitüsü ile Biyoteknoloji Enstitüsü, araştırmaya ve üretime yönelik kurduğumuz Enstitülerdir. Yine yakın zamanda kurulan Sürekli Eğitim Merkezi ile Uzaktan Eğitim Merkezi de yaşam boyu eğitime verdiğimiz önemi gösterir.

Ankara Üniversitesi’nin Ankara içinde altı ve Beypazarı’nda da bir öğrencievi vardır. Üniversitemizde beş spor salonu, üç egzersiz salonu, her fakülte ve yüksekokulda açık hava futbolsahaları bulunmaktadır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!