Güncelleme Tarihi:
ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, alınan tüm önlemlere rağmen rögar kapağı ızgara hırsızlıklarının devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Birçoğunu kompozit malzemeyle değiştirdik. Bu kapaklar çalınsa bile satılamaz, ekonomik değeri yok. Şu anda Ankara’da kompozit malzemeden imal edilmiş, trafiğe dayanıklı ve uzun ömürlü yaklaşık 300 bin rögar kapağı ve yağmur suyu ızgarası bulunuyor. Eskiden bu kapaklar pik döküm malzemeden üretildiği için hurda niyetine satılmaktaydı. Biz bu kapakları kompozit malzemeyle değiştirdik. Bu kapaklar çalınsa da hurdacılara da satılamaz, ekonomik değeri yok çünkü geri dönüşümü olmayan bir ürün. Ancak geri dönüşümü ve ekonomik değeri olmayan bu kompozit kapakların çalınmasının ASKİ’ye maliyeti milyon liraları buluyor.
EMNİYETLE KOORDİNELİ ÇALIŞIYORUZ
Rögar ve ızgara kapaklarının çalınmasını önlemek amacıyla İlçe Emniyet Müdürlükleri ile koordineli olarak çalışıyoruz. Cadde ve sokakların sürekli kontrol edilmesine karşın, ızgara ve rögar kapağı çalınıyor. 2013 yılında bin 954 rögar kapağı ve bin 680 yağmur suyu ızgarası hırsızlar tarafından çalındı.
Hırsızlar işi o kadar ilerletmişler ki, bu iş için özel dizayn ettikleri araçları kullanıyorlar. Bu araçların orta zeminine ızgaralar ve rögarları alacak kadar delik açıp, bu araçları kapakların bulunduğu alanın üzerine park ederek, kimsenin fark etmeyeceği şekilde çalıyorlar. Vatandaşlarımızdan, kapağı çalınmış rögar ve ızgaraları gördüklerinde hemen 155 Polis, 153 Mavi Masa ile Su Kanal İşletme Daire Başkanlığı’nın 306 75 70-71 telefon hatlarını aramalarını istiyoruz.”