Bir dokunuşa bin ah geldi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2010 00:00

Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı Özünal’ın mühür ücreti açıklamasına muhtarlardan yankı geldi. Muhtarlar dertlerini anlattı

TÜRKİYE Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal’ın, vatandaşlardan mühür ücreti alınmaması için muhtarların ödeneğinin artırılması ve hizmetle ilgili harcamaların devletçe karşılanması gerektiğini bildiren açıklamasının ardından Ankaralı muhtarlar da görüşlerini dile getirdi.
Başkent’in muhtarları görüşlerini şöyle ifade etti:

KIZILAY
Kültür Mahallesi Muhtarı ve Başkent Muhtarlar Federasyonu Genel Sekreteri Serpil Erenoğlu:

Muhtarların özlük hakları çok önemli. Ancak önemli olan ve sorunun temelinde yatan, muhtarların sosyal devletin gereği olarak, sosyal güvenlik çatısı altına alınmalarıdır Devlet muhtarlığı ticari bir alan gibi görmüş ama muhtarı seçimle göreve getirmiş. Yani devlet, ‘bana yük olma da ne halin varsa gör’ diyor. Belli bir standart getirmiyor. Vatandaştan 3-4 lira mühür ücreti istemek hoş bir durum değil. Vatandaşla muhtarların karşı karşıya getirilmemesi gerekiyor.

BATIKENT
Kent Koop Mahalle Muhtarı Şükran Ayaz:

Su, elektrik vesaire giderler devlet tarafından karşılansa iyi olur. Fakat devlet buna hiçbir zaman sıcak bakmadı. 2004 yılında ilk kez muhtar seçildiğimde, 100 lira ödenek alıyorduk. Şimdi 330 lira oldu. Öncelikle iyileştirilmesi gereken şey muhtarların sosyal haklarıdır. Mahallelerle köyler aynı kefede değerlendiriliyor. Köy muhtarları 40-50 haneye hizmet verirken, ben 50 bin nüfuslu bir yerde muhtarlık yapıyorum. Sabah erken saatlerden akşama kadar, tıpkı bir devlet dairesi gibi hizmet veriyorum.

BEŞEVLER
Mebusevleri Mahallesi Muhtarı Sevim Özsoylu:

Muhtarlar mahalle haklı tarafından seçilmiş insanlar. Muhtarların ödenekleri keşke güçlendirilse, donanımları sağlansa, giderleri devlet tarafından karşılansa da, biz de verdiğimiz hizmetleri idame ettirmek için mühür ücreti istemesek. Muhtarlara mührümüzle ticaret yaptırılıyor. Aldığımız 330 lira, ödemekle zorunlu tutulduğumuz Bağkur’umuzu bile karşılamıyor. Federasyon başkanı Ramazan Özünal’ın değerlendirmesini destekliyorum.

KAVAKLIDERE
Remzi Oğuz Arık Mahallesi Muhtarı Süleyman Demircan:

Burada söz konusu olan para değil. Biz muhtarlar, özlük haklarımızı istiyoruz. Yerel yönetimde miyiz? Kamuda mıyız? belirsizliği sürüyor. Dünyanın hiçbir yerinde seçilmiş bir insan kendi vatandaşına mühür pazarlamaz. Bize seçilmiş diğer insanların statülerinin tanınması gerekiyor. Bu itibarla maaş kesinlikle bir sorun teşkil etmiyor. Cumhuriyetten beri varız, ama yasalarda yokuz. Bu 53 bin muhtarın ortak sorunudur.

BAHÇELİEVLER
Aşağı Bahçelievler Mahalle Muhtarı Ali Rıza Çetecioğlu:

Muhtarlara maaş bağlanması gerekiyor. Muhtarların elektriği, suyu, ulaşım ücretleri, kırtasiye bedelleri devlet tarafından karşılandığı zaman, bizlerin bir tüzel kişiliğinin olması gerekiyor. Yani kamu görevi yapıyorsanız devletin sizin giderlerini karşılaması lazım. Devlet dairelerindeki işçiler, memurlar emeklerinin karşılığında bir maaş alıyorlar. Fakat muhtarların böyle bir hakkı yok. Anayasaya bile aykırı bir durumla karşı karşıyayız.

AYDINLIKEVLER
Ahiler Mahallesi Muhtarı Şenol Öz:

Aldığımız mühür ücretleriyle vatandaşın eline bakıyoruz. Suyumuzda belediye kolaylık sağlıyor ama asfalt kaldırım katılım payını bile ödüyoruz. Devlet bize belirli bir ücret verse, özlük haklarımızı iyileştirse de biz de vatandaşın eline bakmak zorunda kalmasak. Mühür ücreti alsak vatandaşa çok geliyor, almasak Bağkur’umuzu bile zor ödüyoruz. Muhtarlar ikinci bir ek iş yapamıyor. Kanunen muhtarlıkta bulunması gerekli. Mahallede, belediye meclis üyesinin görevlerini yapıyoruz. Fakat belediyelerde temsil hakkımız yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!