Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2011 00:00
Görme engelli ve değişik derecede görme kaybı yaşayan ancak “ışık algısı” olduğu tespit edilen 120 çocuk, Engelsiz Yaşam Derneğinin başlattığı özel eğitimler sayesinde beyaz bastonu bıraktı.
ENGELSİZ Yaşama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Gönül Turgut, “Az Görenlere Yönelik Rehabilitasyon Eğitimi” projesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, az gören çocukların rehabilitasyonu için akademisyenler, alan öğretmenleri ve göz doktorlarının koordinasyonuyla projeyi başlattıklarını söyledi.
Projenin, ışık algısı olduğu tespit edilen çocukların göz kaslarını çalıştırmaya ve günlük yaşamlarında rahat hareket etmelerini sağlamaya yönelik eğitimleri kapsadığını belirten Turgut, bu çerçevede 120 çocuğa görme potansiyellerini kullanmasını öğrettiklerini bildirdi.
Turgut, “Total kör tanısı konulan çocuklarda ışık algısı olup olmadığına bakıyoruz. Işık algısı bile çok önemli olabiliyor. Eğer ışık algısı varsa çocuk kör değildir, az görendir. Bu ışık algısını eğitimle geliştirebilirseniz, gören bir insan gibi hareket edebiliyorlar. Bizim amacımız da az gören çocukların görmelerini işlevsel olarak kullanabilmelerini sağlamak” dedi.
Bastonu tamamen attı
Türkiye’de az görenlerle ilgili düzenleme olmadığını, yasalarda bu kişilerin de “görme engelli” olarak geçtiğini belirten Turgut, yaptıkları çalışmalarla “az gören” kavramını oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi.
Devlet desteği ve eğitim kurumlarıyla işbirliği içinde yürüttükleri projenin bir yıldır devam ettiğini anlatan Turgut, çalışmadan somut sonuçlar almaya başladıklarını ifade ederek “Bastonla okula giden bir öğrencimiz, bastonu tamamen attı ve kendisine güvenerek, görmesini kullanarak yürümeye başladı” diye konuştu.