Belediye ithal ağaçtan vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

Belediye ithal ağaçtan vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2009 00:00

Geçmiş yıllarda refüjlere diktiği ithal ağaçlar nedeniyle eleştirilen BüyükşehirBelediyesi bu yıl yerli ağaç dikmeye karar verdi. Kent geneline 11 bin 550 adet yerli ağaç dikilecek. Ankara Hürriyet’in de sayfalarına taşıdığı ithal ağaç dikimlerini meslek örgütleri eleştirerek, "Bu bitkiler için Türkiye’dekin üç dört katı para ödeniyor" eleştirisini getirmişti.

ANKARA Büyükşehir Belediyesi, eleştiri konusu olan ithal ağaç dikiminden bu yıl vazgeçti. Belediye bu sezon kente 11 bin 550 yerli ağaç dikecek.

Belediye yetkililerinin verdiği aldığı bilgiye göre, baharın gelmesiyle birlikte ağaç ve çiçek dikim çalışmalarına hız veren belediye, Başkent’te kişi başına düşen yeşil alan oranını artırmak üzere bu sezon da binlerce ağaç ve çiçeği toprakla buluşturacak. Önceki sezondan farklı olarak bu yıl yerli ağaç dikimine ağırlık veren belediye, 11 bin 550 yerli ağacı kentin çeşitli noktalarına dikecek.

Ağaç türleri arasından at kestanesi, ıhlamur, süs kirazı, söğüt, akasya, süs eriği, ters dut, çınar, ladin, sedir, mazı, dişbudak, leylandi, ardıç ve bodur çam tercih edilecek.

Ağaçlar çoğunlukla şu anda yenileme çalışmaları devam eden Gençlik Parkı, 50. Yıl Parkı, Dikmen Vadisi 3. etap ile Saray Spor Tesisleri’nde toprakla buluşturulacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Türkiye’de fidancılık sektörünün geliştiğini ve artık yetişkin ağaç türlerinin de yurt içinden temin edilebildiğini belirttiler. Bu nedenle, belediye olarak ağaçlandırma faaliyetlerinde bu sezon ithal ağaç yerine yerli ağaçları tercih ettiklerini ifade eden yetkililer, yerli ya da ithal ağaç tercihinden çok, maliyet ve kaliteye önem verdiklerini söylediler.

Odadan destek

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni, ithal ağaç alımı konusunda geçmişte eleştirdiklerini, ülke kaynaklarının doğru kullanılması gerektiğini söylediklerini anımsattı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, bu uyarıları o zaman dikkate almadığını öne süren Kolçak, "bu yeni kararı Gökçek’in değil, belediyenin yeni yönetim kadrolarının aldığını düşündüklerini" kaydetti.

Kolçak, kentin ağaç ve çiçek ihtiyacını yerli üreticiden karşılamaya yönelik kararın yerinde bir karar olduğunu ve oda olarak bu kararı desteklediklerini bildirdi.

Kolçak, ayrıca belediyenin doğru bitki ve doğru alan tercihi konusunda meslek erbaplarıyla çalışmaya özen göstermesini istedi.

Uzmanlar eleştirmişti

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin refüjlere diktiği ithal ağaçların bir kısmı kuruması geçen haftalarda eleştiri konusu olmuştu. Ankara Hürriyet’in sayfalarına taşıdığı haberde, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği yüksek bir ülke olduğunu belirterek, "Buna rağmen, yurtdışından ithal bitki ve fidan getiriliyor. Bu bitkiler için Türkiye’dekinin üç dört katı para ödeniyor" demişti.

Peyzaj Mimarları Odası yetkilileri de "Kentlerimizin boylu büyük ağaçlarla bezenmesi ve yeşil alan kalitesinin arttırılmasını her zaman destekledik. Ancak, 1996-97 yıllarından başlayarak Ankara’yı tamamen bir ithal ağaç pazarına döndüren Büyükşehir Belediyesi, ’boylu ağaç dikme’ politikası sebebiyle meslek disiplinimizce uyarıldığında ’ülkemiz fidan üretim sektöründe boylu ağaç olmadığını bu yüzden ithal etmek zorunda olduğunu’ söyleyerek, Ankara halkını inandırmıştı. Ankara’ya 15 yılda ne kadar ithal bitki alındığını bilmiyoruz. Ankaralının trilyonlarca lirası sokağa atıldı. Bu getirilen ithal bitkilerin hepsi kurudu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!