Deniz GÜREL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2008 00:00
Türkiye tarihinin en büyük ihalelerinden biri olacak Başkent Doğalgaz’ın ihale süresinin 14 Mart’a uzatılmasının ardından aralarında dünya enerji devi firmaların da yer aldığı 33 firma ihaleye katılmak için başvuru yaptı. Stratejik öneminden dolayı bu ihale AB ülkelerinin, Rusya’nın ve ABD’nin çekiştiği bir arena olacak.
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin satacağı EGO’nun doğalgaz bölümünün başvuru süresinin 14 Mart’a uzatılmasının ardından ihaleye katılacak şirket sayısında da büyük artış oldu. Türkiye tarihinin en büyük ihalelerinden biri olacak Başkent Doğalgaz ihalesine aralarında dünya enerji devi firmaların da yer aldığı 33 firma başvurdu. Rusya, Almanya, İspanya, Fransa, ABD, İngiltere, Dubai ve Türkiye’den ihaleye girmek için şartname alan 33 firmanın yanına başka firmaların da eklenmesi bekleniyor. Tarihi ihale öncesi Ankara Hürriyet’e konuşan Başkent Doğalgaz Genel Müdürü Veysel Karani Demir, "Enerji konusunda Avrupa ve Rusya arasında bir rekabet var. ABD ise bu enerji koridorlarını hiç kimseye bırakmak istemiyor. Stratejik öneminden dolayı bu ihalede AB ülkeleri, Rusya ve ABD çekişecek" dedi. İhale süresini uzatmalarının sebebinin firmaların talepleri olduğunu söyleyen Demir şöyle konuştu:
FİRMALARIN TALEBİ "Bilindiği üzere biz 2007’de doğalgazı satmayı planlıyorduk. Dünya enerji devleri bizi daha önce gelip ziyaret ettiler. Süreçle ilgili bilgi aldılar. Biz de bir planlama yaptık ve ona göre istikameti belirledik. Ancak talepler bizim beklediğimizin üzerinde oldu ve firmalardan sürekli olarak, belgeleri, dosyaları ve muteviyatı inceleyebilmek için yeterli süre olmadığına dair kaygılar ifade edildi. Biz de ihale süresini 14 Mart’a uzattık. Her gün kendi ekipleriyle gelerek bizim bilgi odamızda sabah 8 akşam 10 saatleri arasında bilgi alıyorlar. Ona göre de fiyat biçecekler. Biz onlara şöyle diyoruz: ’Sakın ola ki bizim bir kaç boru hattı ve bina sattığımızı düşünmeyin. Biz çok stratejik bir ürün satıyoruz. Bu ürün Ankara’da Başkent Gaz’a tanınmış bir tekel. Bizden başka Ankara’da gaz dağıtımı yapabilecek şirket yok. Bu ihaleden sonra da 30 yıl boyunca olmayacak. 30 yıllık bir lisans hakkını devredeceğiz. Başkent olmanın da sahip olduğu bir strateji var. Ruslar’ın gazı, Türkmen gazı, İran gazı, yakında İran ve Katar gazı Ankara üzerinden Avrupa’ya taşınacak. Bu stratejiyi de düşünerek teklif verin.’
DÜNYA REKABETİ İhale öncesi benim gördüğüm bir rekabet var. Enerji konusunda Avrupa ve Rusya arasında bir rekabet var. ABD ise bu enerji koridorlarını hiç kimseye bırakmak istemiyor. Stratejik öneminden dolayı bu ihale AB ülkelerinin, Rusya’nın ve ABD’nin çekiştiği bir arena olacak. İkincisi 2009’dan sonra BOTAŞ’ın tekel konumu bitiyor. Artık başka firmalar gaz getirip satabilecekler. Düşünün GAZPROM’un elinde o kadar gaz var ki tek başına ihtiyacı karşılayabilir. Bir kaç firma gaz getirmeye başlayınca BOTAŞ istediği fiyatı uygulayamayacak. O rekabet vatandaşa yansıyacak.
FİYATLAR DÜŞECEK
Bu özelleştirmeden sonra gaz fiyatları artmayacak, düşecektir. Korkuların tümü yersiz. BOTAŞ şu anda bir fiyattan belirleyip gazı veriyor. Biz maliyet unsurlarını ve karı koyup veriyoruz. Bu 10 yıl süreyle sabit olacak. Bu kanunla belirlenmiş. Gelecek firma da buna uyacak. 11. senede de fiyatı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu belirleyecek. Yani tamamen devletin denetimi altında olacak. Tüketiciye daha hızlı ve ucuz hizmet gidecek. Alan firma da kar edecek. Bu ihalede kaybeden yok. Telekom’un ihalesinden sonra zannediyorum Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük ihalesi bu olacak.
Malımızdan bezginliğimiz yok
"
İhaleyle ilgili bilgileri veriyoruz ve satışın hayırlı olacağını düşünüyoruz. Biz bunları diyoruz ama akılara yanlış bir şey de gelmesin. Malımızdan bezginliğimiz de yok. Yani illa satacağız diye bir şey yok. Büyükşehir Belediyesi tüm geleceğini umudunu buraya bağlamış değil. Ama bu satılırsa bir takım hizmetler hızlanacak ve yatırımlar tamamlanacak."
İşte dev firmalarİHALE için şartname alan firmalar şöyle: "GAZPROM, Bosphorus Gaz Corporation, Zorlu, Energaz, Türkerler, OYAK, Fortisbank, Ref ref Gas, Eksen Holding, Çalık Enerji, Ongaz, Suez-Tractebel, Nurol, Limak,
Koç Statoil, Güriş, Merrill Lynch, Akfen, Promet, Gaz de France, Palgaz, Elektromet, Yetkin, İş Yatırım, HABAŞ, Aksa Doğalgaz, UDAŞ A.Ş, HSBC.BANK, JPMORGON A.Ş, Türk Ekonomi Bankası, CA IB Corporate Finance, Essar Investment, Eni S.P.A şirketleri bulunuyor."
10 yıl sonra iki kat gaz"BAŞKENT doğalgazın şu anki abone sayısı 1 milyon 32 bin. Gaz tüketimimiz yıllık 3 milyar metreküp. Bunun 1 milyar 750 milyon metreküpünü biz satıyoruz, kalan bir milyar 250 milyonunu BOTAŞ satıyor. İhaleyi alan firma 3 milyar metreküpün tamamını satacak. Ankara hane halklarındaki büyüme hızı düşünüldüğünde 10 yılın sonunda tüketim 6 milyar metreküpe çıkacak. 30 yılın sonunda da ihtiyacın 7 buçuk milyar metreküp civarında olacağını tahmin ediyoruz."
Bilgi odasına girmenin maliyeti 10 bin dolarÆİhale ilanına göre kayıtlı sermayesi 700 milyon YTL olan Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin ihalesine katılacaklardan 90 milyon ABD Doları tutarında geçici teminat bedeli alınacak.
Æhale, 14 Mart tarihinde saat 14.00’te ANFA toplantı salonunda açık arttırma usulüyle yapılacak.
Æİhaleye katılabilmek için firmalara gizlilik sözleşmesi imzalanması ve şirket hakkında hazırlanan tanıtım dokümanı ile ihale şartnamesinin alınması şartı getirildi.
ÆBilgi odasına girmek isteyen teklif sahibi 10 bin dolar ödeyecek. Özelleşmesinden elde edilen gelirin önemli bölümü, EGO’nun BOTAŞ ve Hazine’ye olan borç ödemesinde kullanılacak.