Başkent’in üç devi rektörünü seçecek

Güncelleme Tarihi:

Başkent’in üç devi rektörünü seçecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2008 00:00

Türkiye’nin en büyük üniversiteleri arasında yer alan ODTÜ, Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde bugün rektörlük seçimi yapılacak. Başkent’in gururu üç üniversitede de nefesler tutuldu, seçim sonuçları bekleniyor.

TÜRKİYE’nin en büyük üniversitelerinden Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve ODTÜ’de bugün rektörlük seçimi heyecanı yaşanacak. Kanuna göre ikinci dönemini doldurdukları için ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras tekrar aday olamayacak.

ODTÜ’de Akbulut’un koltuğuna talip alt öğretim üyesi adaylığını açıklarken, Gazi ve Ankara üniversitelerinde sekizer profesör rektörlük için yarışacak.

Başkent’in gururu üç üniversiteyi yönetmeye talip isimler şöyle:

Gazi Üniversitesi: Gazi Üniversitesi rektörlük seçimleri büyük bir çekişmeye sahne olacak. Üniversitenin dört yıldır rektörlüğünü yürüten Prof. Dr. Kadri Yamaç önceki dönem yarıştığı eski Rektör ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Ayhan ile yeniden rektörlük için yarışacak. Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne talip olan diğer isimler Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Sedat Demircan, Prof. Dr. Zeki Taner, Prof. Dr. Emin Özdoğan ile Genel Sekreter Prof. Dr. Eyüp Bedir, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Biri ve eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Tokuçoğlu. Gazi’deki rektörlük seçimleri saat 09.00-16.00 arası Rektörlük Binası Mimar Kemalettin Salonu’nda yapılacak.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ): ODTÜ’de rektörlük görevini sekiz yıldır başarıyla yürüten Rektör Prof. Dr. Akbulut iki dönem rektörlük yaptığı için seçimelerde aday olamayacak. Akbulut’un koltuğu için ODTÜ’de altı aday var ve bu altı adayın üçü şu anki yönetimde yer alıyor. ODTÜ’de rektörlük için Rektör Yardımcısı ve Endüstri Mühendisliği’nden Prof. Dr. Canan Çilingir, Rektör Danışmanı ve Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatoş Yarman, Rektör Yardımcısı ve İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Acar, Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özgüven, İnşaat Mühendisliği eski Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tokyay, Kimya Mühendisliği’nden Prof. Dr. Türker Gürkan yarışacak. ODTÜ’deki seçimler saat 11.00-16.00 arasında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.

Ankara Üniversitesi: ODTÜ gibi Ankara Üniversitesi’nde de mevcut rektör Prof. Dr. Nusret Aras ikinci dönemini doldurduğu için yeniden aday olamayacak. Tıp Fakültesi’nden adayların ağırlıkta olduğu seçimlerde Prof. Dr. Taner Demirer, Prof. Dr. Hikmet Akgül, Prof. Dr. Erkan İbiş, Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu, Prof. Dr. Necati Örmeci, Prof. Dr. Nezih Elverdi ile Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Cemal Taluğ ve Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmail Doğan yarışacak. Ankara Üniversitesi’nde rektörlük için yarışacak sekiz adayın belirleneceği oylama 09.00-16.00 arasında Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde yapılacak."

Rektörlük seçimleri sonucu her üniversitede en yüksek oyu alan altı adayın ismi, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) gidecek. Ardından YÖK’ün seçeceği üç adayın ismi Cumhurbaşkanı’na sunulacak ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül adaylardan birini rektör olarak atayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!