Deniz GÜREL
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2007 00:00
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürütecekleri ’Bir damla su için’ projesi Dünya Su Günü’nde başladı. Proje kapsamında başta okullardaki muslukların boşa akmaması konusu ve suyun önemi öğrencilere anlatılacak.
İL Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi dün kutlanan Dünya Su Günü’nde okullardaki su tasarrufuna yönelik çok önemli bir projeye imza attı. Ortaklaşa yürütecek ’Bir damla su için projesiyle tüm öğrencilere suyun önemi anlatılacak.
İki kurum arasında yapılan protokolle okullarda gereksiz akan suların kesileceğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Ankara’da bulunan bütün okullarda uygulanacak proje sonucunda ciddi tasarruf sağlayacağımıza inanıyorum. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ASKİ Genel Müdürlüğü ortak bir protokol yaptı. Bu protokolde en büyük sorun olan okullarımızda gereksiz yere akan çeşmeleri kapatacağız" dedi.
BALTA: SU SEFERBERLİĞİ BAŞLATACAĞIZ
Mamak Halk Eğitim Merkezi’nde Ceceli Okulları’nın düzenlediği Dünya Su Günü etkinliğinde ’Bir damla su için’ projesini açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta, "Su tasarrufu konusunda bir seferberlik başlattık. Öğrencilerimizden başlayacak ve hızla tüm kente yayılacak eğitimlerle su tüketiminde ve su kaynaklarının korunmasında önemli adımlar atacağız" dedi.
Su kaynaklarının korunmasında bilinç düzeyinin yükselmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Balta sözlerine şöyle devam etti:
"Su sıkıntısı insan eliyle geldi ve bu sorun aşılacaksa yine insan eliyle aşılacak. Su kaynaklarının korunmasında bilinç düzeyi oluşturacağız. Diş fırçalamadan, banyoya; araba yıkamadan, bahçe sulamaya kadar alınacak küçük önlemlerle tonlarca su tasarrufu sağlanabilir. Buna öğrencilerimizle başlayacağız. Daha sonra da veli eğitimi ve yaygın eğitim aracılığıyla kente yayacağız."
Su Vakfı’na göre Türkiye’de susuzluk yok
SU Vakfı, iklim değişikliğine rağmen Türkiye’nin su kaynaklarının yeterli olduğunu; ancak "yağmur yağsın" demekle de ileride yaşanabilecek su sıkıntılarına çözüm bulunamayacağına dikkat çekti.
Su Vakfı, Dünya Su Günü nedeniyle bir bildiri yayınladı. KBildiride, yağışsız geçen kış aylarının olağan periyodik kurak devrelerden mi yoksa iklim değişikliğinden mi kaynaklandığının ayırt edilmesi gerektiği vurgulandı. Bildiride, küresel ısınmanın etkileri konusunda Kuraklık İzleme ve Araştırma Merkezi’nin kurulması önerilerek, "Gelecekte olabilecek kuraklıklara göre su kaynaklarının yönetimi ve tarım çalışmalarının bitki dokusunun önceden planlanarak en iyi çözüm önerilerinin ortaya konulması gereklidir" değerlendirmesi yapıldı. Bildiride, şu tespitler yer aldı:
GELECEKTE SU YETMEYEBİLİR
"Su konusunda Türkiye’nin özerk ’Su Enstitüsü’ veya ’Su ve Çevre Enstitüsü’ gibi kurumlara ihtiyacı vardır. Türkiye bugün olduğu gibi gelecekte de iklim değişikliğine rağmen su bakımından kendisine yeter kalabilir. Türkiye’nin coğrafi konumu kendisine birçok ayrıcalıklı durumlar temin ettiği için bugüne kadar kendi kendisine yeterli halde kalabilmiştir. Gelecekte ise bilimsel esaslar ile eşgüdüm içinde akıllıca kullanılmaması halinde Türkiye, su kaynakları bakımından yetersiz hale gelebilir."
İŞTE ALINACAK ÖNLEMLER
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüteceği ’Bir damla su için’ projesiyle öğrencilere aşılanacak bilgiler şöyle :
Dünya’nın yüzde 70’ini kuşatan suyun canlı yaşamı için ihtiyaç duyulan su olmadığını ve tatlı su kaynaklarının çok sınırlı olduğu
Dünya’da bir milyar insanın susuzluk ve kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğun ve her gün binlerce insanın bu nedenle öldüğü
Okul ortamında muslukların boşa akmamasını sağlamak, evde diş fırçalarken, el yıkarken banyo yaparken suyu dikkatli kullanmak
Çevredeki insanları suyu dikkati kullanmaları konusunda uyarmak
Dünyada yaşanan iklim değişikliklerinin küresel ısınmadan kaynaklandığını ve küresel ısınmayı tetikleyen etkenleri öğrenmek
Suyun eve ulaşana kadar geçirdiği basamakları ve emek veren kurum ve insanları tanımak
Dünyada yaşanacak su sıkıntılarının sonucu insanları bekleyen en önemli problemin su savaşları olduğunu öğrenmek