Ramazan Çay/A.A.
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2011 00:00
Bilecik’in Osmaneli İlçe Belediyesi, Beypazarı’nda evlerde havuç lokumu yapılıp satılmasından esinlenerek, ayva lokumu üretip satmaya başladı. Ayva üretimi günde bir tona ulaştı.
BİLECİK’in Osmaneli Belediyesi, Beypazarı’ndan örnek alarak, bölgeye özgü ayvanın lokumunu yapıp satarak hem para kazanıyor hem de yörenin tanıtımını yapıyor. Osmaneli Belediye Başkanı Mehmet Isıkan, kendine özgü aromasıyla bölgeyle birlikte anılan ayvanın lokumunu yaptırdıklarını belirterek, bu lokumun hem kendi ilçelerine hem de çevredeki ilçelere önemli ekonomik ve turistik katkıda bulunduğunu belirtti.
Ayva lokumunun piyasada tutulduğunu, Bilecik ve ilçelerinin yanı sıra çevre illerdeki marketlere sevkiyat yaptıklarını ifade eden Isıkan, şöyle konuştu:
Fidan sökümü durdu
“Günde 1 ton ayva lokumu üretiyoruz. Bölgedeki çiftçilerimizin ürettikleri ayvanın yüzde 10-15’ini biz satın alıyoruz. Bu da üreticiye önemli katkı sağlıyor. Osmaneli ilçemizde ayva lokumu yapmaya başlamadan önce çiftçinin bir kısmı ayva ağaçlarını sökmüş, bunun yerine başka fidanlar dikmeye başlamışlardı. Biz ayva lokumu üretmeye başlayınca ayva ağaçlarının sökümü durduğu gibi yeni ayva bahçeleri oluşmaya başladı. Ayva lokumu üreterek hem pazar oluşturuyoruz hem de ayva fiyatlarında istikrar sağlıyoruz. Şu anda üretimimiz 3 yıl öncekine göre 3 kat artmış durumda. Bu alanda 9 işçimiz çalışıyor. Ayva lokumunun yanı sıra pişmaniye, saray helvası ve cezerye imalatına başladık.”
Fikir Beypazarı’dan
Isıkan, yöreye özgü ayvanın büyük ve sulu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Ayva lokumunun yapımı 17. yüzyıla dayanır. Ayva, nişasta, şeker ve su ile imal edilmiş. Osmaneli ayva lokumunda katkı maddesi yok. Renklendirici ve aroma kullanılmaz, tamamen doğaldır. Rahmetli belediye başkanımız Selahattin Çetintaş ile Osmaneli’nin tarihi evlerini turizme kazandırmak adına yaptığımız incelemeler kapsamında Beypazarı evlerini görmeye gitmiştik. Buradaki hane sahipleriyle görüşmüştük. Beypazarı’nın havucu meşhur. Yöre halkı bu havucu lokum olarak düşünmüş, farklı bir sektör olarak piyasaya sürmüş. Yani havucu değerlendirmişler. Gül lokumunu, başka meyvelerin lokumlarını da gördük. ‘Bizim de ayvamız meşhur, tonlarca ayva adeta yere dökülüyor’ dedik ve ayva lokumu üretme fikrini oluşturduk.”