Güncelleme Tarihi:
Üretilen nanopartiküllerin, gelecekte kanser tedavisinde ilacın taşınıp lokal bölgede tesir edeceği bir yöntem olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, fakülteden öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Çökeliler'in danışmanlığında, 4. sınıf öğrencileri Büşra Akkaya, Timurtaş Ertan, Canberk Uzun ve Ekin Ergüven tarafından geliştirilen projede, maddenin dördüncü hali plazmanın, sıvı içinde oluşturulduğunu bildirdi.
ÖNEMLİ BİR GELİŞME
Proje ekibinin, 10 bin voltta çalışan, elektronik ve mekanik aksam dahil yerli prototip cihazı ürettiğini bildiren Dengiz, şöyle devam etti:
"Ekip bu yöntemle, 45-280 nanometre aralığında karbon nanoparçacık oluşturabildi. Daha hızlı, kolay ve düşük maliyetli yeni nanopartikül üretim yöntemlerinin geliştirilmesi ya da var olan yaklaşımların geliştirilmesi, teknolojik uygulamaların artması için oldukça önemli bir gelişme. Projede, sıvı içinde, yüksek gerilim altında argon plazma oluşturulması ile daha hızlı, tek aşamada daha kolay bir şekilde ve daha ekonomik olarak karbon nanopartikül üretimi başarıldı. Ortaya çıkan nanopartiküller, gelecekte kanser tedavisinde ilacın taşınıp lokal bölgede tesir edeceği bir yöntem olarak kullanılabilecek.”