Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKANLIK Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, belediyelerin eylem ve işlemlerini “vatandaş denetimi”ne açan iki sürpriz karara imza attı. Kararları bütün kamu kurum ve kuruluşları için “içtihad” niteliğinde olan kurul, belediyelerden “imar planı tadilatları” ile “kullandıkları araçların giderlerine ilişkin muhasebe kayıtlarını” vatandaşın bilgisine açmasını istedi.
Kurul, belediyelerin en çok tartışılan uygulamalarının başında gelen imar planı tadilatlarının vatandaş denetimine açılmasına ilişkin kararını, Çerkezköy Belediyesi’nin başvurusu üzerine aldı. Kurulun, dört yıl önce aldığı ancak kamuoyu ile yeni paylaştığı bu kararı şöyle:
“’Askıdan indirilmiş’ ve ilgili yasa ve yönetmeliklerde belirtilen kitap, broşür, internet vb. başka herhangi bir yolla başvuru sahiplerinin erişimi mümkün olmayan Belediye Meclis kararları (imar planı tadilatları dahil) için yapılacak bilgi edinme başvurularının kanunun ve yönetmeliğin başkaca bir istisnasına girmiyor ise olumlu cevaplanarak talep edilen kararların onaylı suretlerinin başvuru sahiplerine verilmesinin gerektiği.”
Kurul, belediye meclis kararlarının belediyenin internet sayfasında yayımlanması halinde bilgi edinme hakkının etkin olarak kullanılmasına olanak sağlayacağı ve bilgi edinme başvurularından kaynaklanan iş yükünü en aza indireceği önerisinde de bulundu.
Tatilde çalışan aracın hesabı
Kurul, Adalar Belediyesi’nin tatil günü de çalışan araçlarının ne iş yaptığını merak eden bir vatandaşın şu sorularına yanıt aradığı başvurusu üzerine de belediye araçlarının harcama yakıtlarını vatandaş denetimine açtı:
“Normal günlere sığmayan bu mesai fazlalığının nedeni nedir?
Resmi vasıtaları kullanan şoförler normal mesai saatleri dışındaki bu çalışmaları karşılığında fazla mesai ücreti almakta mıdırlar? Bu hususta bordrolar tanzim edilmiş midir?
Şoförler garaj amirlerinin emirleri üzerine mi yoksa görev sevk evrakı düzenlenerek mi sefere çıkmaktadırlar?
Resmi vasıtaların toplanıp muhafaza altına alındığı umumi garaj, nöbetçi bir mesul memurları var mıdır? Yoksa her vasıta şoförün istediği saatte kullanabileceği biçimde sokak aralarına mı park edilmektedir?”
Yapılan harcamaları da açıklayın
Vatandaş, ayrıca belediye araçlarına ait bakım onarım yakıt ve diğer giderlere ait son üç aylık gider muhasebesinin bir dökümünün de çıkarılarak kendisine verilmesini istedi.
Belediye ise “gerek personelin gerekse araçların gereken ihtiyaçlara cevap vermek üzere haftanın yedi günü 24 saat çalıştığı, fazla mesai yapan personele yine yasaların öngördüğü ücretlerin ödendiği” yanıtını vermekle yetindi. Yanıttan hoşnut kalmayan vatandaşın itirazı üzerine konuyu inceleyen kurul, belediyenin bütün ilçe halkını yakından ilgilendiren hizmetlerine ilişkin talep edilen bu bilgi ve belgelerin itiraz sahibine verilmesi gerektiğine hükmetti.
Bakanlık da dikilecek anıtın hesabını verecek
BİLGİ Edinme Değerlendirme Kurulu, bir başka kararıyla, belediyeler için getirdiği “vatandaş denetimi”nin kapsamını merkezi yönetimin bazı eylemlerini de kapsayacak şekilde yaydı.
Kurul, dört yıl önce aldığı ancak kamuoyu ile yeni paylaştığı bu kararını, yaşadığı şehre dikilecek bir anıtla ilgili bilgi edinmek isteyen vatandaşın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından yanıtsız bırakılması üzerine aldı.
Ankara Hürriyet’in ulaştığı karara göre, bir vatandaş, Edirne’de o tarihte yapımına yeni başlanan Fatih Sultan Mehmet Anıtı için bakanlıktan, “sanatçı tercihi”nin yanı sıra, “anıtın malzemesi ve fiyatı” ile ilgili sorularına yanıt istedi. Bakanlık ise bu soruları yanıtsız bırakınca, vatandaş kurula itiraz etti. “Anıtın hangi sanatçıya verileceğine ilişkin alınmış bir karar varsa bu kararın başvuru sahibine iletilmesini” isteyen kurul, anıtın malzemesi ve fiyatıyla ilgili bilgilerin de başvuru sahibinin erişimine açılması gerektiğine hükmetti.