"Üniversite" adını alma yasası ise 29 Ocak 1957 yılında yürürlüğe girdi. Eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmalarının yüksek standartları, kütüphanesi ve labaratuvarların sağladığı geniş olanaklardan yıllardır ödün vermeyen ODTÜ, Türkiye’nin önde gelen kampüs üniversitesi oldu.
Yılda bin sosyal etkinlikODTÜ, sosyal etkinlikler konusunda tam bir cennet. Halen 69’u öğrenci topluluğu olmak üzere toplam 92 topluluğun ODTÜ’de, öğrenci topluluklarının ve akademik personelin gerçekleştirdiği sosyal etkinlik sayısı bini aşıyor. Kültür Kongre Merkezi, amfiler ve her alanın kullanıldığı ODTÜ’de 200 iş günü üzerinden yapılan hesaplamada, bir güne 5 etkinlik düşüyor.
Kütüphane hizmeti Türkiye’yeODTÜ, kütüphanesiyle tüm Türkiye’ye hizmet veriyor. Koleksiyonda, 165 bin ciltli dergi ve 350 bin kitaptan oluşan toplam 515 bin yayın bulunuyor. Elektronik ortamdaki abonelikler dahil olmak üzere, aboneliği devam eden dergi sayısı ise 16 binin üzerindedir. 8 okuma, 2 gösteri salonu ve bir sergi salonu ile 12 bin metrekare alanı kaplayan kütüphane, bin 160 kişilik oturma kapasitesine sahiptir.
YILDA 3.5 MİLYON DOLARBURS
2006 yılında ODTÜ’ye aşağıdaki koşullarla yerleştirilen ve ODTÜ bünyesinde yer alan ilgili puan türünde bir programı birinci tercih olarak belirtmiş olanlardan;
a) SAY puanına göre bölümlere yerleştirilen öğrencilerden Y-SAY puan sıralamasında ilk 50,
b) EA puanına göre öğrenci alan bölümlere yerleştirilen öğrencilerden Y-EA puan sıralamasında ilk 15,
c) SÖZ puanına göre öğrenci alan bölümlere yerleştirilen öğrencilerden Y-SÖZ puan sıralamasında ilk 3,
d) DİL puanına göre öğrenci alan bölümlere yerleştirilen öğrencilerden Y-DİL puan sıralamasında ilk 3 öğrenci arasında yer alan öğrencilere ODTÜ Vakfı Üstün Başarı Bursu tahsis edilecek ve öğrencilerin tümüne dizüstü bilgisayar verilecek. ODTÜ Vakfı Üstün Başarı Bursu, 2006-2007 ders yılında 9 ay süreyle ayda 270 YTL ödemeyi ve Demiray yurtlarında ücretsiz konaklamayı kapsamaktadır. Ayrıca yukarıdaki yerleştirme puan türlerinin birinde Türkiye’de ilk 3 dereceyi alan öğrenciler, ODTÜ Vakfı Üstün Başarı Bursu’na ek olarak, ODTÜ’de eğitim ücreti ödemeyecek ve yurtdışında staj yapma veya uluslararası değişim programlarında en az bir dönem yurtdışında okuma önceliğine (uçak masrafları karşılanarak) sahip olacaklardır. ODTÜ Vakfı Üstün Başarı Bursu karşılıksız olup, İngilizce Hazırlık Programı’nda geçirilecek bir yıl ile lisans programında geçirilecek 4 yılı kapsar.
ODTÜ Vakfı ve ODTÜ Mezunlar Derneği ekonomik zorluklar nedeniyle eğitimini sürdürmekte zorlanan öğrencilere destek olmaktadır. 2006-2007 eğitim-öğretim yılında Başarı Bursları dahil yaklaşık 80 çeşit burs ve yardımdan, yaklaşık 3500 öğrencinin yararlanması beklenmektedir. Burs ve yardımlar 8-12 ay süreyle, nakit, yurt ve
yemek yardımları şeklinde olup miktarları bu yıl için aylık 60-400 YTL arasında değişmekte.
SPORTESİSLERİ
Kampüste, 3 kapalı spor salonu, 13 bin izleyici kapasiteli 6 kulvar pisti olan çim sahalı stadyum, değişik büyüklükte 6 futbol sahası, 1 halı futbol sahası, 12 adet açık ve 2 adet kapalı tenis kortu, 6 adet açık basketbol sahası, 4 adet açık voleybol sahası, 2 güç geliştirme salonu, 1 jimnastik salonu, 1 olimpik kapalı yüzme havuzu, 2 plaj voleybolu sahası, 1 açık yüzme havuzu bulunuyor. ODTÜ Su Sporları Klübü, Eymir Gölü’nde çalışıyor.
BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ
Kuruluş: 15.11.1956
Rektör: Prof. Dr. Ural Akbulut
Adres: ODTÜ İnönü Bulvarı Eskişehir
Yolu/ANKARA
Telefon: 210 20 00 210 35 33 (Halkla İlişkiler)
Internet adresi: www.odtu.edu.tr
Öğrenim dili: İngilizce
Üniversite türü: Devlet
Yerleşim: Ankara-Eskişehir yolu 7. kilometre
Akademik personel
Fakülte: 5
Bölüm: 40 (4 yıllık)
Enstitü: 5
Yüksekokul: 2 (1 meslek yüksekokulu, lisans
öğrencilerine İngilizce eğitim veren Yabancı Diller
Yüksek Okulu)
Öğrenci: 23.000
Akademik eleman: 2500
ODTÜ’YEBURSVERENLERMilli Eğitim Bakanlığı, Hacı Ömer Sabancı Vakfı,
Koç Vakfı, Adana Ticaret Odası, TÜBİTAK, Türk Ağitim Vakfı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu, Alarko AŞ, Ali Osman Sönmez Mesleki Eğitim Vakfı, Eskişehir Sanayi Odası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Çağlar Petrol Ltd. Şti., Deka İnşaat Ltd. şti., Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, Ereğli Kömür Havzası Amele Birliği Başkanlığı, Finans Vakfı, Fakülte ve Yüksekokullar Askeri Öğrenci Komutanlığı, Güriş İnşaat AŞ, Merkez Bankası, Netaş AŞ, ODTÜ Sosyal Hizmetler Fonu, ODTÜ Geliştirme Vakfı, ODTÜ BUrs Kulübü, ODTÜ Mezunlar Derneği, Olcay Birgül Vakfı, Sami Kırdar Bursu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Selüloz ve Kağıt Fabrikaları Genel Müdürlüğü, Sema Yazar Vakfı, Semaş AŞ, Sonmak AŞ, TED Ankara Koleji Vakfı, Unilever İş, Uran holdingi AŞ.
Öğrenci hizmetleri
Barınma: 18 adet öğrenci yurdu ve üç adet konukeviyle 538 öğrenci kapasiteli EBİ Özel Öğrenci Yurdu bulunmaktadır. Ankara dışında ikamet etmekte olan öğrencilerin büyük çoğunluğu ders yılı başında, kalanıysa en geç kasım ayında yurtlara yerleştirilebilecek. 24 saat sıcak su verilen yurtlarda otomatik çamaşır makinaları ve ütü masalarının yer aldığı bölümler ile modern mutfaklar bulunuyor.
Beslenme Çeşitli ve çok sayıda yemek yeme olanağı ile bir alış-veriş merkezi bulunan üniversitede en kapasiteli ve en ucuz yemek yenilebilecek yer, öğrenci kafeteryası. Burada öğlen ve akşam yemeklerinde her yıl için belirlenen fiyatlarda fiks menü yemek sunulduğu gibi kafeteryanın bir bölümü, alakart self-servis restoran olarak hizmet veriyor.
Sağlık: Sağlık hizmetleri Sağlık ve Rehberlik Merkezi ile buna bağlı labaratuvarlarda veriliyor. Tüm çalışanlarla öğrencilerin muayene ve tedavilerini gerçekleştirebilecek kapasitedeki merkezde, 13 farklı dalda uzmanlaşmış 15 uzman, 9 pratisyen ve 5 diş hekimi hizmet vermektedir. Merkez her gün 24 saat hizmete açık olup, 08:30-16:30 saatleri arasında hasta kabul etmektedir. Ayrıca merkezde bulunan 2 ambulans 24 saat görev yapmaktadır.