Güncelleme Tarihi:
Başkent’in önde gelen otellerinin üst düzey yetkilileri Ankara’nın turizm çekiciliği açısından yetersiz kalmasının otel doluluk oranlarını etkilediğini, 2015 yılı sonuna kadar açılacak olan 20 yeni tesisin de bu oranları düşüreceğini belirtti.
Turistik çekiciliği yeterli olmayan bir bölgede yeni otellerin açılmasının vasıflı işçi sayısını düşüreceğini savunan yetkililer, Ankara’nın turizm sektöründe zorunlu nedenlerle konaklama yapılan bir şehir olarak tanımlanmasının önüne geçilmezse birçok büyük otelin kapanmayla karşı karşıya kalacağını aktardı. Sektörün uzmanları, turizm faaliyetlerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
PRESTİJ VAR KONAKLAMA YOK
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Koordinatörü Necip Boz
“Doluluk oranları Meclis açıkken ve kongreler olduğunda yüksek oluyor, ancak turistik seyahat için gelen müşterilerin sayısı çok az. Gerçekleşen üst düzey kongreler otellere prestij katıyor. Bunun yanında, doluluk oranlarında sürekliliği sağlamak için turistik açıdan da etkileyici bir şehre ihtiyacımız var. Çok sayıda prestijli otel var, ama doluluk yüzde 30’u geçmiyor. Müşterilerimizi konaklamaya teşvik edecek bir turizm cazibemiz yok”
DOLULUK ORANI DAHA DA DÜŞECEK
Holiday Inn-Kavaklıdere Genel Müdürü Uğur Bür
“Mevcut duruma rağmen Başkent’e yapılacak olan yeni otellerle doluluk oranları gözle görülür şekilde düşecektir. Ankara’da 2015 yılı sonunda kadar 20 otel daha açılacak, bu fazladan 4 bin oda demek oluyor. Mevcut durumda Ankara otelleri odalarının yüzde 25 ila 30’unu doldurabiliyor. Yeni tesisler gelince bu oran daha da düşecektir. Yatak arzı talebin çok üstünde olacak, yatırımlar neye ihtiyaç varsa ona göre yapılmalı.”
TEŞVİK SAĞLANMALI
Sheraton Hotel Ankara Genel Müdür Yardımcısı Hasan Bozkurt
“Ankara’da turistleri etkileyecek kapasitede yerler bulunmuyor. Turistik cazibe açısından dünya başkentlerinin çok gerisinde kaldık. Ankara’ya gelen kişiler bölgede konaklamayı tercih etmiyor, turistlerin çoğunluğu günübirlik işlerini hallettikten sonra dönüyor. Ankara’ya devlet tarafından teşvik sağlanması gerekli. Dışarıdan insanları çekmek için festival, konser, kongre ve etkileyici turistik bölgeler yapılmasının şart.”
MECBURİYET TURİZMİNİN BAŞKENTİ
Limak Hotel Genel Müdürü Savaş Çolakoğlu
“Dünya başkentleri diğer şehirlere oranla rekabette bir adım önde ve genel doluluk oranları yüzde 60 seviyesine ulaşabiliyor. Türkiye’nin başkenti olan Ankara’da ise oteller yüzde 25 ila 30 doluluk oranları ile diğer şehirlerin çok gerisinde. Ankara’ya turistler bir takım mecburiyetleri yüzünden geliyor. Turistik açıdan etkileyici organizasyonlara ihtiyacımız var. Bu doğrultuda devletin gereken teşvikleri sağlaması gerekiyor.
KAPASİTELİ İŞÇİ SAYISI AZALDI
Class Hotel Genel Müdürü Çiçek Mayda
“Mevcut durumda kapasiteli işçi sayımız düştü. Eleman sıkıntımız var, Ankara’da kapasiteli işçi bulmak çok zor. Özellikle yazın işçiler doluluk oranları daha yüksek olan kıyı bölgelerini tercih ediyor. Normal sezonda da doluluk kapasitelerimiz diğer bölgelere ve başkentlere göre çok aşağıda. Otel sayısı arttırılmadan önce, kapasiteli çalışan sayısı arttırılmalı.”
FOTOALTI
Ankara’da turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında Kral Midas’ın mezarının bulunduğu Polatlı’daki Gordion Müzesi geliyor.