Başkent, özel müze zengini

Güncelleme Tarihi:

Başkent, özel müze zengini
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2007 00:00

Ankara'da, meteorolojik parametrelerin ölçümünde kullanılan aletlerden, 25 bin yıl önce Batı Anadolu’da yaşamış insanların ayak izi fosillerine, antik oyuncaklara, Türkiye Cumhuriyeti’nin elde dikilen ilk bayraklarına kadar birbirinden farklı eser ve objelerin sergilendiği 23 özel müze faaliyet gösteriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve "Özel Müzeler ve Denetimleri Hakkında Yönetmelik" kapsamında, kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler ile vakıflara kendi hizmet konularında "özel müze" açmalarına izin veriyor.

Bakanlık yetkilileri, bakanlığın özel müze kurulmasını teşvik ettiğini belirterek, kültür ve tabiat varlıklarının ehil ellerde olmasını, yurt dışına çıkmasındansa bakanlık kontrolünde özel müzelerde olmasını teşvik ettiğini bildiriler.

Meteorolojiden antik oyuncaklara kadar her biri farklı alanlara hitap eden müzeler, özellikle okulların oluşturduğu öğrenci grupları tarafından sıkça ziyaret ediliyor. En çok ziyaret edilen özel müzeler arasında Çengelhan Rahmi M.Koç Müzesi başı çekiyor. Bunu, Çankaya Atatürk Müze Köşkü, AOÇ Atatürk Evi Müzesi, Mehmet Akif Ersoy Müzesi, MTA Tabiat Tarihi Müzesi takip ediyor.

Ailelerin çocuklarıyla birlikte ziyaret ettikleri müzelerin başında ise Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi gelirken, bunu TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi ve Türk Hava Kurumu müzesi izliyor.

Yoğun ilgi

Ayrıca, Ankara Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, Çankaya Atatürk Müze Köşkü, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Müzesi, PTT Müzesi, TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, TCDD Kurtuluş Savaşında Atatürk Konutu ve Vagonu TCDD Müzesi Sanat Galerisi, Telekomünikasyon Müzesi, TRT Müzesi, Türk Hava Kurumu Müzesi, Ziraat Bankası Müzesi, 75.yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi, Şerife Uludağ Kız Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi, Ankara Barosu Hukuk Müzesi, Vakıf Eserleri Müzesi ve Meteoroloji Müzesi de yoğun ilgi görüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!