Başkent’te minibüsün tanımı değişecek

Güncelleme Tarihi:

Başkent’te minibüsün tanımı değişecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2012 00:00

Ankara Hürriyet’in, “Sen yapmazsan metro yapacak” uyarısıyla ilgili konuşan Ankara Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Bekir Gani, Sincan, Çayyolu ve Keçiören’de devam eden metro çalışmaları tamamlanmadan önce tüm önlemlerini aldıklarını ve minübüslere “metro ayarı” çektiklerini söyledi.

Haberin Devamı

ANKARA Hürriyet’in dün maşetine taşıdığı, “Sen yapmazsan metro yapacak” haberinin ardından Ankara Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Bekir Gani, Başkent’te faaliyet gösteren minibüslerle ilgili açıklama yaptı.
Sincan, Çayyolu ve Keçiören’de devam eden metro çalışmaları tamamlanmadan önce tüm önlemlerini aldıklarını ve minübüslere “metro ayarı” çektiklerini ifade eden Gani, “Metro çalışmaya başladığında sıkıntıya gireriz düşüncesiyle tedbirimizi erken aldık. Metro güzergahları üzerindeki hatlarımızı şimdiden uzattık. Eğer gerekirse alternatif hatlar da oluşturmak için çalışma yapacağız” dedi.
İstanbul Ankara’dan farklı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kadıköy-Kartal metro hattının açılışını yapmasının ardından ilk yılda 572 otobüs ve bin 227 minibüsün trafikten çekilmesini beklediklerini ifade etmesiyle ilgili Ankara Hürriyet muhabirinin, “Metro hatları Ankara’daki minibüsleri de etkiler mi” sorusuna ise Gani, “Metro çalışmaya başladığında o hat üzerinde belediye otobüsü sayısı azalacaktır. Bu boşluğu biz dolduracağız. İstanbul toplu ulaşım açısından Ankara’dan çok farklı bir il. Minibüslerimiz çok fazla etkilenmeyecektir” yanıtını verdi.
Çürük elmaları ayıklıyoruz

Haberin Devamı

Başkent trafiğinin en çok şikayet edilen konularından biri olan dolmuşlarla ilgili de konuşan Gani, şunları söyledi:
“Son üç yılda 5 bin 500 şoför eğitimden geçti. Tabi biz bu rakamı yeterli görmüyoruz. Ancak Ankara’da minibüs kullanan sorunlu insanları temizledik. İstanbul’da bugün minibüs kullananların yüzde 25’i sabıkalı, Ankara’da ise bu rakam sıfır. Eksik ve hatalarımız var, bunların bilincinde ve farkındayız. Hatalarımızı asgariye düşürmek amacıyla içimizdeki çürük elmaları ayıklıyoruz. Bunu da eğitimle ve uyguladığımız projelerle sağlıyoruz.
Eski minibüsler kalkacak

Bir önemli konu ise Ankara’da minibüsün tanımı değişecek. Şu günlerde 14+1 olan minibüs kapasitesi, 17+3 ve 14+5 olarak belirlenecek, yani yolcu sayısı 20’yi geçmeyecek. Ayakta yolcu sayısı ise en fazla üç veya beş kişi olacak. Zaten son yıllarda çıkan minibüsler son derece lüks. Hepsinin kliması var ve AB standratlarına uygun. Hedefimiz ise birkaç yıla kadar hatlarımızda çalışan tüm eski minibüsleri kaldırmak. Ankara’da toplam 2 bin 300 minibüs, 6 bin şoför var, bu çok ciddi bir rakam. Yıl içinde 50-100 hata yapmamız kaçınılmaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!