Bel ağrısı herkese uğrayabilir

Güncelleme Tarihi:

Bel ağrısı herkese uğrayabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2012 00:00

Her insanın hayatının bir döneminde çektiği bel ağrısı, günümüz dünyasının belki de en yaygın sağlık sorunu.

Haberin Devamı

 Doç. Dr. Uygur Er, hemen herkesi farklı düzeyde etkileyen “bel ağrısı” sorununu Ankara Hürriyet’e anlattı:
Beş bel omuru ve bunların arasındaki yastıkçıklar, gövdemizden gelen yükü kalça ve bacaklara iletir.
Vücudu dik tutar ve aynı zamanda her yöne eğilmemizi sağlarlar. Bu yapı eklemlerle birbirine bağlanmış, bağ doku ve adaleler ile de güçlendirilmiştir. Ağrı bu yapıların herhangi birinden kaynaklanabilir.
Bel ve boyun ağrılarını büyük çoğunluğu “mekanik” ağrı olarak adlandırılan ağrılardır. Bu ağrılar temelde bel, sırt ve karın adalelerini dengesizliği sonucu ortaya çıkarlar.

Karın adalesi zayıfsa dengesizlik yaratabilir

İnsanın doğal hareketleri ve teknoloji toplumundaki yaşam tarzı nedeniyle bel ve sırt kasları genellikle güçlüdür. Ancak eğer özel bir çalışma veya spor yapmıyorsa karın adaleleri için aynı şey söylenemez. Birbirlerinin hareketini karşılayıcı olarak görev yapan bu iki temel kas grubunun birinin diğerine göre zayıf olması da dengesizlik yaratarak ağrı doğurur.
Bu durumdan kurtulmak için öncelikle hareketlerimizi düzenlemeli ve olanak elverdiğince spor yapmalıyız. Doğal olarak hareketleri düzenler veya spor yaparken belimiz açısından bilmemiz gereken doğrular ve yanlışlar vardır. Spor adına yapılan bazı hareketlerin ağrıyı gidermek şöyle dursun artırdığı her zaman karşılaştığımız sıradan bir sorundur. O halde öncelikle doğru bir sporu doğru şekilde yapmamız gerektiği açıktır.

Haberin Devamı

Mekik bel fıtığına zemin hazırlayabilir

Omurgaya dikey eksende yük bindiren, omurganın aşırı öne ya da arkaya bükülmesine neden olan sporların yanısıra, zorlanma yaratarak omurgaya yapışan kas ve bağlarda zedelenmeye yol açabilecek sporlar da yaygın olarak yapılıyor. Örneğin mekik çekmek, omurgayı öne doğru fazla bükerek bel fıtığına zemin hazırlayabilir veya başlangıç aşamasındaki bir fıtığı bariz hale getirebilir.
Yüzme bu konuda yapabileceğimiz en iyi spordur. Dikey eksende omurgaya yük bindirmeden yapılması, sırt, bel ve karın adalelerini beraber ve dengeli bir şekilde çalıştırması yüzmenin en önemli avantajlarıdır.

Haberin Devamı

Bu belirtilere dikkat edin

Bel ağrısı 4 haftayı geçtiğinde mutlaka profesyonel bir yardım alınmalıdır. Beraberinde uyuşukluk, keçelenme hissi varsa, ayakta ya da bacakta belli yönlerdeki hareketlerde zayıflık hissediliyorsa, yürüme güçlüğü, aksak yürüme gibi şikayetler eklendiyse bu konuda bir uzmana danışmak gerekir. Gece ağrıları, yürüme mesafesinde kısalmalar, kramplar da doktora başvurmak için birer nedendir. İdrar ile ilgili yakınmalar varsa ve makat civarında uyuşukluk hissediliyorsa durum ciddi olabilir.
Hangi nedenle olursa olsun bel ağrısı bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Önemli olan bu süreyi en az zararla atlatmaktır ve ağrının nedenini doğru tespit ederek özgün bir tedavi olanağı araştırmaktır. Fıtıklar bel ağrısı nedenleri arasında küçük bir yüzdeyi oluştururlar. Fıtık varsa bile ağrı ve diğer yakınmaların sebebi olup olmadığı radyolojik metodlarla değil ancak iyi bir muayene sonucu ortaya çıkacaktır. Birçok kişide başka bir nedenle tetkik yapılırken fıtıklar tespit edilebilir ve bunlar genellikle sorunun kaynağı değildirler. Bu nedenle tedavileri de gerekmez.
Bel fıtığında cerrahi tedavi

Haberin Devamı

Cerrahi tedavi ise zaten küçük bir yüzde ile bu işte yer alan fıtıkların tedavisi olarak nadiren uygulanır. Çünkü fıtıkların büyükçe bir kısmı cerrahi dışı metodlarla tedavi edilebilmektedir. Ancak burada vurgulanması gereken şey gereksiz cerrahinin olduğu kadar, cerrahi yapılması gereken hastayı ameliyat dışı yöntemlerle tedaviye çalışmanın da eşit derecede zarar vereceğidir. Yaygın yanlışlardan biri ameliyatın son seçenek olarak düşünülmesidir. Aslında tedavisinin cerrahi olduğu düşünülen bir hasta hiç geciktirilmemeli, cerrahiden yarar görmeyeceği düşünülen hasta ise hiç ameliyat edilmemelidir.
Ameliyat için seçenekler belirlenirken teknolojik gelişmelerin sunduğu olanaklar da dikkatli değerlendirilmelidir. En yeni metod her zaman en iyi seçenek değildir. Yöntem seçiminde hastanın fıtığının yapısı, omurgasının yapısı ve buna benzer birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır.
Standard bel fıtığı cerrahisi günümüzde en az sorunla uygulanabilen ve sonuçları oldukça başarılı bir cerrahidir. İşe dönüş zamanı ameliyattan sonra çok kısadır. Kanama, enfeksiyon gibi istenmeyen yan sonuçlar çok az görülmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!