Güncelleme Tarihi:
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun’un yürürlüğe girmesiyle muhtar ödenekleri, 295 liralık artışla, bin 5 liradan bin 300 liraya yükseltildi. Yüzde 29’luk artışı değerlendiren Başkentli muhtarlar, BAĞKUR primleri ve giderlerin arttığına dikkat çekerek artışın değerinin olmadığını savundu. Ödeneğin kamuoyunda maaş gibi algılandığını belirten Çankaya Muhtarlar Derneği Başkanı ve Harbiye Mahallesi Muhtarı Özgür Özdemir, “Açlık sınırının 3 bin lira olduğu ülkemizde bu paranın abartılması utanç verici” dedi.
DERDİMİZE DEVA DEĞİL
Muhtarlıkların da belediyelerde bütçelendirilmesi gerektiğini kaydeden Özdemir şöyle konuştu:
“Bu maaş değil bir ödenek. Buranın ihtiyaçlarını karşılamak için veriliyor. Sosyal güvence donanımı yok. Artış marttan sonra yansıyacak. Bu artış derdimize deva değil. Böyle bir artışla mahalle muhtarlığının sıkıntılarının giderilmesi mümkün değil. Açlık sınırının 3 bin TL olduğu ülkemizde bu paranın abartılması utanç verici. Bu bizi ziyadesiyle üzüyor. Muhtarlığın yapısıyla ilgili tek çözüm var o da Belediyeler Yasası’na indirgemeli. Mahalle muhtarlığının da bütçelenmesi ile sağlıklı ve gerçek hizmetine uygun bir kurum haline gelebilir. Konfederasyon tarafından sağlıklı bir çözüm için yasa taslağı hazırlanıyor. Bu taslak kabul edilir, TBMM’den geçerse bütçelendirme konusu çözülür. 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 9. maddesinde ilintilenmişiz fakat bu yasa belediyeler tarafından çok dikkate alınmıyor.”
SEÇMEN SAYISINA GÖRE VERİLSİN
“Köyde 20 kişilik haneye bakan muhtar da bin 300 TL alıyor, burada 40 bin kişiye hizmet veren de. Bu nedenle bu durum eşit değil” yorumunda bulunan Batıkent Kent-Koop Mahallesi Muhtarı Şükran Ayaz ise şunları söyledi:
“Elektrik, su, yakıt gibi giderlerimiz çok fazla. Sanki çok yüksek bir ücretmiş gibi çok geniş yer aldı. Bin 300 TL oldu ama elimize halen geçmedi. Bu rakam yeterli değil. Köyde 20 kişilik haneye bakan bir muhtar da bin 300 TL alacak burada 40 bin kişiye hizmet veren de. Bu nedenle bu durum eşit değil. Bunu madem seçmen sayısına göre yapsalardı. Cenaze oluyor gidiyoruz, düğün oluyor gidiyoruz, muhtar olarak her şeye katılıyoruz. Milletvekilleri bazen dert yanıyor, ‘Yetişmiyor’ diye bizim de hiç bir ödeneğimiz yok. Ona rağmen giderlerimiz çok fazla oluyor. İhtiyacı olan alie geliyor muhtarlık olarak destek sağlamaya çalışıyoruz. Yol parası olmayana bile harçlık verdiğimiz oluyor. Muhtarlık vatandaşın ilk adım attığı yer. Mühür şu anda 6,5 lira oldu. Ama vatandaştan da bunu alamıyoruz. Seçilmiş insanız, zorlama şansımız yok. Veren veriyor, vermeyen vermiyor. Bizim vatandaşla da karşı karşıya gelmemiz lazım. Bu durumun da çözülmesi gerekli.”
BAĞKUR DA ARTTI BİR ANLAMI YOK
Birlik Mahallesi Muhtarı Kadriye Aras Keleş ise BAĞKUR primlerinin de arttığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Ödenek bin 300 TL oldu fakat 440 liralık BAĞKUR primimiz bin 300 TL’yi almadan 568 lira oldu. Bir kartuş 32 TL iken 46 lira oldu. Yazıcı kağıdı 6 TL iken 8 TL oldu. Bizim burada kârımız nerede? Telefon ve internetimize de zam geldi. Bunların hepsini biz ödüyoruz. Bize kalan para sadece mühürden kalanlar. Devletin vereceği bin 300 TL’nin bir kuruşu artmadan üstüne cebimizden ödeme yapıyoruz. Bizi işveren gibi BAĞKUR’lu yapıyorlar. Kamu görevlisiysek neden sosyal güvencemiz yok. Primimizi neden devlet ödemiyor? Bunu da anlamış değiliz. Bize devletin birinci basamağısınız diyorlar biz kendimizi basamak olarak göremiyoruz kendi kendimize iş yapıyoruz. Bazı arkadaşlarımız seçildiğinden günden bugüne daha BAĞKUR’a tek kuruş ödeyememiş. Milletvekilinin primini devlet muhtarınkini kendi ödüyor.”
MAAŞ ARTTI DİYE PARA VERMİYORLAR
Keçiören Yeşiltepe Mahallesi Muhtarı Ferhat Aygün de şunları söyledi:
“Bana göre değişen bir şey olmadı. BAĞKUR’a zam geldi. Zam toptan verildi ama parça parça eri alındı. Emekli olmayan muhtarların sosyal güvencesini devlet karşılasaydı bu rakam bizim için daha anlamlı olacaktı. Vatandaş ‘maaşın arttı’ diyerek evrak parası vermek istemiyor. Bize bin 300 TL kalıyor zannediliyor ama biz o bin 300 liradan hem evimizi geçindirip hem de muhtarlığın giderlerini karşılıyoruz. Nüfus Müdürlüğü ikametgahı veriyor ama biz nüfus kayıt örneğini veremiyoruz sıkıntı orada da var. Nüfus kayıt örneği verme yetkisini muhtara verseler hem vatandaşa kolaylık olur hem de muhtarlara gelir kapısı açılır.”