Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2008 00:00
Ankara Ticaret Odası’nın 350’yi aşkın sivil toplum örgütünü Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasına karşı çağırdığı toplantı bugün ATO’da gerçekleştiriliyor. Hükümetin kararına tepkiler sürerken,İstanbul’un eski Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da, hükümetten Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasındaki amacın açıklanmasını istedi. Gürtuna, "Projenin, İstanbul’un yağmalanmasına katkı yapmaktan başka bir amacı olmayacaktır" dedi.
ANKARA Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, "Taş yerinde ağırdır. Merkez Bankası da Ankara’da ağırdır" diyerek, 350’yi aşkın sivil toplum örgütünün yanı sıra odalar, bankalar, üniversiteler, Ankara milletvekilleri ve iş çevrelerini "Finansal Göç" gündemli toplantıya çağırdı. Finansal Göç toplantısı bugün ATO’da gerçekleştiriliyor. Toplantıda, kamu bankaları ve kurumlarının İstanbul’a taşınmasına karşı bir eylem planı oluşturulması bekleniyor. Öte yandan, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da, İstanbul’un finans merkezi olmasının Merkez Bankası binasının İstanbul’a taşınmasından ibaret olmadığını söyledi.
UZMANLIK GEREKİR: Gürtuna yaptığı açıklamada, hükümetten Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasındaki amacın açıklanmasını istedi. Bunun siyasi mi yoksa ekonomik proje mi olup olmadığının bilinmesi gerektiğini kaydeden Gürtuna, İstanbul’un finans Merkezi olmasının Merkez Bankası binasının Ankara’dan İstanbul’a taşınmasından ibaret olmadığını belirtti. Merkez Bankası’nın taşınmasının uzmanlık gerektiren teknik bir konu olduğuna dikkat çeken Gürtuna, taşınma konusunda finans sektörünün tüm kesimleriyle istişareler yapılması gerektiğini söyledi.
BİR MİLYAR DOLAR: Gürtuna, konuşmasına şöyle devam etti: "Meselenin İstanbul’da bir bina inşa etmek olmadığını Hükümetin biliyor olması gerekir. Bankanın 4 bin çalışanının ise aileleriyle birlikte Ankara’dan İstanbul’a taşınması bile başlı başına travmatik etkileri olabilecek bir kaydırmadır. Ayrıca, Merkez Bankası binasını İstanbul’a
taşımanın mali portresi, en az 1 milyar dolarlık bina yatırımlarının başlamasıdır. Projenin, bu haliyle İstanbul’un yağmalanmasına katkı yapmaktan başka bir amacı olmayacaktır."
Ankara kaldıramaz
TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Merkez Bankasının İstanbul’a taşınması kararının "İstanbul’da nüfus artışını pompalayacağını" kaydetti. Merkez Bankasının sermayesinin tamamının Hazine’ye ait olduğunu belirten Palandöken, şunları kaydetti: "Hazine Bakanlığı ve hükümet Ankara’da. Merkez Bankası idari ve mali açıdan olduğu gibi para politikaları açısından da bağımsız olmak zorundadır. Kararı kendisi vermelidir. Merkez Bankasının ayrılmaz bir parçası olan kağıt paralar, devlet tahvilleri ve diğer değerli kağıtların basıldığı banknot matbaası da Ankara’da. Halk Bankası ve Ziraat Bankasının özelleştirilmesi ve idare merkezlerinin de İstanbul’a nakledilmesine Merkez Bankası da eklenince ekonomik açıdan ortaya çıkacak zafiyeti Ankara kaldıramaz." İstanbul’da sürekli artan nüfus nedeniyle sıkıntı yaşandığını ifade eden Palandöken, "Bir yandan İstanbul’un nüfusunun daha fazla artması istenmezken, bu karar nüfus artışını pompalayacak, dolayısıyla çevreden, trafiğe problemleri daha da artıracaktır. En önemlisi, esnaf ve sanatkarlar olarak müşterilerimizi kaybetmek istemiyoruz" görüşünü dile getirdi.
Siyasi etkinlik de kırılırTÜRKİYE Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Genel Başkanı Şemsettin Yelmen, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması tartışmalarını eleştirerek, taşınmayla ekonomik anlamda Ankara’nın içinin boşaltılmasının tamamlanmış ve Ankara’nın siyasi etkinliğinin de kırılmış olacağını savundu. Yelmen, taşınma ile Merkez Bankasının bağımsızlığının kaldırılmış olacağını ve uzmanların tahminine göre de Ankara ekonomisine yılda 1,5 milyar doların üzerinde darbe vurulacağını savundu.
Bilançosuna halen kamunun hakim olduğu Merkez Bankasının ancak ve ancak Hazine ve Maliyenin de bulunduğu siyasi merkezde, yani başkentte olabileceğini ifade eden Yelmen, "Merkez Bankasını İstanbul’a taşımaya kalkışanlar, Milli Mücadele’nin rövanşını mı almak istiyorlar?" sorusunu sordu.
Merkez Bankasının İstanbul’a taşınmasının ABD’nin ortaya attığı Büyük Ortadoğu Projesi’nin de bir parçası olduğunu savunan Yelmen, "Biz diyoruz ki; Merkez Bankasını İstanbul’a taşımak isteyen zihniyet, Cumhuriyet değerlerini bir türlü içine sindirememiş, Türk kimliğine dost olmayan, padişahlık özlemi içinde bulunan ve sırtını küresel sermayeye dayamış, kadroların zihniyetidir" dedi.