Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2008 00:00
Başkent’teki okullarda bir şeyler değişiyor. Hızlı ama sağlam bir değişim bu. Kentteki her birimin birbirini tuttuğu, kişisel husumetlerin bir kenara bırakılarak ’ülkenin gelecekleri’ için takım oyununa girişildiği bir değişim.
Bundan yalnızca iki üç yıl kadar önce Başkent’teki bazı okulların önünde uyuşturucu satılır, okul içindeki kavgalar öğrencilerin birbirini yaralamasıyla sonuçlanır, okul müdürleri "Çaresiziz" feryatları yakardı. Gün aşırı gazetelerin sayfalarında kentteki okulların eksikleri yazılır, öğrenci kavgaları üçüncü sayfaları doldururdu.
Peki ne oldu da bu tablo değişti. Ne oldu da yazmaktan yorulduğumuz "Başkent’in en sorunlu bölgesi Altındağ’ın" çocukları kavgayı bırakıp uluslararası yarışmalarda yerlerini almaya başladı.
Sorunun cevabını İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta’ya soruyoruz. "Kendi kendine olacak iş değil bu. Beş yıllık bir çalışmanın sonunda Ankara kazandı" diyor ve başlıyor anlatmaya:
"Ankara Türkiye’nin eğitim konusunda en huzurlu kenti oldu. Bugün itibariyle bu eğitim yılının başından beri okullarımızda bizi üzecek, büyük çapta hiç bir olay yaşanmadı. Bugünlere gelebilmek için çok çalıştık. Beş yıllık bir çalışmanın ürününü almanın keyfini yaşıyoruz. Bu başarının gelmesinde Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Bölümü’nün faydası büyük.
BAŞLAMADAN BİTİRİYORUZ Bunun yanında 15 tane rehberlik araştırma merkezi kurduk. Bu birimlerimiz kent genelinde önleyici rehberlik çalışmaları yapıyorlar. Böylelikle olay olmadan önce tedbir alma şansımız oluyor. Anne-baba eğitimi, öğretmen eğitimi ve okul müdürlerine seminerler vererek önleyici tedbirleri almada oluşturacağımız takımın oyuncularına gerekli eğitimi verdik. Bu noktada İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’yle birlikte yürüttüğümüz sosyal beceri projelerinin de katkısı büyük.
Bunların yanı sıra Türkiye’de bir ilki yaptık. Okullarda Şiddeti Önleme Komisyonu oluşturduk. Burada tüm taraflar toplandı. Eğitim sendikaları, basın, (Komisyonun basın üyeliğini Ankara Hürriyet Yazıişleri Koordinatörü Yaşar Sökmensüer yürütüyor) Emniyet Müdürlüğü temsilcisi, Sağlık Bakanlığı temsilcisi bu komisyonda. Her ay toplanıp ’Ne yapabiliriz’i tartışıyoruz.
SORUN OKUL DIŞINDA Büyükşehir Belediyesi’nden ilçe belediyelerine kadar herkes kentin eğitim kalitesinin yükselmesi için destek veriyor. Dördüncü Kolordu Komutanlığı’nın bizlere verdiği desteklere ne kadar teşekkür etsek az. Hafta sonları çocuklarımıza dersler veriyorlar, okullarda iyileştirmelere yardım ediyorlar.
Önceki yıllarda kentteki bir takım tatsız hadiseler yaşanmıştı. Özelikle Hıdırlıktepe’deki hadiseleri aşmak için çaba gösterdik. Aslına bakarsanız Hıdırlıktepe’de yaşananlar diğer sektörlerde yaşananların damlası bile değildi ama öyle bırakacak değildik. Biz bunları bitirdik. Kentteki okullar için risk haritaları çıkarıldı ve tek tek önlemler alındı. Yaptığımız araştırmalar bize gösterdi ki sorun okul içinde değil, okul dışında. Bir okuldan mezun olmuş ve iş bulamamış gençlerin mezun olduğu okul çevresinde gençliğinin verdiği negatif heyecanın yansıması okullarda sorun yaşanmasına sebep oluyor. Bu çocukları da kurtarmak için yoğun bir çalışma başlattık. Sorun çıkaran genç de bizim gencimiz. Halk Eğitim Merkezleri’nin katkısıyla geçtiğimiz yıl bin 720 gence iş bulduk.
DESTAN YAZDIK Tüm bu tablo Başkent’in eğitim çıtasının ne kadar yükseldiğini gösteriyor. Üstüne basa basa söylüyorum bu iş iyi takım olabilmenin bir ürünü."
Müdür Balta tüm bu işbirliğinin en önemli halkası Başkentli hayırseverlerden ’Destan yazdılar’ diyerek bahsediyor ve şöyle devam ediyor:
"Bugün itibariyle ’Eğitime Yüzde 100 Yüz Destek’ kampanyasına hayırseverlerin katkısı 203 Milyon TL’yi geçti. Bu Cumhuriyet tarihinin rekorudur. Tüm hayırseverlerimize koydukları her tuğla için binlerce teşekkürü borç biliyorum. En büyük gayemiz olan kentteki tüm okulların sınıflarındaki öğrenci sayısını 30’a indirene kadar yardımlarını desteklerini bekliyoruz. Bizim çalışmamız onların destekleriyle daha büyük bir anlam kazanıyor."
Kazan’da anaokulu için Avusturya desteğiÜMİTKÖY Lions Kulübü Kazan’da anaokulu yaptırmak için kolları sıvadı. Milli Eğitim Bakanlığı’yla gerekli izinlerin alınması için yazışmaları sürdüren kulüp bu süreyi boşa geçirmemek ve anaokulu için gerekli kaynağı yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor. Kulüp, Eğitime yüzde 100 destek kampanyası çerçevesinde başladıkları anaokulu yapma girişimi için önceki gün Avusturya Büyükelçiliği’nde bir etkinlik düzenledi. Avusturya Büyükelçisi Sayın Heidemaria Gürer’in himayesindeki etkinliğe, Devlet Opera ve Bale Solist Sanatçısı Tenör Şakir İlyasoğulları ve piyanist Sıla İlyasoğulları, Turan Kamerhan ve Mezzosoprano Ezgi Saydam katıldı.Gerekli kaynağın yaratılması için etkinliklere devam edeceklerini söyleyen Ümitköy Lions Kulübü Başkanı Tülin Arıkan, "Okul öncesi eğitim sağlıklı bireylerin topluma kazandırılması açısından byüük önem taşıyor. Biz tespitlerimiz sonucu Kazan’da bir anaokuluna ihtiyaç olduğunu belirledik. Amacımız en kısa zamanda bu anaokulunu yaptırabilmek" dedi.