Güncelleme Tarihi:
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara İl Başkanı Turgay Baştuğ, Ulus Tarihi Kent Meydanı projesi konusunda ‘ortak akıl’ çağrısında bulundu. Proje kapsamında yıkılması planlanan, aralarında Anafartalar Çarşısı ve Ulus İş Hanı’nın da bulunduğu yapılardaki esnafın mağdur edilmemesi gerektiğini belirten Baştuğ, şunları söyledi:
“Bu alan, 4 Ağustos 2016’da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı ile imzalanan protokol ile Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. Protokol kapsamında Anafartalar Çarşısı, Ulus İşhanı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü binası ve Ulus Sebze Hali’nin yıkılması öngörülmektedir. İlgili bölge 203 milyon 509 bin 29 TL bedelle devredilmiştir. Yalnızca Anafartalar Çarşısı cadde dükkanları bu bedelin karşılığıdır. Bunun dışında iki büyük çarşı, iki büyük bina olmak üzere toplam 900 ünite bulunmaktadır. Söz konusu alanda yaklaşık olarak 600 esnaf ve 3 bin çalışan yer almaktadır. Kendileriyle diyalog kurulmaması ve görüşlerinin alınmaması, üretici konumundaki esnafı mağdur etmektedir. Bir an evvel bu insanlarla doğrudan diyaloğa geçilmeli, belirsizlikler giderilmeli, bölge esnafı mağdur edilmeden bu süreç yürütülmelidir.
İSKİTLER GİBİ OLMASIN
Bu bölgeye yapılacak en büyük haksızlık, belirsizlik ve bundan kaynaklı plansızlık olacaktır. Eğer ki, ‘Göç yolda dizilir’ mantığıyla hareket edilirse, bu kıymetli bölgeyi bekleyen büyük bir felaket var demektir. İskitler Kazım Karabekir Caddesi bölgesinde yıllar önce tahliyeler ve yıkımlar başladı. Zaman uzadıkça ve kâğıt üzerindeki projeler hayata geçmeyince, bölgedeki metruk binalar ve molozlar, uyuşturucu tacirleri başta olmak üzere her türlü pisliğe ve çirkinliğe mekan oluşturdu.
MİLLETİN TARİHİ MİRASI
Ulus, Cumhuriyet tarihinin en önemli sembollerinden biri olmakla birlikte, Cumhuriyet öncesinden de birçok yapıyı içinde barındıran Ankara’nın en geniş kültür envanterine sahip önemli bir bölgesidir. Ulus’un genel manada eski önemine kavuşması, tarihi dokusuna özen gösterilmek şartıyla düzenlemeler yapılması; bugünkü eskimiş, yıpranmış, gözden çıkarılmış, kaderine terk edilmiş görüntüsünden ziyade, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentine yakışır bir güzelliğe kavuşması hepimizin arzusudur. Ulus, bu milletin tarihi mirası, öz malıdır.
VALİLİK BAŞKANLIĞI’NDA
Ankara’da yaşayan herkes bu bilinçle Ulus’a sahip çıkmalıdır. Ulus’a bir çivi dahi çakılacaksa, bu bir kişi veya kurumun değil, ortak akılın marifetiyle yapılmalıdır. Ulus’ta yapılacak düzenlemeyle ilgili Ankara Valiliği’nin başkanlığında belediyelerin, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının paydaş olduğu, ortak akılla üretilmiş, hiç kimsenin daha sonra dava açmak, itiraz etmek yoluyla işi yavaşlatmadığı; ranta, illegal yapılara veya diğer olumsuzluklara zemin hazırlamayan örnek bir projenin hayata geçirilmesi lazımdır. Biz Ulus’a katkı sunacak, mevcut binaların dokusuyla uyumlu, bölge esnafının ve halkın içinde olacağı bir anlayışı kabul ederiz.”