Güncelleme Tarihi:
Ulus Sobacılar Çarşısı’ndaki bileyici dükkanları kurban bayramı için hazırlıklarını yaparken, bileme ustaları kurban keseceklere uyarılarda bulundu. Baba mesleğini yıllardır sürdüren bileme ustası Sezai Kayıtmaz, şunları söyledi:
Anahtarcılar bıçak bileyliyor
“Artık bıçak bileme işini bilen de bilmeyen de yapıyor. Sobacılar, anahtarcılar bıçak bileyliyor. İşimizi sıkıntıya sokan etkenlerden biri de Çin malı bıçaklar. Ucuz olduğu için vatandaş bunu tercih ediyor ama uzun ömürlü değil. Bizim bıçaklarımızı tercih etmiyorlar.”
Kayıtmaz, kurban kesimi için gerekli olan bıçakları ve ölçütlerini de şöyle anlattı:
Üç çeşit yeterli
“Kurban kesim bıçakları, hayvana göre değişiyor. Büyükbaş hayvan için 4 numaralı bıçak, küçükbaş hayvan için 2 numaralı bıçak kullanılmalı. Eğer hayvanı keserken ince işçilik gösterilmeyecekse üç çeşit bıçak yeterli oluyor. Boğazı kesmek için bir bıçak, deriyi yüzmek içinse başka bir bıçak ve kemik içinse satır gerekiyor. Bu üç bıçağın maaliyeti ise 90 liradan başlayıp kalitesine göre daha ucuz ya da pahalı olabiliyor. Kesim yaparken amatörler için büyük bıçak, profesyoneller için ise küçük bıçaklar öneriliyor.”