Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2010 00:00
Gönüllüler, bebeklere kitap okumanın duygusal ve düşünsel gelişimlerine önemli katkısı olduğunu vurguladı.
GÖNÜLLÜ dört yazarın çalışmasıyla oluşturulan ve şimdilik sadece bir sigorta şirketi müşterisi annelere ücretsiz dağıtılan “Bebeğimi Seviyorum Ona Kitap Okuyorum” isimli rehber, ebeveynlerin çocuklarına ne tür kitaplar okuması gerektiği konusuna ışık tutuyor.
Çocuk ve gençlik kitapları yazarları Aytül Akal, Çiğdem Gündeş, Mavisel Yener ve Nilay Yılmaz’ın hazırladıkları rehber anne babaların çocuklarına okuyacakları kitaplarla ilgili pek çok sorusuna yanıt veriyor.
Sakin zamanlarda
Kitapların bebekle anne ya da baba arasında sağlıklı bir iletişim kurmak için en temel araçlardan biri olduğu anlatılan rehberde, bebeklerin dil becerilerinin gelişmesinde de kitapların çok büyük bir rolü olduğu vurgulandı.
Sanat duyarlılığı
Uzmanlar bu tür uygulamaların aile içi iletişimin kurulmasında ve sevgi bağının hissettirilmesinde önemli rol oynadığına işaret ediyor.
İyi yazılmış, resimlenmiş ve basılmış olan kitapların çocuğun başarılı ve hedeflerine ulaşabilen bir insan olarak yetişmesini sağladığı vurgulanan rehberde, çocukların sosyal ilişkilerinden başarılı olması, sanat duyarlılığı kazanması, toplu yaşam kurallarını benimsemesi, doğayı algılaması, yaratıcı yönlerini ortaya çıkarması, sesini doğru kullanabilmesi ve seçimlerine kendisi yapabilen bir birey olabilmesinin en önemli aracı olarak kitaplar gösteriliyor.
Okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır
ÇOCUKLARIN kitaplarını koyabilecekleri ve her istediklerinde erişebilecekleri bir kitaplık yapmanın da okuma alışkanlığı kazandırdığı ifade edilen rehberde, çocukların anne babaları okurken görmesinin de önemli olduğu belirtildi. Rehberde yer alan diğer yöntemler şöyle:
Uyku saatinin başlangıcını mutlaka çocuğunuza okumaya ayırın. Ona kendi seçimlerinizi dayatmayın, hangi kitabı istiyorsa onu okuyun
Çocuğunuzla kitapçılara gidin ve kitapları incelemesine, seçmesine fırsat verin.
İstediği zaman çocuğunuzun kitabını size anlatmasına izin verin. Anlattıklarını düzeltmeye çalışmayın, sadece dinleyin.