Bilişim suçları gittikçe artıyor

Güncelleme Tarihi:

Bilişim suçları gittikçe artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2008 00:00

Ankara Barosu Bilgi İşlem Merkezi Başkanı Özgür Eralp, "Bilişim suçlarında çok büyük artışlar görüyoruz" dedi.

ANKARA Barosu Bilgi İşlem Merkezi Başkanı ve Adli Bilirkişi Avukat Özgür Eralp, internet ve bilgisayar kullanımı konusunda vatandaşları uyardı. Bilgisayara yüklenen bir dosya veya girilen bir internet sitesi nedeniyle suçlu duruma düşülebileceğini belirten Eralp, "Cinsel içerikli CD’ler, yayınlar alırken veya internetten indirirken dikkatli olun. Çocuk pornografisi, hayvanlarla ve ölülerle cinsel ilişkiler içeren yayınların bilgisayarınızda, evinizde bulunuyor olması dahi başlı başına suç teşkil ediyor. İki seneden başlayan cezalarla yargılanırsınız" dedi. İnternet kullanımının giderek yaygınlaşmasıyla bu alandaki suçlarda da patlama olduğunu belirten Eralp, "İnternet sınırsız bir bilgi kaynağıdır. Ancak bilinçsiz kullanılması da kişiyi farkında olmasa bile kanunlar önünde suçlu duruma düşürebilir. Sadece Ankara’yı ele alırsak bilişim suçlarında büyük bir artış görüyoruz" diye konuştu.

Dolandırıcılara dikkat

İleride yayınlanmasından rahatsızlık duyabileceğiniz hiçbir görüntüyü kaydettirmeyin.

Bankalardan gelen maillere kesinlikle cevap vermeyin. Kesinlikle o maildeki bir linke tıklayarak siteye girmeyin. Gireceksiniz web tarayıcınızı kendiniz açıp bankanın adresini girin.

"Çekilişten ikramiye kazandınız, yutdışında bir yakınım vefat etti, mirasını o ülke dışarısına çıkartamıyorum. O yüzden şu işlemleri yapmanız gerekiyor" gibi maillere cevap vermeyin.

Youtube gibi sitelerin kapatılması sonrasında internetteki çeşitli yöntemleri kullanarak o sitelere girmeye çalışmayın. Bu sitelerin çoğu sizin bilgisayarınızın yönetimini karşı tarafa geçirecek zararlı yazılımalar içeriyor olabilir.

Bilgisayarınızı kısa süreli de olsa kullanan yabancılara dikkat edin. Çok küçük programları bilgisayarınıza yükleyerek daha sonra bilgisayarınız uzaktan izleyebilir ve yönetebilirler.

Zararlı yazılımlar yüklenip cep telefonunuz uzaktan yönetilebilir. Cep telefonu Sim kartınızı çok iyi muhafaza edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!