Bilime ‘amatör’ katkı

Güncelleme Tarihi:

Bilime ‘amatör’ katkı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2012 00:00

Uzay bilimine gönül vermiş araştırmacılardan oluşan Amatör Uydu Teknolojileri Derneği”(TAMSAT), 2012’nin sonuna doğru uzaya gönderilmesi planlanan “Cubesat” sınıfı uydularından “3USAT”ta yer alacak amatör haberleşme ve kontrol modülleri üzerinde çalışmalar yapıyor.

Haberin Devamı

BİLİM ve teknoloji alanında çalışma yapan Ankara merkezli “Amatör Uydu Teknolojileri Derneği”(TAMSAT), 2012’nin sonuna doğru uzaya gönderilmesi planlanan “Cubesat” sınıfı uydularından “3USAT”ta yer alacak amatör haberleşme ve kontrol modülleri üzerinde çalışmalar yapıyor.
TAMSAT Derneği Başkanı Tahir Dengiz, İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜRKSAT A.Ş. tarafından yakın geçmişte imzalanan bir anlaşma ile üretilmekte olan “3USAT” uydusunun, amatörler arasındaki haberleşmeyi sağlayacak transponder modülünün iki ayrı tip olarak tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı. Dengiz, bu çalışmalar kapsamında geliştirilen ve “uçuş bilgisayarı” olarak bilinen dahili kontrol biriminin, İTÜ Uzay Laboratuarında yapılan uzay şartlarına uygunluk testlerini başarı ile geçtiğini, sırada diğer modüllerin bulunduğunu bildirdi.
Maddi amaç gütmüyorlar
Dünyada haberleşme alanındaki birçok yeniliğin, telsiz ve radyo amatörlerinin çalışmaları sayesinde bulunduğunu belirten Dengiz, bugün Türkiye’de lisanslı telsiz ve radyo amatörleri sayısının yaklaşık 10 bin kadar olduğunu kaydetti.
Dengiz üyelerle ilgili, “Herkes aktif çalışmıyor. Bugün aktif olarak çalışma yapan, cihaz üreten, uluslararası haberleşmeye katkıda bulunanların sayısı 300-500 arasındadır” diye konuştu. Her biri farklı meslekten bu işi hobi ve araştırma amaçlı yapan Telsiz ve Radyo Amatörleri, hiçbir maddi amaç gözetmeden, evlerine veya araçlarına kendi imkanlarıyla kurdukları istasyonlardan tüm dünya amatörleri ile haberleşebiliyor. Çalışmalarında uzayda dolaşan amatör uyduları da kullanan araştırmacılar, artık diğer ülkelere ait uydularla birlikte Türk yapımı uyduları da kullanabilecek.
Uzaya gitmeye hazırız
Dengiz, dünya amatörlerinin çok basit uydular hazırlayarak uzaya gönderdiklerini ve bunlardan bazılarının çalışmaya devam ettiğini, uzayda dolaşan amatör uyduların sayısının da arttığını belirtti. İlk kez, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin TÜRKSAT A.Ş. ile birlikte yaptıkları 3USAT uydusunda çalışacak olan modüllerinin, yeni çalışmaların önünü de açtığından bahseden Dengiz, şunları söyledi:
“Türk amatörlerinin iki yıldır hızla ve özveri ile yaptıkları çalışmalar sonunda ‘Artık uzaya gitmeye hazırız’ diyebileceğimiz noktaya geldik. Neredeyse her gün, uydu modüllerimiz ile ilgili çalışmalarımızı, internet desteği veya telekonferans yardımı ile görüşerek bilime ve teknolojiye katkı sağlayacak modülleri geliştiriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!