Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Ankara’nın her hafta ilçe ilçe, mahalle mahalle gezerek sözü muhtar ve vatandaşlara verdiği ‘Mahallenin Nabzı’ serisinde bu hafta, Çankaya’nın Beytepe Mahallesi’ndeydik. Beytepe Mahallesi muhtarı Taha Fatih Sözeri, 1815. Sokak’taki bir GSM operatörüne ait baz istasyonunun hem bulunduğu konum itibarıyla hem de görüntüsü nedeniyle mahalleliyi tedirgin ettiğini söyledi. Uzunluğundan ötürü baz istasyonunu ‘Beytepe’nin Eyfel’i olarak adlandıran muhtar Sözeri, “Şu an için mahallemizin en öncelikli talebi, 1815. Sokak’ta bulunan baz istasyonunun yetkili GSM operatörü tarafından kaldırılarak, başka yere taşınması” dedi. Sözeri, durumu ve talebini ise şöyle anlattı:
İNSANLAR YERLEŞMEYE ÇEKİNİYOR
“Beytepe Mahallesi, günden güne gelişen ve büyüyen bir mahalle. Nüfusu 20 bin, seçmen nüfusu ise 14 bin. Nüfus olarak beş yılda iki kattan fazla bir büyüme sağladık. Hâlâ yapımı sürmekte olan konut projeleri var. Tahmini bir beş yıl sonra yaklaşık 40 bin nüfustan bahsedebiliriz. Büyüyen yapı ve değişen nüfus, beraberinde bazı talep ve sorunları da getiriyor. Şu an için mahallemizin en öncelikli talebi, 1815. Sokak’ta bulunan baz istasyonunun yetkili GSM operatörü tarafından kaldırılarak, başka yere taşınması. Bu demek değil ki mahallemizden tamamen kaldırılsın, baz istasyonlarına da ihtiyaç var fakat bu istasyonlar yerleşim yerlerinden uzak, refüjlere konulabilir. Mahallemizde bunun örneği de var. 1815. Sokak’ta yer alan baz istasyonu o kadar uzun ve büyük ki ben onu ‘Beytepe’nin Eyfel’i olarak adlandırıyorum. Yaklaşık 55-60 metre uzunluğunda. Yanında ise çoğu konut ve iş yerlerinden oluşan yerleşim yerleri var, fakat baz istasyonunun hemen yanındaki villalar genellikle boş. Çünkü insanlar yerleşmeye çekiniyor. Mahalleli, görüntüsü sebebiyle baz istasyonunun buradan alınarak mahalle içerisinde daha uygun bir alana taşınmasını istiyor.”
TAŞINMAYI BİLE DÜŞÜNÜR OLDUK
Beytepe Mahallesi sakinleri, kaldırılmasını istedikleri baz istasyonunun önünde toplandı. Mahalle sakinlerinden Kadir İmam, “Baz istasyonunun hemen yanında oturuyoruz, oldukça tedirginiz, bu yüzden taşınmayı bile düşünür olduk. Bizi hem fiziksel hem de mental açıdan olumsuz etkiliyor. Kent estetiği açısından da buraya uygun olmadığını düşünüyorum. Talebimiz, baz istasyonunun daha uygun bir yere alınması” dedi.
MAHALLENİN ÇÖZÜM BEKLEYEN DİĞER SORUNLAR
Muhtar Taha Fatih Sözeri, mahallenin çözüm bekleyen diğer sorunlarını ise şöyle sıraladı:
* Mahallemize, EGO otobüsleri harici gelen bir ulaşım aracı bulunmamakta. Beytepe’ye çevre ilçelerden çalışmaya gelen çok sayıda insan var. Özellikle sabah ve akşam pik saatlerde otobüslerde inanılmaz bir yoğunluk yaşanıyor. Bu yoğunluğun yetmediği zamanlar da oluyor. Bu yüzden mahallemize EGO haricinde alternatif ulaşım araçlarının da hizmet vermesi gerek. Özel halk otobüsü veya dolmuş konulabilir, buna gerçekten ihtiyaç var. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman Bulvarı’na...
* Mahallemizde köy içi yerleşkesinde 1970’li yıllardan kalma olan ve zamanında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu temiz su hattı bulunmakta. Buradaki temiz su hattının artık değişmesi ve yenilenmesi gerekiyor. Mahallemizde yaklaşık 40 bina yani 200 hane bu su hattından faydalanıyor ve hattın basıncının düşük olmasından ötürü bazı evlere su az gidiyor. Eskiden imar geçmemesi sebebiyle yapılamıyordu fakat artık imar sorunu da ortadan kalktı. Yeniden ilgili kurumlara çözüm çağrımızı yineliyoruz.
* Oldukça yoğun olarak kullanılan Şehit Mustafa Tayyarcan Caddesi’nde aydınlatma direkleri bulunmuyor. Bilkent Şehir Hastanesi’nden mahallemize doğru gelenler bu yolu kullanıyor. Akşamları bu yol zifiri karanlık oluyor, sürücüler yolda ilerlemekte güçlük çekiyor. Herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadan caddenin aydınlatmaları yapılmalı. Aynı şekilde Hitit Bulvarı’nda da aynı sorun yaşanıyor.
* Beytepe Mahallesi sakinleri oldukça hayvansever ve duyarlı, fakat köpek popülasyonunda inanılmaz bir artış yaşanıyor. Zaman zaman çevre ilçelerden mahallemize köpek bırakıldığını duyuyorum. Bu popülasyonu kontrol altına almanın tek yolu kısırlaştırma seferberliğinin yapılması. Yalnız burada sadece belediyelerin çalışması yetmez, devletin diğer kurumlarıyla ortak ve birlikte bir çalışma yürütülmeli.
* Mahallemizdeki bazı parklar isimsiz. Yani herhangi bir isim verilemedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu dört tane parkımız var bu parklar yaklaşık üç yıldır isimlendirmeyi bekliyor.
* Mahallemizde daha fazla devlet okuluna ihtiyaç var. Şu an Beytepe’de sadece Gazi Anadolu Lisesi bulunuyor. İlkokul ve ortaokul talebimiz var. Üstelik mahallemizde yer bakımından da sıkıntı yaşanmıyor. Okul yapılabilecek uygun alanlar bulunuyor.