Güncelleme Tarihi:
Kahramanmaraş Pazarcık’ta 6 Şubat’ta meydana gelen Gaziantep, Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya olmak üzere toplam 10 ilde etkisini gösteren depremin ardından Ankara’daki üniversiteler depremden etkilenen vatandaşların acil ihtiyacı için harekete geçti. Başkentteki üniversitelerin düzenlediği kampanyalar kapsamında çok sayıda yardım malzemesi bölgeye gönderilirken, üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık personelleri de deprem bölgelerine gitmek için yola çıktı. Ankara’daki üniversitelerin, deprem felaketinin ardından öğrenci, personel ve mezunların desteğiyle ortaya koyduğu seferberlik şöyle:
ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDEN 3 TIR, 2 KAMYON DOLUSU YARDIM
Ankara Üniversitesi Yönetimi, depremin ardından ‘Kriz Yönetim Merkezi’ oluşturarak depremden etkilenen vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yardım kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında toplanan malzemeler, öğrenci ve personel tarafından gruplandırılarak kolilere yerleştirildi. 3 TIR ve 2 kamyon dolusu yardım malzemesi, önceki gün itibarıyla deprem bölgesine gönderildi. Ankara Üniversitesi ayrıca depremden etkilenen şehirlerin nüfusuna kayıtlı 5 bin 860 Ankara Üniversitesi öğrencisi ile daha etkili iletişim kurmak amacıyla ‘Whatsapp Deprem Destek Hattı’ oluşturdu.
GAZİ VE ÇANKAYA’DAN SAĞLIK PERSONELLERİ BÖLGEDE
Gazi Üniversitesi ise depremin ardından, Gazi Hastanesi’nde 34 kişilik bir cerrahi ekibi ile hemşire, hasta bakıcı ve acil tıp teknisyeninden oluşan 42 kişilik ekibi yardım malzemeleriyle deprem bölgesine gönderdi. Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Afet ve Acil Durum Topluluğu’ndan oluşan 25 kişilik gönüllü ekip ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden 6 kişilik teknik ekip de deprem bölgesine gitti.
Çankaya Üniversitesi, ‘Yardım Koordinasyon Merkezi’ oluşturdu. İhtiyaç malzemeleri, koordinasyon merkezinde toplandı. Kadın, çocuk ve bebek ihtiyaç malzemeleri ile battaniye-yorgan gibi uyku eşyalarından oluşan 20 kolilik ilk parti yardımları taşıyan Çankaya Üniversitesi’ne ait hasta nakil aracı, Kurum Doktoru Yasemin Duran ve İlk ve Acil Yardım Teknikeri Mert Şimşek ile birlikte Hatay’ın Dörtyol ilçesine gönderildi. Üniversitenin yarına kadar sürecek yardım kampanyası kapsamında ihtiyaçlar, kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyon içinde bölgeye ulaştırılacak.
6 TIR YOLA ÇIKTI
Gazi Üniversitesi Merkez Yerleşkesi kapalı parkında oluşturulan yardım toplama alanına ulaştırılan bağışlar, dün sabah deprem bölgelerine doğru yola çıktı. Gazi Üniversitesi Rektörü Musa Yıldız, toplam 6 TIR’ın yola çıktığını söyleyerek, “Bunlardan 4’ünü yardım malzemesi 2’sini de su olarak göndereceğiz. Hiçbir engelle karşılaşmadık, vatandaşlarımızın çok duyarlı olduğunu gördük. Özellikle üniversite personelimiz birbiriyle yarıştı. Ben de zaman zaman toplama alanına gittiğimde üniversitemizin personeli olmayan vatandaşlarımızın da bizim yardım faaliyetinden haberleri olduğunu öğrendik. Burada gönüllü öğrencilerimiz ve hocalarımızla birlikte koordine şekilde çalışıyoruz. Herkese çok geçmiş olsun” dedi. İHA
HACETTEPE’DEN 2 TIR DESTEK
Hacettepe Üniversitesi, depremden etkilenen bölgelere dün itibarıyla 2 TIR yardım malzemesini AFAD koordinasyonuyla gönderdi. Belirlenen ihtiyaç malzemeleri yine deprem bölgesine gönderilmek üzere; Sıhhiye Yerleşkesi’nde Açık Amfi’ye ve Beytepe’de Kongre Merkezi’ne ulaştırılabilir.
AYBÜ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA KATILDI
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ise yardım faaliyetlerini koordine etmek üzere ‘Deprem Komisyonu’ oluşturdu. AYBÜ Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü hocaları ile öğrencileri, Kahramanmaraş’ta deprem bölgesinde AFAD koordinasyonunda arama kurtarma çalışmalarında görev almaya başladı.
OSTİM’DEN HATAY VE İSKENDERUN’A UZANAN YARDIM ELİ
OSTİM Teknik Üniversitesi kurduğu ‘Acil Durum Koordinasyon Merkezi’yle deprem bölgesi için harekete geçti. Deprem bölgesindeki vatandaşlara ulaştırılmak üzere Ankara Valiliği koordinasyonunda OSTİM’de toplanan acil ihtiyaç maddelerinin organizasyonunda OSTİM Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Aydın ve OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’in öncülüğünde öğrenci ve personeller görev aldı. OSTİM ailesi tarafından toplanan yardımlar, Hatay ve İskenderun’a ulaştırmak üzere önceki gün yola çıktı.
ODTÜ’LÜ ÖĞRENCİLER YURTLARINA ERKEN DÖNEBİLİR
*Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ), AFAD koordinasyonu ile deprem bölgelerine göndermek üzere ayni destek kampanyası başlattı. Deprem bölgesine ulaştırılmak üzere belirlenen ihtiyaçlar, ODTÜ KKM Kümbet Salonu’nda toplanmaya başlandı. Ayrıca deprem bölgelerinde ikamet eden ve ODTÜ yurtlarında kalan öğrencilerden kampüse erken dönmek isteyenler için yurtlar hazırlandı. Yurtlara erken dönmek isteyen ODTÜ’lü öğrenciler, Yurtlar Müdürlüğü’yle bağlantıya geçerek yurtlarına dönebilir. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ise deprem bölgelerinde inceleme yapıyor.
İHTİYAÇ MALZEMELERİ TOPLANMAYA DEVAM EDİYOR
*Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi de, kendileri ve yakınları depremden etkilenen öğrenci ve personellerine destek olmak amacıyla üniversite bünyesinde ‘Deprem Destek Masası’ oluşturdu. Üniversite ayrıca ‘ihtiyaç Listesi’ yayınlayarak yardım malzemeleri toplamaya başladı. Üniversitenin yardım malzemesi teslim yerlerine https://hacibayram.edu.tr adresinden ulaşılabilir.