Güncelleme Tarihi:
BEYPAZARI’nda kasım ve aralık aylarında yapılması gereken havuç söküm işlemi, toprağın kar örtüsüyle kaplanması nedeniyle yapılamıyor. Mevsimlik işçiler tarafından daha önce ova köylerinde yapılan havucun sökümüne önümüzdeki günlerde başlanacak.
Sonbahar donlarının erken vurması nedeniyle havucun etkilendiğini belirten Beypazarı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Beytullah Ertan, ancak genel kalitede bir düşüş yaşanmadığını söyledi. Toprak yapısı nedeniyle Beypazarı’nda yetişen havucun kalitesinin yüksek olduğunu ifade eden Ertan, “Beypazarı’nda üretilen havuçlarımız genellikle İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya gibi büyük şehirlerde pazarlanmakta olup, ayrıca yurt dışına da ihracatı gerçekleşmektedir” dedi.
Yılda iki kez yapılıyor
Beypazarı’nda havuç ekimi yılda iki kez yapılırken, kışlık havucun hasadı ise kasım ve aralık ayında gerçekleşiyor.
Topraktan kazılan ve sökülen havuçlar çuvallara doldurulup, traktörlerle taşınarak önce soğuk hava depolarına, ardından da temizlenmesi için yıkama tesislerine gönderiliyor.
Havuçlar daha sonra paketlenerek tezgahlara ulaştırılıyor.
105 bin ton havuç
Yoğun kış koşulları nedeniyle bu yıl sadece ilçenin ova köyleri olarak bilinen Yukarı Ulucak, Harmancık ve Kayabükü köylerinde mevsimlik işçiler tarafından havuç sökümü yapılabildi. Havaların ısınıp, karın erimesi ile yeniden söküm işlemine başlanması bekleniyor.
Beypazarı’nda 2011 yılında 20 bin dekar alanda ekimi yapılan havucun rekoltesinin, 125 bin ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Ertan, bu yıl ise kışın sert geçmesi nedeniyle 105 bin ton dolayında havuç rekoltesi beklediklerini söyledi.