Berbere kapalı kuaföre açık

Güncelleme Tarihi:

Berbere kapalı kuaföre açık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2013 00:00

Şirket levhasını kuaför olarak alanların hafta sonu çalışabilmesine karşın, berberlerin bu imkandan yararlanamamasından yakınan berber esnafı Bülent Özkaplan, “Ankara Berberler Odası bizi yanına alarak, ortak bir tavır takınmalı. Yoksa sadece ucuzcular ve büyük kuaförler kalacak” dedi.

Haberin Devamı

Etlik’te 25 yıldır berberlik yapan Bülent Özkaplan, ucuz berberlere karşı direnmekte zorlandıklarını belirterek, Ankara Berberler Odası’nın bu konuda pasif kaldığını iddia etti.
Ulus, Kızılay ve Cebeci bölgesinde 3-5 liraya kesim yapılmasının, meslek kalitesini düşürdüğünü kaydeden Özkaplan, şunları söyledi:

HAFTA SONU AÇAMIYORUM

“Bizim mesleğimizin adı ‘berber’di. Şimdi heryerde ‘kuaför’ olarak geçiyor. Çünkü şirket levhası altında bay-bayan kuaför açıp, hafta sonu çalışma izinlerini alıyorlar. Ben ise ‘berber’ olduğum için hafta sonu dükkanımı açamıyorum. Bununla bireysel anlamda mücadele etme şansım yok. Ankara Berberler Odası bizi yanına alarak, ortak bir tavır takınmalı. Yoksa sadece ucuzcular ve büyük kuaförler kalacak.

HAKSIZ REKABET ORTAMI VAR

Haberin Devamı

Her berber dükkanında farklı fiyatla hizmet veriliyor. Ulus, Cebeci ve Kızılay’da camlara asılan fiyatları görünce aklım şaşıyor. 3 liraya sakal, 5 liraya saç kesiyorlar. Ankara Berberler Odası tarafından üç yıl önce verilen levhada bile yıkamalı saç kesimi 14 lira. Fiyatların böyle olması haksız rekabete yol açıyor ve neredeyse bizi bitme noktasına getiriyor. Bunun kesinlikle kontrol altında tutulması lazım.”

ÖNYARGIYI KAZIDIK

Dükkana giren müşterilerin berber ustasının saçına bakarak kesim kalitelerini anlamaya çalıştıklarından rahatsız olduğu için bütün ekibinin saçını kazıtan Özkaplan, “Bizim sanatımız saçımızda değil elimizde. Kafalardaki önyargılardan kurtulsunlar diye saçımızı kazıdık” dedi.

İSTEYEN HERKES RUHSAT ALIYOR

Ankara Berberler Odası 100. Yıl Temsilcisi Volkan Türkan ise, “Ankara ve diğer büyük ticaret odaları, ustalık ve kalfalık belgelerine bakmaksızın isteyen herkese berber açma ruhsatı veriyor. Meslek erbabı olmayan kişilere ruhsat vermekle, zanaatkârın yaptığı işe ve emeğe değer verilmediği anlaşılıyor. Emek hırsızlığına göz yumuluyor. Her berber dükkanında farklı fiyatla hizmet veriliyor ve bu da haksız rekabete neden oluyor. Her semtin bütçesine göre fiyat belirlenmeli, haksız rekabetin önüne geçilmeli” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!