Bir kurşun bir hayat

Güncelleme Tarihi:

Bir kurşun bir hayat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2012 00:00

Silahlı çatışmada ağır yaralanan, İbrahim Tatlıses’in yardımıyla tedavi edilmek üzere getirildiği İstanbul’da hayatını kaybeden yedi yaşındaki Yusuf Kerem Demirel’in böbreği, Van’lı depremzede iki yaşındaki Musab Umeyr Aksoy’a hayat verdi.

Haberin Devamı

ŞANLIURFA’da iki grup arasında çıkan silahlı kavgada başına isabet eden kurşun sonucu ağır yaralanan ve tedavi görmek üzere ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses’in yardımıyla getirildiği İstanbul’da hayatını kaybeden yedi yaşındaki Yusuf Kerem Demirel’in böbreği, Van’lı depremzede iki yaşındaki Musab Umeyr Aksoy’a hayat verdi.
Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi Organ Nakli (Transplantasyon) Ünitesi bünyesinde gerçekleştirilen nakille yeniden sağlığına kavuşan Van’lı depremzede minik Musab, başta ailesi olmak üzere hastane ekibini sevince boğdu.

Hastalığı doğmadan başladı

Van’da dünyaya gelen Musab Umeyr Aksoy’a henüz anne karnındayken doktorlar, “kronik böbrek yetmezliği” teşhisi koydu. Doktorların, “Doğumunu bekleyeceğiz” dediği minik Musab, 20 günlükken Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kuvöze alındı. Başkent’te bir süre çocuklarının sağlık durumunun düzelmesi için bekleyen aile, daha sonra yeniden memleketleri olan Van’a döndü.

Haberin Devamı

Depremde evleri yıkıldı

Tek istekleri çocuklarının sağlığına kavuşması olan Aksoy Ailesi’ni sarsan bir başka olay ise, Van’da meydana gelen 7,2 şiddetindeki deprem oldu. Evleri yıkılan aile, minik Musab’ın sağlık problemleri nedeniyle henüz depremin izlerini silemeden yeniden Ankara’ya gelmek durumunda kaldı. Sağlığına kavuşabilmesi için son sekiz aydır böbrek bekleyen depremzede minik Musab’ın durumunun ciddileşmesi üzerine İbn-i Sina Hastanesi, nakil için “acil” başvurusu yaptı.

Uygun böbrek Şanlıurfa’dan

Üç aydır böbrek bekleyen minik Musab’a müjdeli haber, Şanlıurfa’da iki grup arasında çıkan silahlı kavgada başına isabet eden kurşun sonucu ağır yaralanan ve tedavi görmek üzere ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses’in yardımıyla getirildiği İstanbul’da hayatını kaybeden yedi yaşındaki Yusuf Kerem Demirel’in böbreği oldu. Zorlu ameliyatın ardından yeniden sağlığına kavuşan depremzede minik Musab’ın babası Hamdullah Aksoy, duygularını Ankara Hürriyet’e şöyle anlattı:

Hayat yeni başlıyor

“Depremden sonra evsiz kaldık, işimi kaybettim. Ancak hep önceliğimiz minik Musab’ımız oldu. Onun sağlığından başka hiçbir şey istemedim. Henüz 2 yaşında olmasına rağmen toplam 12 kez cerrahi operasyon geçirdi. Artık bu nakille bunun son olmasını diliyorum. Şimdi sağlık durumu son derece iyi. Bizim için hayat yeni başlıyor. Bu olayla birlikte organ bağışına olan bakışımız değişti. Organlarımı bağışlayacağım ve elimden geldiğince çok insana ulaşmaya çalışıp organ bağışlamaları konusunda uyarıda bulunacağım.”

Haberin Devamı

Nakil olmasa kaybedecektik

MİNİK depremzede 2 yaşındaki Musab Umeyr Aksoy’un ameliyatını gerçekleştiren Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi Genel Cerrahı Doç. Dr. Acar, küçük yaştaki nakil operasyonlarında teknik olarak uygun böbreğin bulunmasının zor olmasına dikkat çekerek, “Çocuğun büyümesini bekleyebilirdik ancak Musab’ın durumu acil ve hayatiydi. Zor ama başarılı bir operasyon oldu. Böbreği gayet iyi çalışıyor” dedi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatoş Yalçınkaya ise, “Gelişmiş ülkelerde çocuklar için üç ay böbrek beklenirken biz 7-8 ay bekliyoruz. Nakil olmasaydı kaybedecektik. Nakil gerçek tedavidir” dedi.

Haberin Devamı

Çizgifilm karakteri “Pepe” hayranı olan 2 yaşındaki Musab Umeyr Aksoy, sevimli hareketleri ve gülümseyen yüzüyle, İbn-i Sina Hastanesi’nin maskotu haline geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!