Güncelleme Tarihi:
Tam 90 yıl önce bugün muhtar seçilme hakkını elde eden kadın muhtarlar, çalışma ve projeleriyle mahallelerinin her noktasına dokunuyor. Türkiye genelinde bin 132 kadın muhtar, Ankara’da ise bin 422 mahalle içinde 128 kadın muhtarın olduğunu söyleyen Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu, “Ankara bizim için avantajlı bir şehir çünkü bürokrasinin kalbinin attığı yerdeyiz” dedi. Artık kırsal kesimlerde de kadın muhtar sayısının artış gösterdiğini kaydeden Erenoğlu, özetle şunları söyledi:
EN FAZLA KADIN MUHTAR ÇANKAYA’DAN
“Türkiye genelinde kadın muhtar sayısı her geçen gün artış göstermekte. Şu anda ülkemizdeki kadın muhtar sayısı bin 132, Ankara’da ise 128. Bu sayının 48’i ise Çankaya’dan. Ankara bizim için avantajlı bir şehir çünkü bürokrasinin kalbinin attığı yerdeyiz. Görüşmelerimizi anında gerçekleştirebiliyoruz. Öte yandan kırsal kesimde de sayımız yavaş yavaş artmakta. Küçük yerleşkelere hizmetin gitmesi, büyük yerlere nispeten daha emek istiyor. Biz eşitlikten yanayız. Bu işi ‘kadın-erkek’ diye ayırmıyoruz fakat her zaman kadının güçlenmesinden yanayız. Bu nedenle de kadın muhtar sayısının daha da artması lazım.”
MUHTARLIK TAM BİR GÖNÜL İŞİ
Kadınlara ‘muhtar seçilme hakkının veriliş’ yıl dönümünde Hürriyet Ankara’ya konuşan başkentin kadın muhtarları ise şunları söyledi:
Çankaya-Fidanlık Mahallesi Muhtarı Cevriye Kaya: “Cumhuriyet’in 100’üncü yılına girmeye hazırlandığımız bugünlerde muhtarlık görevini yürütmek bizler için ayrı bir gurur. Kadın muhtarlar olarak aramızdaki paylaşım gücü de son derece yüksek. Paylaşımcı ve özverili çalışmalarımızla cinsiyetçi yaklaşımı da kırdığımızı düşünüyorum.”
Etimesgut-Oğuzlar Mahallesi Muhtarı Sevgi Akyıldız: “Muhtarlık tam bir gönül işi sabır, hoşgörü, sorumluluk, adalet, samimiyet ister özveri ile çalışmanız gerekir. Hepimizin mahallelerinde sorunlar, sıkıntılar oluyor bunları yetkili kurumlara bildirip takipçisi oluyoruz. Yeri geliyor bir psikolog yeri geliyor zor durumda olana uzanan bir el oluyoruz. İşini hakkı ile yapanların sayıları gün geçtikçe artmalı.”
Gölbaşı-Eymir Mahallesi Muhtarı Arzu Dervişoğlu: “Ülkemizin yönetim kademelerinde kadın temsili ne yazık ki son derece düşük. Kadınların yönetim pozisyonlarında daha çok yer almasının, yaşanılan her alanı daha da güzelleştireceğine inanıyorum. Eğer çağdaş bir Cumhuriyet olacak ise bunun yolu gerek yerel yönetimlerde gerek diğer yönetim alanlarında da kadınların en az erkekler kadar söz sahibi olabilmesinden geçer. Ankara’da kaç tane belediye başkanı, belediye başkan yardımcısı, Meclis üyeleri siyasi partilerin il ve ilçe başkanlarının kaçı kadın?”
Mamak-Demirlibahçe Mahallesi Muhtarı Seray Günyüz: “Hiçbir kuruma randevu almadan gidemezsiniz ama muhtarlık kurumunun kapısı her daim açıktır. Vatandaş gelip derdini her daim anlatabilir. Yaptığımız iş, oldukça meşakkatli ama bir o kadar da keyifli. Türkiye’de ve Ankara’da kadın muhtar sayısı artış gösteriyor temennim bu sayının her geçen gün biraz daha fazla olması.”
Yenimahalle Kent Koop Mahallesi Muhtarı Şükran Ayaz: “2004 yılında muhtar olduğum zamanlar ‘Kadın muhtar mı olur’ ön yargısıyla karşılaştım fakat bunu mahalle sakinleriyle çok kısa bir süre içerisinde aştık. Her mahalleye mutlaka bir kadın eli değmeli. Kent-Koop Mahallesi’nin yeri geldi ‘Şükran ablası’, yeri geldi annesi, kardeşi oldum. Mahallemize muhtarlık dönemimde üç tane okul kazandırdık. Benim için büyük bir gurur.”