Kamuran AKKUŞ/A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 00:00
Hirfanlı Baraj Gölü kenarında, 12 yıl önce temeli atılan Devlet Hastanesi’nin kısa sürede tamamlanması planlanıyor Kaymakam Yücel, binanın müteahhitle yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle bugüne kadar tamamlanamadığını belirterek "Kaba inşaatı biten inşaatın kısa sürede tamamlanması hedefleniyor. Tamamlandığında yaklaşık 9 milyon YTL’ye mal olacak" dedi "Bu binayı, arzu eden üniversitemiz olursa Meslek Yüksek Okulu (MYO) olarak tahsis edebiliriz. Buraya Su Ürünleri Fakültesi de yapılabilir" diyen Yücel, açılacak bir MYO ya da fakültenin ilçenin çehresini değiştirebileceğini ifade etti.
ANKARA’ya 177 kilometre uzaklıktaki, İpek Yolu’nun geçtiği, Hirfanlı Barajı Gölü’ne kıyısı bulunan, doğal güzelliklere sahip Evren ilçesi, keşfedilmeyi bekliyor.
Anadolu’daki medeniyetlerin hemen hemen her döneminde insanlara kucak açan Ankara’nın en güneyindeki Evren, başkentlilerin birçoğunun bile haberdar olmadığı bir ilçe olarak dikkati çekiyor.
Evren Kaymakamı Harun Yücel, ilçenin Hirfanlı Baraj gölüne kıyısı bulunduğunu hatırlattı. Vatandaşların "Burası bizim sahilimiz, denizimiz" dediğini vurgulayan Yücel, şunları kaydetti:
"Çok güzel bir sahilimiz var. Ankara’dan ve değişik yerlerden misafirleri bekliyoruz. İl Özel İdaresi’nden aldığımız destekle orada sosyal alanlar oluşturmayı düşünüyoruz. Burada belediyenin bir sosyal tesisi var ama yeterli değil. Hafta sonları insanların Ankara’dan ve değişik yerlerden gelebileceği, daha güzel tatil yapabileceği, dinlenebileceği bir mekan haline getirelim istiyoruz."
Yücel, Hirfanlı Baraj Gölü kenarında off-road yarışmaları düzenlemeyi düşündüklerini belirterek, "Bu yarışmalar, geleneksel hale gelirse Evren’in ismi duyulur" dedi.
En çok önemsedikleri konunun, Hirfanlı Barajı’nın sulamada kullanılması olduğunu bildiren Kaymakam Yücel, şöyle devam etti:
"Baraj 1957’de yapılmış. Şu anda arazi sulamasında kullanamıyoruz. 1974’te bir sulama projesi hazırlanmış, olumlu görüşler çıkmış, ama proje hayata geçirilememiş. Bu projeyi hayata geçirmek elzem bir şey. Yüzlerce ve binlerce dönüm arazi var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile temaslarımız oldu, başvurularımız oldu, hala da çalışmalarımız sürüyor.
En uzak ve en fakir ilçe
Barajın sulamada kullanılmasıyla buraya girecek tarım girdisi şu andakiyle ölçülemeyecek derecede artacak. Bu proje, sadece çiftçiyi değil, burada yaşayan herkesi ilgilendiriyor. Memurlar dışındaki tüm Evrenlilerin geçimi, tarıma dayalı.
Arpa ve buğday ekimi ön planda. Sebze ve meyvecilik daha az yer tutuyor. Bu, büyük bir handikaptır. İklimimiz, coğrafyamız sebze ve meyve yetiştiriciliğine uygun. Bunu geliştirmek için çalışıyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğü aracılığıyla projeler üretiyoruz. Ceviz yetiştiriciliği önemli. Şehir dışında firmalar gelip burada arazi kiralayarak ceviz yetiştiriyor."
"Ankara’nın en uzak ve en fakir ilçesi" olduklarını belirten Yücel, merkez nüfusunun 3 bin dolayında, köylerde ise 1100 kişinin yaşadığını belirtti.
Yücel, "Genelde yaşlı nüfusa sahibiz. Köylerde genç nüfusa rastlamak hemen
hemen mümkün değil. Yaş ortalaması 50 ve 50’nin üzerinde. Evren’de nüfusun yüzde 30’u gurbetçi. Evrenliler, özellikle Ankara’da ikamet ederler, burada da evleri vardır, bayramda düğünde gelirler. Gençler istihdam imkanları nedeniyle genellikle Ankara’ya ve yurt dışına gidiyor" dedi.
Süt birliği kurulacak
KAYMAKAMLIK olarak değişik projeler uyguladıklarını anlatan Yücel, ihtiyaç sahibi ailelere ikişer büyük baş hayvan verildiğini, süt birliği kurulması çalışmalarının yapıldığını kaydetti. Yücel, şöyle konuştu:
"Özellikle vakıf projeleri var. Evdeki kızlarımızın, ev hanımlarımızın katılabileceği, dokumacılık veya gümüş işlemeciliği gibi bir proje düşünüyoruz. İnsanlara meslek edindirmenin dışında, bu işi yaptırmak önemli. Yoksa öğrenir, kenarda kalır, hiç bir işine yaramaz. Öğrettikten sonra pazarlama imkanlarını da ayarlayarak, o insanın o işi yapmasını sağlamak lazım ki bu şekilde ekonomik girdi sağlansın."
İlçede gençlerin spor yapacağı alanın bulunmadığını belirten Yücel, "Halı saha inşaatına başladık. Burası, ilçenin ilk halı sahası olacak" dedi.
İsmi Çıkınağıl’dı 12 Eylül’de Evren oldu
EVREN ilçesi, Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden birisi olarak biliniyor. Hitit, Frig, Pers, Roma, Selçuklu, Karahanoğulları ve Osmanlıların izlerinin yer aldığı bölgede tarih boyunca çeşitli yerleşim birimleri oluşturuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilçe ve çevresinde yaptırdığı araştırmalar sonucu çeşitli dönemlere ait tarihi eserlerin varlığı saptandı. Selçuklu ve Osmanlılar döneminde Türklerin yerleşim bölgesi olan Evren’den tarihi İpek Yolu da geçiyor. Eski adı Çıkınağıl olan Evren, 1957’de önceki kuruluş yeri Hirfanlı Baraj Gölü suları altında kalması nedeniyle şu andaki mevkisine taşındı. 1963’de Şereflikoçhisar ilçesine bağlı belde oldu, 1982’de ismi Evren olarak değiştirildi. 1990’da çıkarılan 3644 sayılı kanunla adı "Evren" olarak kalmak kaydıyla ilçe statüsüne dönüştürüldü ve Ağustos 1991’de ilk kaymakam atandı.