Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2006 00:00
Kurban Bayramı yaklaşırken, kurulan hayvan pazarlarında hareketlilik gözleniyor. Sürü sahipleri kurbanlıklarını belediyeler tarafından kurulan hayvan pazarlarına getirdiler. Satışa sunulan kurbanlık fiyatları, 200 ile 3 bin 500 YTL arasında değişiyor. Öte yandan, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan, "Veteriner sağlık raporu ve menşe şehadetnamesi olmayan, küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, yüksek ateşli, bakışları ve dış görünümü cansız olan hayvanlar alınmamalı" dedi.
BAŞKENT metropol belediyeleri tarafından kurulan hayvan pazarlarında satışa sunulan kurbanlık fiyatları, 200 ile 3 bin 500 YTL arasında değişiyor. Edinilen bilgiye göre, sürü sahipleri kurbanlıklarını belediyeler tarafından kurulan hayvan pazarlarına getirdiler.
Metropol belediyeleri tarafından kurulan hayvan pazarlarında satışa sunulan kurbanlık fiyatları, 200 YTL ile 3 bin 500 YTL arasında değişiyor.
Hayvan pazarlarında kurbanlık koyun 200-350 YTL,
koç 300-550 YTL, büyükbaş (düve) bin 250-2 bin YTL, büyükbaş (dana) 2 bin 500-3 bin 500 YTL arasında satılıyor.
Sürü sahipleri, bu sene kurbanlık satışlarının iyi gitmediğini belirterek, fiyatların geçen yıla oranla önemli bir artış göstermediğini söylediler. Belediyelerin, kurban satış yerlerinde verdikleri hizmetten memnun olduklarını belirten sürü sahipleri, yalnızca zaman zaman su sorunu yaşadıklarını ifade ettiler. Öte yandan, Ankara’da kurban satış ve kesim yerleri belirlendi. Belirlenen yerler dışında kesim yapılmasına izin verilmeyecek.
Alınan bilgiye göre, kendi mülk ve bahçelerinde, kurbanlarını kesmek isteyenlere çevre ve insan sağlığına uygun olması koşuluyla izin verilecek. Belirlenen kurban kesim yerleri ve köyler dışında, park, cadde, sokak, meydan, yol gibi kamuya açık yerlerde kurban kesimi gerçekleştirenler hakkında yasal işlem yapılacak.
KÜPE VE PASAPORT UYARISI Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan da, "Veteriner sağlık raporu ve menşe şehadetnamesi olmayan, küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, yüksek ateşli, bakışları ve dış görünümü cansız olan hayvanlar alınmamalı" uyarısında bulundu. Dedeman Oteli’nde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında konuşan Alkan, kurban bayramı döneminde 600 bin büyükbaş ile 2 milyon küçükbaş hayvanın satışa sunulduğuna işaret etti. Alkan, milyonlarca kurbanlığın pazarlanmasına yönelik hareketliliğin hayvan hastalıkları açısından risk oluşturduğuna dikkati çekerek, kurban satış noktalarında istenen hijyen, gıda güvenliği, çevresel etkiler konusunda yeterince önlem alınmadığını vurguladı. Kurbanın, insan sağlığı, çevre ve ekonomi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Alkan, şunları kaydetti:
SIKI KONTROL ŞART "Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların görülme sıklığı, özellikle kurban bayramlarında yüzde 30 oranında artmaktadır. Türkiye ve pek çok komşu ülkede bruselloz, kist, hidatid, sistiserkoz, sarkoplazmoz, verem ve şarbon gibi hastalıklar günümüzde hala halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam ediyor. Bu hastalıklardan kaynaklanacak tehlikenin azaltılması ve önlenmesi için hayvanların sıkı sağlık kontrollerinden geçirilmesi gerekmektedir." Alkan, hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıkların önlenmesinde ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesinde İçişleri, Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları ile belediyelere önemli sorumluluklar düştüğünü dile getirdi.
Tepkisiz ve duyarsız hayvana dikkatSatışa sunulan kurbanların, ayrıntılı şekilde sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Alkan, vatandaşlardan veteriner sağlık raporu ve menşe şehadetnamesi ile küpesi ve pasaportu olmayan hayvanları satın almamalarını istedi. Alkan ayrıca, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız olan hayvanlara da ilgi gösterilmemesi gerektiğini söyledi.