Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2010 00:00
Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı ödül töreni bugün 14.00-22.00 arasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak.
Genel-İş ve DİSK eski Genel Başkanı Abdullah Baştürk anısına, Baştürk ailesi ve DİSK/Genel-İş Sendikası’yla birlikte bu yıl sekizincisi düzenlenen yarışmada üç kitap ödüle değer görüldü. Üç kitaptan ikisinin sahibi Nota Bene Yayınları oldu.
Remzi İnanç, Özgen Seçkin, Vecihi Timuroğlu, Necati Tosuner ve Tuncer Uçarol’dan oluşan seçici kurul şu eserlerin ödüllendirilmesini kararlaştırdı
- “Madenci Kasabasında Yıkımın Fotoğrafı ? Yerüstünden Notlar” adlı ortak kitap (editörler Alaattin Timur ? Mahmut Hamsici),
- “Tekel Direnişinin Işığında Gelenekselden Yeniye İşçi Sınıfı” adlı ortak kitap (editör Gökhan Bulut),
- “Toplumcu Tiyatroya Adanmış Bir Yaşam: S. Günay Akarsu” adlı ortak kitap (editörler Merhaba Gösteri Topluluğu).
Tekel direnişi
Türkiye’de son dönemin en büyük işçi direnişi olan ve sınıf mücadeleleri etrafında dönen tartışmaları aniden alevlendiren Tekel direnişini ele alan “TEKEL Direnişinin Işığında Gelenekselden Yeniye İşçi Sınıfı Hareketi” kitabı Nota Bene Yayınları etiketiyle raflardaki yerini almıştı. Kitap, direnişi çeşitli yönleriyle ele alan 11 makale, Tek Gıda-İş yöneticileri ve Tekel işçileriyle yapılan röportajlar ve gün gün gelişmeleri içeren bir de günceden oluşuyor.
Kitapta her bir yazar, Tekel direnişini değerlendirirken olması gerekeni betimlemeye değil olanı anlamaya çalışarak işçi sınıfı mücadelesinin geleceğine ilişkin önermelerde bulunuyor.
Maden kazaları
Yarışmada Nota Bene Yayınları’nın bir diğer kitabı olan “Yerüstünden Notlar” da ödül aldı.
Türkiye’de madencilik alanında 1980’lerden sonra yaşanan yıkımı Zonguldak’taki bir madenci kasabası üzerinden fotoğraflar ve söyleşilerle anlatan “Yerüstünden Notlar”, Halkevleri Fotoğraf Atölyesi’nin çalışması niteliğini taşıyor. Kitap bugün madencilik sektöründe yaşanan, toplu ölümlere neden olan kazalar dahil birçok sorunun kaynağına iniyor.
Eserde, fotoğraflar ve yerel halkla yapılan söyleşilerle aktarılıyor. Alaattin Timur ve Mahmut Hamsici’nin editörlüğünde hazırlanan kitapta fotoğraflar bu iki isimle birlikte Ayşen Gürbüz, İlhan Beyoğlu ve Ekrem Erbiz’in imzasını taşıyor. Söyleşiler ise Mahmut Hamsici’ye ait.