Güncelleme Tarihi:
TÜBA’nın geleneksel ve tamamlayıcı tıp ürünlerini mercek altına almak amacıyla gerçekleştirdiği sempozyumda ortaya ilginç sonuçlar çıktı. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, “Kabul edelim ya da etmeyelim, geleneksel ve tamamlayıcı tıp önemli bir piyasa oluşturuyor” dedi. Yasal ve ahlaki olmayan yöntemlerle milyarlarca dolar kazanıldığına değinen Acar, uydu ve internet üzerinden yapılan satışların önemli boyuta ulaştığını, bu nedenle de geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın mutlaka denetlenmesi gerektiğini kaydetti. Acar, bu ürünler kullanılırken, ilaçlarla etkileşiminin kontrol edilmesi gerektiğini, aksi halde yarar yerine zarar görüleceğini söyledi.
HAYVANLAR VAHŞİCE ÖLDÜRÜLÜYOR
Kanser Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Taner Demirer, kanser için dünyada her yıl bir trilyon dolar, Türkiye’de ise 3 milyar dolar harcandığını belirterek şöyle devam etti:
“Her yıl 8 milyon insan kanser nedeniyle yaşamını yitiriyor. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp çok önemli. Bugün kanser hastalarının yüzde 40’ı, onkoloğunu bilgilendirmeden alternatif ve tamamlayıcı tedavisi alıyor. Tamamlayıcı tıp için maalesef vahşi hayvanlar avlanıyor. Özellikle Uzak Doğu’da gergedan boynuzu, ayı safrası kullanılıyor. Kuş kusmuğundan yapılan çorba, kaplan kemiğinden yapılan şarap, kaplumbağa, timsah gibi hayvanlardan elde edilen ürünlerin kanseri önlediği ya da başka hastalıklara iyi geldiği düşünülüyor. Şu anda Çin’de 100 ton kaplan kemiği tozu stoğu var. Bu ürünler 3-5 yıl sonra Türkiye’de de yaygın hale gelecek. Sorun şu ki bu ürünler etkin denetleniyor mu? Etken maddeleri biliniyor mu?”
YANLIŞ KULLANIM ÖLDÜREBİLİR
Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin, bu ürünlerin bilimsel ve etik çerçevede kullanılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Aksi halde beklenmeyen olumsuzluklar ortaya çıkar. Örneğin sigara içen bireylerin A ve E vitamini kullanımı ile akciğer kanserinden ölümleri artırıyor. Multi vitamini fazla kullanan erkeklerde dirençli prostat kanseri, kadınlarda cilt kanserinde yaygınlık artıyor. Tabii ki bu ürünler yerinde kullanıldığında yararlı. Örneğin zerdeçal ile ilgili çalışma yapıldı. Deney hayvanlarındaki overlerin sayı ve boyutunda azalma görüldü.”
BİLİMSEL Mİ FİLİMSEL Mİ
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, denize düşenin yılana satılacağını belirterek, “Önemli olan bu sarılma bilimsel mi filimsel mi olacak. Bilimsel çalışmalar mutlaka yapılmalı” dedi.