Başkent’e sağlık yatırımı gerekli

Güncelleme Tarihi:

Başkent’e sağlık yatırımı gerekli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 00:00

Patron Patrona köşesinde bu hafta iki genç işadamını konuk ettik. Orçun ve Orkun Özel kardeşler başarıdan başarıya koşuyorlar ve büyük hedefleri var.

VELİ SARITOPRAK : İş hayatınıza nasıl başladınız?

ORÇUN ÖZEL :
ERVA’nın kuruluş tarihi olan 1989 yılından bu yana iş hayatının içindeyim diyebilirim. Tabi ki o zamanlar "çıraklık" dönemimdi ve bu dönem oldukça uzun 14-15 yıl kadar sürdü. Erol Özel gibi muhteşem bir ustam vardı ve hakikaten okul hayatımda öğrendiğimden çok daha fazla tecrübeyi ondan edindim. Kısacası yarı faal ve faal dönemlerime bakarsak 18 yıldır iş hayatındayım diyebilirim.

Hangi yatırımları yönettiniz ve hangi işleri bitirdiniz?

ERVA’da çalışmaya başladığım dönemde sadece inşaat sektöründe yer alıyorduk, fakat yeni yatırımlara yönelmek için çalışmalar da yapılıyordu. 90’lı yılların ortalarına doğru turizm sektörüne girdik. Kütahya’da termal ve sağlık turizmine yönelik bir otel işletmesini hizmete soktuk. Bunun akabinde Ankara’da yiyecek ve eğlence sektöründe yer aldık. Yönetim anlamında 2000 yılından sonra firmamızın üst yönetiminde, inşaat bölümümüzün işleri başta olmak üzere çeşitli projelerin başında bulundum. Bunlardan bazıları Dumlupınar Üniversitesi ve Jandarma Eğitim Komutanlığı’na ait işlerdi. İki yıla yakın süredir ise sağlık sektöründeki kuruluşumuz olan Akay Hastanesi’nde Genel Müdür olarak görev yapmaktayım.

Evet Orkun, sen iş hayatına nasıl başladın?

90’lı yılların ortalarında, liseden üniversiteye geçiş sürecinde gerek hafta sonları gerekse yaz tatillerinde, çoğunlukla şirket merkezinde kimi zaman sahada görev alarak iş yaşamının ve ortamının içine girmeye başladım. Amerika’daki eğitimimin ardından 2002 yılından itibaren bizzat aile şirketlerimizin yönetiminde görev almaya başladım. Halen yönetim kurulu üyesi olarak iş yaşantım devam etmektedir.

Hangi yatırımları yönettiniz ve hangi işleri bitirdiniz?

Yurt dışı eğitimimden sonraki faal iş yaşantımda sürecim çok uzun değil. Bu kısa zamanda ilk ve en önemli yatırım tecrübem, sağlık alanında halen faaliyette olan Özel Akay Hastanesi’dir. Bu hastane projesinin hayata geçmesinde, A’dan Z’ye her noktada bulunarak, görev alarak, kuruluş aşamasından, açılış sürecine kadar önemli bir katkım ve emeğim olduğunu düşünüyorum. Ekip olarak önemli bir takım çalışması yaptık ve devam ediyoruz. Kendi adıma hem sektör, hem de Türkiyemiz açısından ciddi tecrübeler edindiğimi söyleyebilirim.

Şirketler grubunuzun elindeki işler nelerdir?

Şu anda Ankara’da firmamızın genel merkez inşaatı ile Ankara, Kütahya ve Ayvalık’ta bulunan işlerimizi sürdürmekteyiz. Bunun yanı sıra şu anda inşaat sektöründe yurt içinde ve yurt dışında olmak üzere iki adet önemli proje hazırlıyoruz. Sağlık sektöründe ise Özel Akay Hastanesi’nin yanına yeni kuruluşlar eklemek üzerine çalışmalarımız devam ediyor.

Ankara’ya hangi yatırımları yapmayı planladınız?

Ankara’da kamu çalışanı potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda, sağlık alanında daha çok yatırıma ve projeye ihtiyaç var. Ankara’nın kendi imkánları ya da özel sigorta imkánı ile hizmet alacak hastaların talebini karşılayacak güzide kuruluşları var ancak iş kamu çalışanları olunca, devlet hastanelerinin yetersizliğini hepimiz görmekteyiz. Bu vesile ile özel sektöre daha çok fırsat ve teşvik verilmeli ki biz de daha çok vatandaşımıza hizmet verebilelim. Bu bakış açısı ile Ankara’da yeni bir hastane projesi hazırladık. Umuyorum ki bunu kısa zamanda hayat geçirebilme mutluluğuna sahip oluruz.

Türkiye’de genç işadamı olmanın zorlukları nedir?

En başta kendinizi kabul ettirmek ve bunun için de oldukça çabalamak zorundasınız. Genç olmanızın heyecanı ile birçok fikir veya atılım istekleriniz olabiliyor, ancak özellikle kamu çerçevesindeki işlerde, Türkiyemizin bir sorunu olan bürokrasiye takılmak konusu yorucu ve caydırıcı olabiliyor. Diğer taraftan ise projeleriniz ile ilgili doğru fırsatları, zeminleri veya destekleri, teşvikleri bulamayabiliyorsunuz. Bu aşamada önümüzde en büyük örnek olan bizden önceki kuşaktan güç alarak, azimle ve kararlılık içinde davranmamız gerektiğini kanısındayım.

Zorluklarla karşılaştığınızda babanıza danışır mısınız?

Herhangi bir zorlukla karşılaşıldığında veya önemli bir karar verilmesi gerektiğinde harekete geçmeden önce, şüphesiz ki kendisinin fikrini ve tavsiyelerini mutlaka alırız. Yakın çevremizde, tecrübesi ve bilgisiyle, gönül rahatlığı ile çalabileceğimiz başka bir kapı olduğunu düşünmüyorum.

GENÇLER GİRİŞKEN OLSUN

Genç işadamlarına tavsiyeniz ne olur?

Kendilerini nacizane tavsiyem, ilk olarak mümkün olabildiğince girişkenlikten yana olmalarıdır. Çünkü edinilecek her çevre, her yeni insan iş hayatında mutlaka ihtiyacınız olan kapıların açılmasında ileride size yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra, fırsat buldukça yurt dışı organizasyon ya da toplantılara katılım sağlamak, oradaki ekonomik ve siyasi gelişmeleri takip edip içinde olarak, bu bilgi ve tecrübeleri Türkiyemizde yapacağımız iş yatırımlarında kullanmaktır. Son olarak, bu ülkenin ekonomisinin güçlenmesi için, sürekli yatırım ve istihdam odaklı projelerin takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum, çünkü dışa bağımlılıktan kurtulmak adına ülkemizin kendi yerel firmalarının yerel üretiminin artmasına ve onların gücüne şiddetle ihtiyacı vardır.

Şirketlerimizin kalitesi politikası nedir?

Biz aile olarak, ekip çalışmasına güvenen, çalışanlarını teşvik eden bir yönetim yaklaşımı ile yenilikçi bir kültürü benimseyen bir bakış açısına sahibiz. Her zaman daha iyisi olacağı inancı ile kendimizi her noktada her projede ölçüp, iyileştirme amacını her şirketimizde gütmekteyiz. Açıkçası, tüm yönetim olarak, sürekli ve sağlıklı büyüme hedefimizin, asla taviz vermeyeceğimiz bir husus olduğunu belirtmem gerekir.

Son olarak, çağımızın gerektirdiği yapılanmanın ön gördüklerini, en iyi şekilde uygulamadaki ısrarımızın, bizleri daha ileri götüreceğine olan inancımızla yolumuza devam ediyoruz.

Ankara 2000’lerde çığır açtı

Yurt dışından Ankara’nın görünümü ve düşünceleriniz?

2000’li yıllara kadar Ankara’mız gerek şehir planlaması, gerek ulaşım kolaylığı, gerek hava kirliliği gibi ayrıca sosyal yaşamdaki kısıtlılıklar gibi birçok konuda eksik ve yetersizdi ve bu da kenti daha sıkıcı ve yaşanılmaz kılmaktaydı. Yurt dışına yaptığımız hem iş hem tatil seyahatlerinde, insan yaşamını kolaylaştırmak ve seviyesini yükseltmek adına yapılmış yatırımları ve kurulmuş düzenleri gördükçe bunları da Ankaramızda da görmek istiyorduk. Ancak 2000’li yılların başı ile gerek Büyükşehir Belediyemizin ve onun teşviki ile özel sektörün Ankara’da bir çığır açtığını söylemeliyim. Bu sayılan başlıklar ve nicelerinde, kimse kırılmasın ancak Ankara, yaşam kalitesi ve sunduğu olanakları bakımından şu an belki de Türkiye’nin en önde şehridir diyebilirim. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Orçun Özel

Kimdir?


1974 yılında Ankara’da doğdum. Üniversiteden önce bir yıl vizyonumun gelişmesi ve lisan öğrenmek için İngiltere’de öğrenimime devam ettim. Girne Amerikan Üniversitesi İç mimarlık Bölümü mezunuyum. İyi derecede İngilizce biliyorum. Burcu ÖZEL (Badat) ile evliyim. Aralık ayında ailemize kızımız katılacak.

Üyesi Olduğum Kuruluşlar: TÜGİAD-Ankara Atlıspor Kulübü-Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi.

Aile şirketlerimizde yönetim kurulu üyeliği ve genel müdürlük görevlerimi yürütüyorum.



* * *

ORKUN ÖZEL KİMDİR

1977 Ankara doğumluyum. 1995 yılında Ankara Özel Arı Koleji’ni bitirdim. 2000 yılında Bilkent Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Amerika’da Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret lisansüstü eğitimimi tamamladım. 2002 yılından beri Aile şirketlerimizde yönetim kurulu üyesi olarak iş yaşantıma devam etmekteyim.

Ankara Özel Sağlık Kuruluşları Derneği üyesiyim. Aynı zamanda Tügiad Ankara Şubesi, Ankara Atlı Spor Kulübü ve Fenerbahçe Kongre üyeliği yapmaktayım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!