Güncelleme Tarihi:
Türkiye’deki yüksek binaların sayısı hızla artıyor. Avrupa’da en çok gökdelene sahip olan Türkiye’de 141 yüksek bina yer alıyor. Yüksek binaların şehirlere göre dağılımına bakıldığında 91 binayla İstanbul en fazla gökdelenin bulunduğu il olurken, Ankara 37 binayla ikinci sırada yer alıyor. Diğer taraftan Ankara, yüksek binalarıyla Paris ve Frankfurt gibi önemli metropolleri geride bırakıp Londra’nın ardından 4. sırada bulunuyor.
Son dönemlerde Başkent’te sayısı hızla artan yüksek binaların kentin gelişmişlik düzeyinin göstergesi olmadığını belirten Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, Ankara Hürriyet’e şöyle konuştu:
KAMU KURUMLARI KİRALIYOR
“Başkent’te, Merkezi İş Alanı (MİA) olarak Söğütözü planlandı ve bölgede ciddi bir dikey büyüme söz konusu. Sermaye için İstanbul’da gökdelenlere ciddi bir talep var. Ankara’da ise, inşaat sektörü bu yapılara yatırım yapıyor piyasa ilgi göstermiyor. Gökdelenler, iş merkezleri kentte kamu kurumları tarafından kiralanıyor. Gizli bir anlaşma varmış hissi uyandıran bu yapılanmada, kamu kurumları çok ciddi miktarlarda kiralar ödüyor.
ZARAR CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI
İnşaatları devam eden yüksek binaların yanı sıra proje aşamasında olan birçok gökdelen var. Gökdelenler ve yüksek binalar ile ortaya çıkan dikey büyüme, gelişmişlik seviyesinin bir göstergesi değildir. Son 10 yılda ekonomi, ağır sanayi kolları üzerinden değil inşaat sektörü aracılığıyla şekilleniyor. Vasıfsız iş gücünün ve yan sanayi kollarının çok yoğun olduğu ve ilk yatırım aracı olarak akıllara gelen inşaat sektörünün önü, imar yolsuzluklarıyla daha da açıldı. Öte yandan son 10 yılda hızla sayıları artan gökdelenlerin kentlere verdiği zararlar göz ardı edilemeyecek kadar ciddi boyutlara ulaştı.
YOLLAR TRAFİĞİ KALDIRAMIYOR
Eskişehir Yolu üzerinde yaşanan trafik, planlanmadan şekillenen bölgede yaşanan yoğunluğun en önemli göstergesi. Özellikle sabah ve iş çıkışı saatlerinde yoğunlaşan yollar, meydana gelen trafiği kaldıramıyor. Araçlar nedeniyle meydana gelen çevre kirliliği de, dikey yapılaşmanın bir diğer sonucu. Her yağmurda meydana gelen sel felaketleri ise, altyapı yetersizliğinden kaynaklanıyor. Gecekonduların kullandığı altyapıda hiçbir iyileştirme yapmadan bölgeye kondurulan gökdelenlerin yarattığı sorunların çözümünde, tüm Ankaralıların kamu kaynakları çarçur ediliyor.”
‘GÖKDELEN RANT YARATMA ARACI’
Söğütözü’nde yükselen gökdelenlerin imar planlarında yer almadığı, emsal artışlarıyla yapıların 70 kata çıkarıldığını ileri süren
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise, “Gökdelenlerin nerede, ne şekilde, hangi plan ile yapıldığı önem taşıyor. Başkent’te Söğütözü bölgesinde yapılan gökdelenler, gelişmişliğin değil plansızlığın örneğidir. Rant sağlamak amacıyla imar planlarında değişiklik yaparak emsal arttırmak, dikey büyümenin de önünü açtı. Şehrin merkezinde, en kıymetli bölgesinde imar planları değiştirilerek yükselmesine izin verilen binalar, özellikle altyapı ve trafiğe vurulan ciddi dabeler olarak karşımızda duruyor” diye konuştu.