Cem UZEL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2009 00:00
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin, 4 Şubat Kanser Günü Etkinlikleri kapsamında Bilkent Otel’de düzenlediği basın toplantısında sporun ve dengeli beslenmenin kansere karşı en etkili korunma yöntemi olduğunu anlatıldı.
Prof. Dr. M. Tezer Kutluk, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, okullarda ders olarak verilen beden eğitiminin sadece ders olarak kalmaması, bir yaşam biçimi olarak benimsetilmesi gerektiğini söyledi. Okul kantinlerinde cips gibi hazır gıdaların satılmaması gerektiğini söyleyen Kutluk şöyle devam etti:
"Bütün ülkelerde obezite ve şişmanlık var. Fakat gelişmemiş ülkelerde bu oran daha az. Bunun sebebi yaşam standartı. Kilo ve obeziteden korunmanın yolu şeker yağ, tuz gibi maddeleri fazla tüketmemekten geçiyor. Fast food, hazır meyvesuları, cips, kola ve benzeri gıdalar şişmanlık ve obezite hastalığına sebep oluyor. Obezite ve şişmanlığın tek çaresi dengeli beslenme. Bunu ise sebze ve meyvelerle sağlayabiliriz.
Spor kanserden koruyor
Küçük büyük herkes enerji dengesini sağlamalı. Bir yetişkin günde 30 dakika, bir genç ve çocuk ise günde 60 dakika egzersiz yapmalıdır. Halkımız egzersizi pahalı sporlar olarak algılıyor. Aslında cam silmek, ip atlamak, halay çekmek bile bir egzersizdir. Türkiye’de 18 yaş üstü bireylerde yapılan araştırmalar gösteriyor ki tütün kullanımı erkeklerde yüzde 50 kadınlarda ise yüzde 20 olarak belirlendi. Tütün kullanımı ülkemizde gittikçe artmakta ve sigaraya başlama yaşı malesef 11’e kadar düşmüştür. Dünyada her yıl 11 milyon kişi kanser hastalığına yakalanıyor. 2020 yılında bu sayının 17 milyona çıkması bekleniyor ve bundan büyük endişe duyuluyor."
"Doğru Besin Bol Hareketle Gülümse Geleceğe" sloganıyla başlayan etkinliğe katılan uzmanlar, kanserden korunmak için şunları tavsiye etti:
- Sigara benzeri tütün ürünleri kullanılmamalı ve bu tür ürünlerin kullanıldığı mekanlardan uzak durulmalı.
- Hazır gıdalardan uzak durulmalı, mümkünse sebze ve meyve ağırlıklı besinlerle beslenilmeli.
- Kırmızı et sık aralıklarla tüketilmemeli, haftada sadece bir kez kırmızı et yenilmeli.
- Bir birey günde en fazla 6 gram tuz tüketmeli.