Bayram tatlıları tadınızı kaçırmasın

Güncelleme Tarihi:

Bayram tatlıları tadınızı kaçırmasın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2013 01:07

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşların tatlı siperişleri artmaya başladı. Tatlı üreticileri, Ankaralıları insan sağlığını tehdit eden zararlı katkı maddeler ile üretilen gıda ürünlerine karşı uyardı.

Haberin Devamı

Misafirlere tatlı ikram etme geleneği ile kutlanan Ramazan Bayramı’na kısa bir süre kaldı. Bu süreçte vatandaşlar da tatlı siparişlerini vermeye başladı. Başkentli tatlı üreticileri, Ankaralıları bayram öncesi sağlıksız koşullarda üretime geçen, zararlı katkı maddeleri kullanan kayıtsız imalathanelere karşı uyarıyor. Denizatı Pastaneleri işletmecilerinden Ozan Sırtoğlu, bayramın vazgeçilmezi baklava üretiminin yoğun hijyen gerektiren bir süreç olduğunu söyledi. Sırtoğlu, Başkentlilerin tatlı alırken dikkat etmesi gerekenleri Ankara Hürriyet’e anlattı:

ŞERBETTE TOZ ŞEKER KULLANILMALI

“Baklavalık un, kırmızı ve sert buğdaydan seçilmeli. Kullanılan su, fıstık ve tereyağı baklavanın lezzetini etkiler. Kaliteli şerbet toz şekerden üretilir. Fakat piyasada ucuz üretim için menşei belli olmayan ham maddeler kullanılabiliyor. Bazı üreticiler, şeker yerine glikoz şurubu, fıstık yerine kurutulmuş bezelye karışımı kullanıyor. Fiyat avantajına aldanan vatandaşlar kanserojen madde içeren ürünleri tüketiyor. Ankaralıları, kendi beden sağlıkları için fiyatı ucuz, sağlığa zararlı tatlıları tüketmemeleri konusunda uyarıyoruz.”

Haberin Devamı

ÇİKOLATADAN “ÇIT” SESİ GELMELİ

Bayram geleneklerinden bir diğeri de çikolata. Ankaralılar’ın bayramlık çikolata alırken dikkat etmesi gerekenler konusunda bilgi veren Denizatı Pastaneleri işletmecilerinden Okan Sırtoğlu ise kaliteli çikolatanın parlak bir görüntüye sahip olması gerektiğini söyledi. Sırtoğlu, alışveriş sırasında gerçek çikolatayı tanımak için şunların yapılması gerektiğini aktardı:
“Kokladığınızda çikolata kokusu gelmeli, parlak görünmeli, bitter çikolata kırılırken ‘çıt’ sesi çıkarmalı. Bu kakao yağının yoğunluğunu gösterir. Ele alındığında vücut ısısıyla erimeye başlamalı. Fiyatı, içindeki kakao yağı oranına göre değişim gösterir. Bazı üreticiler insan sağlığını ikinci plana atıp, hijyenik olmayan ortamlarda sanayi tipi yağlar kullanarak çikolata üretiyor. Fiyatı ucuz ama bu ürünler sağlığı tehdit ediyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!