Deniz GÜREL
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2007 00:00
BAŞKENT’te bugün bin 412 kurumda 838 bin 458 öğrenci ve 44 bin 578 öğretmen ders başı yaparken, dört yıldır devam eden "Eğitim’e Yüzde 100 Destek" kampanyasının Başkent’te başarıya ulaşması kentlilerin yeni eğitim öğretim yılına umutla bakmasını sağlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın başarıyla yürüttüğü "Eğitime Yüzde 100 Destek" kampanyası Ankara’da Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gayretleri, hayırseverlerin ve kamu kurumların desteklekleriyle büyüyerek devam ediyor.
Kampanyanın başladığı 2003 yılından bu yana eğitim kurumlarına yönelik yardımlarda Başkentli hayırseverler başı çekiyor. Eğitime gönül veren hayırseverlerin yardımlarıyla 148 proje oluşturulurken bin 280 dersliğin yapımına başlandı. Dersliklerin 798’i tamamlarnırken, geriye kalan 491 derliğin yapımı hızla sürüyor. Hayırseverlerce yürütülen bu projelerin maaliyeti ise 145 milyon YTL’nin üzerinde.
TAM DESTEK
Başkentli hayırseverlerle birlikte okullara destek veren kurumların başında ordu ve belediyeler geliyor. İl genelinde 2 bin 709 okulun bakım-onarım, boya-badana, bahçe ve çevre düzenlemesi, su tankı yapımı-onarımı ile okulların ihtiyaçları 4. Kolordu Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri ve kaymakamlıklar tarafından karşılandı.
"Eğitime Yüzde 100 Destek" kampanyası çerçevesinde 10 arsa ve bir daire bağışı yapılırken, bir başka önemli proje olan "Kardeş Kurum" projesindeki rakamlar da eğitim camiasında sevinç yarattı. 260 hayırsever kurum ve kuruluş 929 okulun hamiliğini üstlenirken, okullara 13.5 Milyon YTL’lik yardımda bulunuldu.
"Bilgisayarlı Eğitime Destek" kampanyasıyla da Başkent genelinde eksiği bulunan 96 okula 752 bilgisayar ve 49 projeksiyon cihazı kazandırıldı.
Okul çevresindeki kazalara dikkatYENİ eğitim-öğretim yılı başlarken, öğrencilerin
trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik gerekli önlemlerin alınması gerektiği bildirildi.
Trafik güvenliği ve sürücü davranışları konusunda çalışma yürüten ODTÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Sümer, ülkede okul çevrelerinde kaza sayısının çok yüksek olduğunu söyledi.
Okul çevrelerinin trafik güvenliği açısından en riskli bölgeler olduğunu vurgulayan Sümer, bu nedenle bu bölgelerle ilgili bir "risk haritası" çıkarılması gerektiğini bildirdi. Sümer, "Ankara’da 4 pilot okulun çevresiyle ilgili yürütülen pilot çalışma son derece olumlu sonuçlar verdi. Bunun tüm okullara yönelik olarak yaygınlaştırılması gerekiyor" dedi.
Öğrencilerin evden okula gidiş gelişleri sırasında hangi yolu izledikleri, bu yolu izlerken ne tür zorluklarla karşılaştıkları ve taşıdıkları çekincelerin yapılacak anketlerle belirlenebileceğini anlatan Sümer, "Risk haritasında okul çevresindeki geniş bulvarlar, işaretlenmemiş alanlar, 30 kilometrenin üzerinde hız yapılmaya müsait yollar tek tek yer almalıdır" diye konuştu.
Sümer, bütün bunların tespit edilmesinin ardından aileler, okul yönetimi ve trafik güvenliğinden sorumlu diğer yetkililerin bir araya gelerek gerekli önlemleri almaları gerektiğini belirtti.