Başkent’in 600 yıllık camisi

Güncelleme Tarihi:

Başkent’in 600 yıllık camisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 00:00

Altındağ Belediyesi’nin güney tarafındaki yolun altında bulunan Hacı Musa Camisi, üzerinde yazan kitabeye göre Hacı Musa oğlu Seyfeddin tarafından 1432 yılında yaptırıldı. Cami, 17. ve 18. yüzyıllarda onarım gördü.

1975 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılan cami, şimdi ise Altındağ Belediyesi tarafından onarılıyor. Cami, dikdörtgen planlı, çatılı, ahşap yapısı ile dikkat çeken bir yapı. Duvarları taş temel üstüne oturan kerpiç örgülü ve sıvalı. Cami ortada iki sütuna, yanlarda duvarlara oturmakta, tuğla örgülü üç sivri kemerle dışa açılıyor. Kemer araları sonradan camekanla kapatıldı. Son cemaat yerinin üst katına mahfel uzatıldığından cephenin üstüne üç adet pencere açıldı.

KİREMİT ÇATILI

Caminin çatısı alaturka kiremit kaplı. Son cemaat yerinin sağında imam odası, solunda mahfele çıkış merdiveni var. Basık kemerli giriş kapısının ahşap kanatları oyma tekniğinde yapılmış rumi motifleri ile doldurulmuş. Üstünde bir satır yazı işlenmiş. Tavan kenarlarını çevreleyen iki sıra pervaz kalem işi nakışlarla süslü. Ahşap çıtalarla karelere bölünen tavanda karelerin köşeleri pullu. Tavanın ortasındaki altıgen göbeği üç sıra pervaz kuşatıyor. Kalem işi süslü göbek geometrik geçmelerle dolduruldu.

Minare kuzey cephenin batısına bitişmekte. Kare planlı, kesme taştan yapılmış kaideden sonrası tuğla olarak devam eder. Uzun gövdesinin sıvası son onarımda temizlenmiş. Şerefe altı kirpi saçaklıdır. Minarenin sağındaki çeşmesinin altı mermer olup 1867 yılında yılında tamir olduğuna dair bir kitabesi var.

ORİJİNAL KAPI

Caminin orjinal kalan kısmı cevizden yapılan kapıları. Alt pencereleri ahşap kanatlara sahip. Kalem işi nakışlı pervazlarla çevrili. Üstte kelime-i tevhid yazılı. Caminin alçı mihrabı tavana kadar yükseliyor. Beş kenarlı mihrap nişinin içi ince dallardan oluşan ve birbirine dikine dolanan geçmelerle süslenmiş. Nişin çevresini dolaşan üç sıra silmeden içte ve dıştaki yazı, aradaki geometrik geçmelerle süslenmiş. Geleneksel bir Ankara mihrabına sahip caminin ahşap minberi farklı bir işçilikle yapılmış ender bir eser. Yan aynalıkları çizgi ile yapılmış geometrik şekillerle süslü. Mihrap tarafında girift karelerin hakim olduğu desenler, duvar tarafında karelerin içinde ok ucu şeklinde uçları olan çarpı işaretleri bulunmakta. Korkuluklarda geometrik geçmeler ve rumilerin işlendiği panolar var.

Eğitimciler iftarda buluştu

TÜRK Eğitim-Sen, eğitim muhabirleri için iftar yemeği verdi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, İçkale Otel’deki yemeğin ardından yaptığı konuşmada, anayasa değişikliği tartışmalarına değindi ve tartışmaların türban konusuna odaklandığını söyledi.

Din dersinin devlet tarafından ve ehil kişilerce verilmesi gerektiği görüşünü belirten Özcan, "aksi taktirde öğrenciler din bezirgancılarının eline düşer" diye konuştu. "Türkçe’nin eğitim dili olmaktan çıkarılacağı" yönünde de "duyumlar" aldıklarını ifade eden Özcan, "böyle bir yanlışa düşülmemesi" gerektiğini kaydetti.

Ramazan davulcusu köpekten korkunca

KIRIKKALE’de ramazan davulcusu Tuncer Şahin, sokak köpeklerinden korkunca çareyi otomobil bagajına sığınmakta buldu.

Kırıkkale’nin Sanayi Mahallesi’nde çaldığı davulla vatandaşları sahura kaldırmaya çalışan Tuncer Şahin, çoğu zaman sokaklardaki başıboş köpeklerin saldırısıyla karşılaştıklarını söyledi.

Köpeklerden korktuğu için mahalleleri dayısının kullandığı bir otomobilin bagajında çaldığı davulla uyandırmaya çalıştığını dile getiren Şahin, böylece köpeklerinden kendini koruduğunu kaydetti.

Şahin, mahalle halkının artık kendisine "mobil davulcu" dediğini aktararak şunları söyledi:

"Daha önce yaya gezerken, sokağa erken çıkmak zorunda kalıyorduk. İlk başladığımız sokaktaki vatandaşlar erkenden, sondaki sokaklardakiler ise geç uyanıyordu. Çoğu zaman bir çok sokağa dahi yetişemiyorduk. Şimdi rahatlıkla tüm sokakları dolaşabiliyoruz. Bundan mahalle sakinleri de çok memnun."

Saray’da yoksula sıcak aş

SARAY Belediyesi ile Kızılay Şubesi’nin birlikte kurduğu iftar çadırında her gün 100 yoksul aileye üç kap sıcak yemek veriliyor. Kızılay Aşevi mutfağında hazırlanan yemeklerin malzemeleri ve dağıtım hizmetleri ise Saray Belediyesi tarafından yapılıyor.

Saray Beledie Başkanı Hasan Coşkun, çadırda yemek verme yerine Kızılay ile işbirliği yaparak, çadırdan yemek dağıtma uygulaması ile yoksul vatandaşların evlerinde rahat bir ortamda iftar açmalarını sağladıklarını söyledi. Sarayda kurulan çadırdan 3 kap sıcak yemek alan yoksul vatandaşlara halk ekmek tarafından da kişi başına bir ekmek veriliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!