Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 30 yıl önce Tivoli olarak hizmet vermeye başlayan ve sonra Tapas ismiyle Ankara sosyal hayatında yerini alan Tunalı Hilmi Caddesi’ndeki Tapas, kapılarını kapattı. Mekanın kapanış gecesine çok sayıda müdavimin yanısıra Same Way, Sufle gibi müzik grupları da katılarak konser verdi. Çok sayıda Ankaralının özel gününe, hatıralarına ev sahipliği yapan mekanın kapatılması müdavimlerini üzdü. Mekan sahibi Zafer Günel, uzun yıllar Ankara ve Tunalı Hilmi Caddesi’ne hizmet verdiğini belirterek, bundan sonra kendisine hizmet vereceğini söyledi. Günel, Tapas gibi simge bir mekanı kapatmasının gerekçesini ise haksız rekabet olduğunu dile getirdi. Günel, “2009 yılına kadar işlerimiz çok iyiydi. Sigara yasağı ile birlikte büyük zarar etmeye başladık. Burada haksız rekabet var. Herkes içeride sigara içiriyor. Ben hiçbir zaman içirmedim. Böyle olunca da müşteri kaybı yaşadık” dedi. Ayrıca bilinçsiz esnafın, sayısı her geçen gün artan dilencilerin ve valelerin de caddeye zarar verdiğini ifade eden Günel, “Caddenin ruhunu öldürdüler” dedi.
TUNALI ENDİŞESİ
Öte yandan Tapas ve Flamingo gibi caddenin simge mekanlarının ve mağazaların kapanması ve yerlerine başta dönercilerin açılmasıyla Tunalı Hilmi, son dönemlerde büyük bir değişim içine girdi. Caddenin ruhunu kaybetmeye başladığını belirten bölge halkı ve sivil toplum kuruluşlarına göre en büyük sorun, dilenciler, bilinçsiz esnaf, valeler ve yerel yönetimlerin izlediği politikalar. Yaşanan bu durumdan başta bölge halkı olmak üzere, tüm Ankaralılar ve esnaf da şikayetçi. İsmini vermek istemeyen ve caddede ilk açılan dönerci esnaflarından olan bir yetkili, dönerciler konusunda bu kadar dükkanın caddeye fazla geldiğini ve Tunalı Hilmi’nin bu kadar dönerciyi kaldırmayacağını söylüyor.
20 YILDA ÇOK DEĞİŞTİ
Bölgenin gelişmesi için çalışmalarda bulunan Kavaklıderem Derneği de, bu duruma tepkili. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Nevin Apaydın, Kavaklıdere semtinin 20 yıl öncesine göre çok daha çeşitli kişilerin, kesimin kullandığı bir yer haline geldiğini, bu kadar çok ve çeşitli kişinin kullandığı bir yerde gereksinimler ve kullanımın da çok çeşitlilik gösterdiğini belirtti. Apaydın, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:
“Kavaklıderem bu farklı kesimler arasında bir köprü oluşturmaya çalışıyor. Aslında kullanım şeklimiz farklı gibi görünse de aslında ortak noktalarımız çok. Bu ortak noktalara vurgu yapıp Kavaklıdere’yi kullanan, burada yaşayan, ticaret yapan, kent dışından gelip konaklayan herkesin buraya sahip çıkmasını sağlamaya çalışıyoruz. Tunalı’yı daha iyi ve güzel konuma getirmek için çalışıyoruz. Bu biraz zaman alacaktır ama burada yaşayanlar, Kavaklıderem ve esnafın birlikte çalışmasıyla zamanla bunu başaracağımıza inanıyorum.”