Başbakan Yıldırım: Operatörlere çok açık bir şey söylüyorum, kıskançlığı bırakın

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2016 14:17

Başbakan Yıldırım: Operatörlere çok açık bir şey söylüyorum, kıskançlığı bırakın

Haberin Devamı

  Aliye ULUSOY/ANKARA(DHA)Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'na katıldı. Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasında operatörlere seslenerek,"Operatörlere çok açık bir şey söylüyorum, kıskançlığı bırakın. Geç kalıyoruz. Çok zaman kaybettik. Kardeşim bu yollar hepinizin. Destek bizden. Her türlü bişilimle ilgili desteği verecek araçlarımız var. Ama siz aranızdaki rekabetten vazgeçin. Paylaşım işbirliği yapın" ifadelerine yer verdi.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'na katılarak açıklamalarda bulundu. Binali yıldırım," Sözlerime başlarken dün Fırat Kalkanı Harekatında şehit olan askerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralı askerlerimize de şifalar diliyorum. Adı ne olursa olsun bütün terör örgütleriyle mücadele de aynı kararlılıkla sürüyor. Teröristlerin insani bir davası yok. Türkiye bütün gücüyle demokrasi yolunda bir yandan yürüyerek ekonomik refah ve huzuru sağlamayı da sürdürmektedir. Türkiye Bilişim Derneği'nin henüz ticarileşmeye başlamadan dönemlerden itibaren vardı ve çalışmalarına başlamıştı 45 yıl. İnternetin Türkiye'de yaygınlaştırılmasına bakalım, veya bütün dünyada yaygınlaştırılmasına bakalım. Türkiye Bilişim Derneği'nin farkındalık oluşturduğu tarihten çok sonradır.Her yıl programım müsait olduğu sürece, geleneksel hale gelen bu TBD'nin Bilişim Kurultayı'na katılıyorum. Bilişim ve demokrasi başlık bu. Aslında çok önemli ve anlamlı bir tema. Bilişimin gücünü biz 15 Temmuz gecesi gördük. Ben şimdi dönüp bakıyorum o geceye, 11 Saat boyunca 600 civarında telefon görüşmesi yapmışım. Gecenin karanlığında yoldasınız ve siz her türlü işinizi istediğiniz rahatlıkla yapabiliyorsunuz. İstediğiniz insanla temas kurabiliyorsunuz. Gelişen durumlara göre neler yapılabileceğine karar veriyorsunuz. Adeta ofisinizden, makamınızdan bağımsız olarak, işleri tıkır tıkır yürütüyorsunuz. Bunlar TRT'ye yöneldiler. Çankaya'ya yöneldiler, TRT'ye gittiler kısmen girmeyi başardılar, ama orada hemen sonra TÜRKSAT şehit verdi. Ama bir şeyi vermedi, TÜRKSAT'ın ele geçirilmesini, yayınlarının susturulmasına izin vermediler. Arkadaşlarımız ölüm tehdidi altında onları saatlerce meşgul etmeyi başardılar. Özel sektörde CNN'e gittiler orada da başarılı olamadılar. Dolayısıyla bilişimin bu darbenin bastırılmasında ki gücünü hakkını teslim etmemiz lazım" diye konuştu.

"2017 YILI MADEM BİLİŞİMDE BİR HAMLE YILI OLACAK BUNU CANI GÖNÜLDEN KABUL EDİYORUM"

Binali Yıldırım, konuşmasında 2017 yılını 'Bilişimde Gelişim Yılı' olarak ilan ettiğini açıkladı. Yıldırım konuşması şöyle sürdürdü:" Ana muhalefet partisinden de başlangıçtaki duruşunu muhafaza etmesi toplumun beklentisiydi. Darbecilerin mağduriyetinden söz etmek, açıkçası şehitlerimizin ruhunu incitiyor. Onların yakınlarını incitiyor. Darbeciler elbetteki hesabını sonuna kadar verecek. Türkiye bir hukuk devleti. Beka meselesi olunca orada siyaset biter. Bizim milletimiz bunu görmek istiyor. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı hakikaten güzel şeyler söyledi, Türkiye'nin bilişimle ilgili geleceğine yönelik, bizimde mutabık olduğumuz önemli şeyler söyledi. Şimdi artık savaşlar tankla, tüfekle olmuyor. Savaşlar bilgiyle oluyor. Arap Baharı dediğimiz Kuzey Afrika'da başlayan ve bölgeye yayılan hareketlerde de bilişimin önemli rolünü gördük. Gezi olaylarında bilişimin nasıl aymazca nasıl terörü teşvik eder şekilde kullanıldığına şahit olduk. Türkiye'de üretilen verilerin Yüzde 80'ni dışarıda depolanıyor. Sorunumuz olduğu zaman bu verilere ulaşımda güçlük çekiyoruz. İş işten geçtikten sonra elimize geçen verilerinde bir faydası olmuyor. Çok kısa bir süre önce veri merkezlerinin kurulması ve teşvik edilmesine dair KHK'da Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin geliştirilmesi cazibe merkezi oluşturulmasına yönelik aldığımız kararlar içerisinde bunu da dahil ettik. Olabilecek her türlü desteği verdik. Kuracaklar çalıştıracaklar ve verilerimizi içeride tutacağız. Bunu yaptığınız zaman dünyanın en bilinen içerik sağlayıcıları da oraya gelecekler. Bunların ideolojik bir problemi yok. Bunların ürettiği verileri kullananların ideolojik problemi var. Veri elimizin altında olunca tabi siber güvenlik konusunda, bilişim yoluyla ülkemizi tehditlerde olsun inisiyatif bizde olacak. 2017 yılı madem bilişimde bir hamle yılı olacak bunu canı gönülden kabul ediyorum. 2017 yılını da "Bilişimde Gelişim Yılı" olarak buradan ilan ediyorum."

SİBER GÜVENLİK KURULU OLUŞTURULDU. YASAL ALTYAPISI YAPILDI.

Binali yıldırım, "Siber güvenlik meselesi, ülke güvenliği meselesi haline dönüşmüştür" dedi. Yıldırım'ın konuşması şu şekilde:" Bunun da adımlarını attık. Aslında dünyada eş zamanlı olarak bu konuda adım atan 8-10 ülkeden biriyiz. Bilişimde yerlilik ve millilik. Bunun için her şeyimiz var. Burada bir politika eksikliği var. Derli toplu stratejik bir bakışa ihtiyacımız var. Üzülerek söylüyorum yazılımlarımızın yüzde 95'inin kaynağı dışarıdan. 8-14 Temmuz arası sadece 183 saldırı gerçekleştiriyor. Ciddi saldırı. 5 -11 Ağustos arasına bakıyoruz bu sayı 407'ye çıkmış. 12-18 Ağustos'ta 753 sayısına ulaşmış. Bugün siber saldırıların sayılarında nispeten bir azalma mevcut. Türkiye olarak bu saldırıları erkenden görüp üst düzey tedbir alıyoruz. Ama bunun sürdürülebilir hale gelmesi lazım. Siber Güvenlik Kurulu oluşturuldu. Yasal altyapısı yapıldı. 2016-2019 eylem planı da hazırlandı. Hızı artırabildiğimiz kadar arttıralım. Çünkü internet üzerinden daha fazla iş yapacağız. Arşivi bilişime bırakalım, günceli kafamızda tutalım. Operatörlere çok açık bir şey söylüyorum, kıskançlığı bırakın. Geç kalıyoruz. Çok zaman kaybettik. Kardeşim bu yollar hepinizin. Destek bizden. Her türlü bilişimle ilgili desteği verecek araçlarımız var. Ama siz aranızdaki rekabetten vazgeçin. Paylaşım işbirliği yapın."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!