Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2007 00:00
Doç. Dr. Latif Kurt, "Doğal ortam için uzaklara gitmeye gerek yok. Doğal bitki ve hayvan türleriyle şehir merkezindeki alanlarda da var" dedi.
ANKARA’nın merkezinde, bitki ve hayvan türlerini barındıran doğal yaşam alanları yer alıyor. Metropol sınırları giderek büyüyen Başkent’te, Beynam Ormanı, İmrahor Vadisi, Kıbrıs Kanyonu, ODTÜ ve Hacettepe kampüsleri, tavşan ve tilki gibi hayvanların yanı sıra çok çeşitli bitki türlerini de barındırıyor.
EKOSİSTEMLER ÇOK ÖNEMLİ
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Latif Kurt, kentlerin insan etkisinin çok yoğun olarak görüldüğü ekosistemler olduğunu ancak kentlerde de birtakım canlı gruplarının yaşayabildiğini söyledi. Kurt, insan eliyle değiştirilen kentlerde çevre koşullarına uyabilen ekosistemler bulunduğunu belirterek her doğal ortamda hayvan topluluğu (fauna) ile buna bağlı olarak gelişen bitki topluluklarının (flora) bulunduğunu anlattı.
BOZKIRI YANLIŞ BİLİYORUZ
Doç. Dr. Latif Kurt, vatandaşlarda, "bozkır, herhangi bir şeyin yetişmediği alanlardır" şeklinde yanlış bir inancın bulunduğunu belirterek, bozkırın biyolojik çeşitliliğin çok fazla görüldüğü, "çok özel ekosistemler" olduğunu ifade etti.
Ankara ormanlarla kaplıydı
Beynam Ormanı’nın, başkentin ekolojik göstergesi olduğunu belirten Kurt şöyle konuştu: "Bu orman, Anadolu’nun birkaç yüzyıl önce ormanlarla kaplı olduğunun göstergesidir. Evliya Çelebi’nin belirttiği gibi, Ankara Savaşı’nda Timur’un fillerini ormana sakladığının anlatıldığı gibi Anadolu, Ankara yüzyıllar önce ormanlarla kaplıydı. Paleobotanik (jeolojik çağlarda yaşamış ve nesilleri ortadan kalkmış bitkilerin kalıntılarını, yani bitkisel fosilleri, sistematik ve yayılışları bakımından inceleyen bilim dalı) araştırmalardan da bunu biliyoruz. Beynam, bu ormanlardan elimizde kalan önemli bir yer." Kurt, geçmişte şehir dışında kurulan üniversite kampüslerinin metropol sınırların büyümesiyle şehrin içine girdiğini söyledi.