Bir evdeki sızıntı tüm bina için risk yaratıyor

Güncelleme Tarihi:

Bir evdeki sızıntı tüm bina için risk yaratıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2020 23:50

Başkentgaz İç Tesisat Müdürü Burak Taşkıner, Ankara’da 40 binden fazla abonenin güvenli olmayan bacalı tip cihaz kullandığına dikkat çekti ve uyardı: “Bir hanenin bacalı cihazında oluşan sızıntı veya başka bir olumsuzluk bütün bina sakinleri için risk. Bina yönetimi kararıyla bütün dairelerin bacalı cihazlarının sertifikalı firmalarca güvenli hale getirilmesi şart.”

Haberin Devamı

Başkentgaz tarafından gerçekleştirilen periyodik kontroller sonucunda Ankara genelinde 40 binden fazla abonenin güvenli olmayan bacalı tip cihaz (kombi, şofben) kullandığı tespit edildi. Kış ayları öncesinde abonelerine karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı bacalı cihazlarını güvenli hale getirmeleri veya hermetik cihaz kullanmaları uyarısı yapan Başkentgaz İç Tesisat Müdürü Burak Taşkıner, “Binada bir hanenin bacalı cihazında oluşan sızıntı veya başka bir olumsuzluk, binadaki diğer sakinler için de risk oluşturuyor. Bu yüzden bina yönetimi kararıyla bütün dairelerin cihazları güvenlik için mevzuata uygun hale getirilmeli” dedi. Bakım çalışmaları için mutlaka sertifikalı firmalar tercih edilmesi gerektiğini belirten Taşkıner, güvenli doğal gaz kullanımı için önerilerini şöyle sıraladı:

ÇELİK BACAYA BAĞLANMALI

Haberin Devamı

“Güvenli doğal gaz kullanımı için bacalı cihazların mevzuat ve standartlara göre tesis edilmesi gerekiyor. İnternet sitemizde (www.baskentdogalgaz.com.tr) bunu yapabilen sertifikalı firmaların performansları doğrultusunda hazırlanan liste yer alıyor. Bacalı cihazın kesinlikle çelik bacaya bağlanması gerekiyor. Banyo, WC veya hacmi 8 metreküpten daha az olan ortamlara cihaz montajı yapılmaması lazım. Bacalı cihazın bağlı olduğu ortamda mutlaka karbonmonoksit gaz dedektörü olması ve bacalı cihazın muhakkak müstakil bacaya bağlanması gerekiyor. Eski binalarda tek baca çıkışı olması nedeniyle müstakil baca bağlantısı tesis etmek zor olabilir. Bu durumlarda daha güvenli doğal gaz kullanımı için yeni nesil hermetik cihazların tercih edilmesi uygun olacaktır. Aynı binada bir hanenin bacalı cihazında oluşan sızıntı veya başka bir olumsuzluğun binadaki diğer sakinler için de risk oluşturuyor. Diğer aboneler, hermetik cihaz kullansa bile bacalı cihaz kullanan abonenin atık gazına maruz kalabilirler. Uzun vadeli, güvenli ve sağlıklı çözüm için bina yönetim kararıyla bütün abonelerin cihaz bağlantılarının mevzuata uygun hale getirilmesi gerekiyor.”

Bir evdeki sızıntı tüm bina için risk yaratıyor


UYMAYANA DURDURMA

Haberin Devamı

Kontroller sırasında uygunsuzluk tespit edilen kullanıcıların doğal gaz arzını durdurduklarını belirten Taşkıner, “Uygunsuzluğun giderilmesi için süre veriyoruz. Abonenin, sertifikalı firmalara başvurarak iç tesisatını uygun hale getirip tekrar başvurması gerekiyor. Yapılacak kontrolde iç tesisat ve yakıcı cihaz bağlantısı güvenli kullanıma uygun ise doğal gaz arzı yeniden sağlanıyor” diye konuştu.

Bir evdeki sızıntı tüm bina için risk yaratıyor


MEVZUAT NE DİYOR?

1990’lı yıllarda o dönemin teknolojisiyle üretilen bacalı cihazlar, eski tip binaların yapısına göre ortak bacaya bağlanıyordu. Zaman içinde doğal gaz kullanım güvenlik, konfor ve kalitesi dikkate alınarak mevzuat ve standartlarda bazı düzenlemeler yapıldı. TSE 7363 Doğal Gaz – Bina İç Tesisatı Projelendirme ve Uygulama Kuralları’na göre; binada zeminden çatıya kadar yükselen, birden fazla birimin kullanabileceği şekilde tasarlanan, ana baca ve buna bağlanan her birime ait branşmanlardan meydana gelen bacalara bacalı cihaz bağlantısı yapılamayacağı şartı getirildi. Bunun yerine tek kolon halinde çatıya kadar yükselen müstakil bacalara bağlanabilmesi uygun görüldü.

BAKMADAN GEÇME!