Beypazarı’nda yaşayan müze

Güncelleme Tarihi:

Beypazarı’nda yaşayan müze
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2007 00:00

Beypazarı’nın başarılı belediye başkanı Mansur Yavaş, müzecilik anlayışında da bir ilke imza attı, yaşayan bir kültür müzesi kurdu.

BEYPAZARI Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın öncülüğüyle Beypazarı yine bir ilke imza attı. Beypazarı’nda klasik müzecilik anlayışının dışında bir kültür müzesi kuruldu. Atölye Beypazarı Yaşayan Kültür Müzesi özel anlamda Beypazarı’nın genel anlamada ise Türk kültürünün uygulamalarla, küçük gösterilerle, dramatizasyonlarla canlandırılacağı bir müze. Bu uygulamalı kültür müzesinin hedefi gelen ziyaretçilere geleneği bire bir yaşama fırsatı sunmak.

EĞLENİYORLAR

Müze ilk uygulama çalışmasına Kurban Bayramının ikinci günü başladı. Gün boyu geleneksel Türk resim sanatının çok önemli bir alanı olan "Ebru Sanatı"nı acemi heyecanı ve şansı ile deneme fırsatı bulan ziyaretçiler, yaptıkları çalışmalara hayran kaldılar. Yine geleneksel bir sanatımız olan "ıhlamur baskı" uygulaması da ziyaretçilerin eğlenerek yaptıkları bir etkinlik oldu.

Kara fırın yanıyor keyif katıyor

Avluda gürül gürül yanan kara fırının görüntüsü keyiflere keyif kattı. Hamur tahtalarının başına geçenler kendi yaptıkları pideleri yediler. Beypazarı’na özgü yoğurtlu ve kısır pidelerin tadı damaklarda kaldı. Mangalın közü üstünde yapılan helvanın kokusu ise tüm evi sardı. Ziyaretçilerin memnun ayrıldıkları yaşayan kültür müzesinin sahip olduğu yapı Osmanlı dönemi klasik mimarisinin en özgün örneklerinden biri. Osmanlıya ait yapının çatı katı, aynı günün akşamı ziyaretçilerini yüz yıl önceki yaşama götüren mekán oldu.

Masal gecesi gibi gezi

Televİzyonun, radyonun kısaca teknolojinin olmadığı dönemlerin eğlencesi masallardı. Müzece düzenlenen "masal gecesinde" bir araya geldi. Bir buçuk saat süren program çok beğenildi. Ziyaretçiler arasında dünyadaki uygulama müzelerinin ilk örneği olarak bilinen Skansen Müzesini görmüş olanlar bulunmaktaydı. Kültürümüzü camekánlar içinde, sadece seyirlik bir obje olarak görmek istemeyenler Atölye Beypazarı Yaşayan Kültür Müzesi’nde kendi geçmişleri, gelenekleri ile bütünleşme imkánı bulacaklar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!