Güncelleme Tarihi:
Hayvan Hakları Federasyonu(HAYTAP) Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan’dan 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde başkentteki belediyelere dikkat çeken bir çağrı geldi. Belediyelerin gönüllülerle ortak çalışmalar yapması gerektiğini ifade eden Sayılgan, barınakların da gönüllülerin denetimine açılmasını önerdi. Sayılgan şunları söyledi:
GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELİLER
“Belediyelerin sokak hayvanlarını kısırlaştırıp, geri aldıkları noktaya bırakması gerekiyor. Aksi takdirde vakum etkisi denilen bir olay gerçekleşiyor. O alan dışarıdan gelen başka köpeklerle hızla tekrar doluyor. Belediyelerin kanunlara uymasını ve görevlerini yerine getirmesini istiyoruz. Belediyeler gönüllülerle ortak çalışmalar yapmalı. Barınaklar da belli kurallar dahilinde, gönüllülerin denetiminde olmalı.
SAHİPLENDİRMEYE TEŞVİK ETMELİLER
Ayrıca belediyelerin sahiplendirmeye teşvik etmeleri, şehirdeki panolara vatandaşları bilgilendirici afişler asmaları ve gerekli çalışmaları yapmaları gerekir. Ama en öncelikli olarak kısırlaştırmaya ağırlık verilmesi gerekiyor. Ankara halkı sokak hayvanları konusunda duyarlı. Kent sakinleri, can dostlarımız konusunda hassasiyetle yaklaşıyor. Tabii bunun aksini yapan veya tepki gösterenler de olabiliyor. Ankara’da belli başlı bölgelerde sokak hayvanlarının yoğunlaştığını görmekteyiz. Buna örnek, Elmadağ, İmrahor Vadisi ve Birlik Mahallesi’ni verebiliriz. Bazen bu yoğunluğa ne belediyeler ne de hayvanseverler yetişebiliyor.”
HAYVANLAR ÜZERİNDEN PARA KAZANILMAMALI
Hayvan haklarıyla ilgili yasal düzenlemelere de dikkat çeken Pelin Sayılgan, “Biz aslında dünyanın sahibi değil paydaşlarıyız. Hayvanların da tıpkı bizim gibi sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı var. Sevgiye ihtiyaçları var. Haklarına saygı göstermemiz gerekiyor. Yasaların da bu yönde düzenlenmesini diliyoruz. Hayvanların küçücük alanlara kapatılmasına, onların üzerinden para kazanılmasına karşıyız. Hayvanlar özgürce doğada var olabilmeli” dedi.Sayılgan, e-Devlet üzerinden hayata geçirilen hayvan sahiplendirme uygulamasıyla ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: “Olumlu bir gelişme ve teşvik edici bir uygulama. Aynı zamanda hayvan sahiplerinin bilinçli ve sorumluluk sahibi olması da oldukça önemli. Yüz yüze görüşme olmasında ve hayvan sahiplenecek kişinin önceden bir temas kurmasında fayda var. Sahiplenecek kişilerin,belediye veteriner hekimlerinin izleniminden geçmesi ve görüşme gerçekleştirmesi de bu noktada oldukça önemli olacaktır.”